Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Espanjan kansalaisille selitettyinä

Suunnitelmien mukaan käyttöönotto on tarkoitus saada päätökseen vuoden 2024 loppuun mennessä, ja kaikki Yhdistyneen kuningaskunnan neljään yksittäiseen kansakuntaan saapuvat vierailijat joutuvat uuden ETA-järjestelmän piiriin. ETA-hakemus on jätettävä hyvissä ajoin ennen matkustuspäivää, ja tämä koskee myös matkustajia ja kansalaisuuksia, jotka ovat aiemmin voineet saada viisumivapauden.

Seuraavassa artikkelissa kerrotaan Espanjan kansalaisille, jotka aikovat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vuoden 2023 jälkeen, tärkeimmät tiedot siitä, miten uuden järjestelmän käyttöönotto saattaa vaikuttaa heihin, ja annetaan vinkkejä ETA-hakemuksen tekemisestä.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Espanjan kansalaisille?

Tuolloisen konservatiivihallituksen sisäministeri Priti Patel ilmoitti muutoksista Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisuus- ja rajavalvontalakiin vuonna 2022.

Tämän hiljattain säädetyn lainsäädännön mukaan kaikki Yhdistyneen kuningaskunnan rajat digitalisoidaan täysin, ja kaikki Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tulevat vierailijat tarvitsevat uuden sähköisen luvan päästäkseen maahan lyhytaikaista oleskelua varten.

Vuodesta 2024 alkaen lupa on sähköinen matkustuslupa (ETA), joka on samanlainen kuin muissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, käytössä olevat ohjelmat. Sitä sovelletaan kaikkiin neljään Yhdistyneen kuningaskunnan maahan: Englannissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa.

Prosessin tarkoituksena on tiukentaa maahanmuuttoa ja ylläpitää valvontaa Britannian EU-eron jälkeen ilman, että aitojen vierailijoiden matkustaminen häiriintyy merkittävästi.

Ketä ETA koskee?

Ennen tätä lainsäädäntöä monien maiden kansalaiset pystyivät vierailemaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman viisumia vain kansallisella henkilökortilla (Schengen-alueen maissa) tai passilla. Kansalaisuus- ja rajavalvontalakiin tehdyillä muutoksilla poistetaan viisumivapaus ja otetaan käyttöön ETA.

Tämä luettelo maista, joihin ETA:ta sovelletaan, on 92 maata, sellaisena kuin se on tällä hetkellä julkaistu, ja Espanja sisältyy tähän luetteloon. Espanjasta tulevien vierailijoiden on tehtävä ETA-hakemus riippumatta siitä, miksi he matkustavat. Matkailu, liike-elämä, koulutus, sairaanhoito sekä perheen ja ystävien tapaaminen ovat kaikki päteviä syitä.

ETA:ta sovelletaan kaikkiin mahdollisiin laillisiin matkustustapoihin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vuodesta 2024 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että digitalisoitu järjestelmä on käytössä kaikkialla lentokentiltä, merisatamista Eurostar-junasatamiin.

Miten uusi järjestelmä vaikuttaa Espanjan kansalaisiin?

Ennen uutta ETA-järjestelmää Espanjan kansalaisten, jotka halusivat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ei tarvinnut hakea viisumia, jos heidän aiottu oleskelunsa oli alle kuusi kuukautta. Edellytyksenä oli, että he täyttivät tavanomaiset vierailijavaatimukset.

Vuodesta 2024 alkaen mitään näistä aiemmin vahvistetuista säännöistä ei enää sovelleta, vaan maahantulo edellyttää ETA-lupaa.

Mikä on ETA-hakemusprosessi?

Hakemusprosessi on tiedossa, vaikka siihen saattaa tulla pieniä muutoksia ennen odotettua käyttöönottoa.

Seuraavassa kerrotaan, miten ja mitä vaaditaan Espanjan kansalaisten ETA-hakemuksen tekemiseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa:

ETA on digitaalinen järjestelmä, ja kaikki hakemukset on tehtävä verkossa. Et voi hakea hakemusta toimittamalla papereita tai tekemällä hakemuksen henkilökohtaisesti.

Jokaisen ETA-matkustajan on täytettävä seuraavat vaatimukset:

– Voimassa oleva Espanjan passi.
– Tuore passikuva digitaalisessa muodossa käytön helpottamiseksi.
– Kelvollinen sähköpostiosoite.

Hakulomakkeessa kysytään seuraavia tietoja:

– Henkilötiedot – koko nimi, syntymäaika ja nykyinen asuinosoite.
– Passin tiedot – passin numero, myöntämispäivä ja myöntäjämaa.
– Työsuhdetiedot – työnantajan nimi, osoite ja yhteystiedot.
– Matkustustiedot – matkan tarkoitus ja osoite(t), jota (joita) käytetään Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelun aikana.

Sinua pyydetään myös antamaan muita henkilökohtaisia tietoja. Sinulta kysytään kysymyksiä maahanmuuttohistoriastasi (ja siitä, onko sinulla kaksoiskansalaisuutta tai -kansalaisuutta), rikosrekisteristä, huumehistoriasta, terveydentilasta ja yhteyksistä kiellettyihin ryhmiin tai liittymisestä niihin.

Nämä tiedot tarkistetaan tosiasioihin perustuen kansallisista ja kansainvälisistä tietokannoista, joita Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitokset ja muut Yhdistyneen kuningaskunnan ministeriöt käyttävät. Merkityiltä henkilöiltä voidaan evätä ETA-lento.

Hakemuksen jättämisen yhteydessä on myös maksettava maksu pankki- tai luottokortilla. Maksamattomia hakemuksia ei käsitellä.

Miten ETA-hakemus käsitellään?

Käsittelyn odotetaan kestävän tavallisesti 48-72 tuntia, mutta käsittelyaika voi olla pidempi riippuen hakemusten määrästä kyseisenä ajankohtana.

Tämän vuoksi espanjalaisia matkustajia kehotetaan tekemään ETA-hakemus mahdollisimman hyvissä ajoin ennen matkustuspäivää.

Miten ETA vaikuttaa maahantuloprosessiin?

Kun Espanjan kansalaisten ETA-hakemus hyväksytään, matkustaja saa sen digitaalisena lupana, joka on liitetty hänen voimassa olevaan Espanjan passiinsa.

Kaikki hyväksytyt ETA-asiakirjat tallennetaan matkustajatietokantoihin, joita liikenteenharjoittajat voivat käyttää varmistaakseen, että kaikilla matkustajilla on Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamiseen vaadittavat luvat. Ne on tarkistettava ennen lentokoneeseen, lauttaan tai Eurostar-junaan nousemista.

Matkustajilta, jotka saapuvat rajalle ilman ETA-todistusta, evätään maahantulo. Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupa Espanjan kansalaisille ei myöskään takaa maahantuloa. Rajaviranomaiset voivat käännyttää kaikki henkilöt, jotka eivät heidän mielestään ole Yhdistyneen kuningaskunnan lainsäädännön mukaan sallittuja.

Minkä ajanjakson Yhdistyneen kuningaskunnan ETA kattaa?

ETA on voimassa 180 päivää sen myöntämispäivästä. Jos passin voimassaolo päättyy ennen kuuden kuukauden sallitun ajan päättymistä, ETA-arviointi mitätöidään. Yksikään vierailija 92 ETA-maasta, Espanja mukaan luettuna, ei saa oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa passinsa voimassaoloajan päättymisen jälkeen riippumatta siitä, kuinka kauan ETA-jaksoa on jäljellä.

Jos Espanjan kansalainen on Yhdistyneessä kuningaskunnassa ETA-ajanjakson päättyessä, uusi hakemus on jätettävä välittömästi. Tietyissä tilanteissa tämä saattaa edellyttää paluuta Espanjaan.

ETA antaa 180 päivän aikana vapauden matkustaa vapaasti koko Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja tehdä rajoittamattomia vierailuja.

Jos aiot oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli kuusi kuukautta tai haluat työskennellä, tarvitset viisumin etkä ETA-viisumia.

Jos tarvitset lisätietoja Espanjan kansalaisille myönnettävästä Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupahakemuksesta, käy usein kysytyt kysymykset -osiossa.