UK ETA: Pikaopas tukikelpoisuudesta, vaatimuksista ja hakuprosessista.

Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) sähköinen matkustuslupa (ETA) on digitaalinen matkustuslupa tai -asiakirja, joka vaaditaan viisumivapaille ulkomaalaisille ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista.

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavien, joilla ei ole viisumia, on lähetettävä sähköinen hakemuslomake ja saatava voimassa oleva ETA-lento ennen kuin he voivat matkustaa Englantiin, Walesiin, Skotlantiin ja Pohjois-Irlantiin.

ETA:n tukikelpoisuus ja vaatimukset

Jos sinulla on Britannian, Irlannin tai Britannian merentakaisten alueiden passi tai jos sinulla on viisumi tai maahanmuuttostatus Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, et tarvitse Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-paikkaa.

Joissakin tapauksissa myös Irlannissa laillisesti oleskelevat henkilöt voivat olla vapautettuja digitaalisen matkustusluvan tarpeesta.

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavan henkilön on haettava ETA-lupaa ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista, jos hän täyttää seuraavat vaatimukset:

  • Sinulla on voimassa oleva biometrinen passi, jonka on myöntänyt maa, jolla on viisumivapausasema Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa. Et tarvitse viisumia vieraillaksesi Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
  • Aiot vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa matkailun, perheen ja ystävien luona vierailun, lyhytaikaisen opiskelun, sallitun yritystoiminnan tai kauttakulun vuoksi.
  • Aiot oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa vain enintään kuusi kuukautta.
  • Suunnittelet oleskelevasi Yhdistyneessä kuningaskunnassa vain enintään kolme kuukautta tilapäistä luovaa työtä varten tai luovan työntekijän viisumimyönnytyksen nojalla.
  • Olet matkalla Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai vaihdat siellä lentokonetta jatkoyhteydelläsi.
  • Sinulla ei ole aiempia maahanmuuttorikkomuksia Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai muualla.
  • Sinulla ei ole aiempaa rikoshistoriaa tai sinun ei katsota olevan uhka Yhdistyneen kuningaskunnan kansalliselle turvallisuudelle.
  • Sinulla on tuore laadukas digitaalinen passikuva.
  • Sinulla on voimassa oleva sähköpostiosoite.
  • Sinulla on toimiva luottokortti, pankkikortti, Apple Pay tai Google Pay, jolla voit maksaa 10 punnan hakemusmaksun verkossa.

ETA-hakemusprosessi

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus tehdään kokonaan verkossa. Hakijoiden ei tarvitse mennä konsulaatteihin tai viisumikeskuksiin toimittamaan asiakirjoja tai noutamaan ETA-viisumia. Näin sinun on toimittava:

1. Lataa tai ota valokuva passista, jolla aiot matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Varmista, että kuva ja kaksi numero- ja kirjainriviä ovat alareunassa.

2. Lataa tuore passikuva tai ota kuva laitteen kameralla.

Kuvat on tallennettava jpeg-tiedostona tai tiedostopäätteellä .jpg. Alle yhdeksänvuotiaiden lasten ei tarvitse ladata passikuvaa.

3. Täytä kaikki vaaditut tiedot.

Näitä ovat henkilötiedot (esim. nimi, syntymäaika), passitiedot, työpaikan tiedot, kotiosoite ja yhteystiedot.

4. Vastaa turvallisuuteen ja tukikelpoisuuteen liittyviin kysymyksiin.

Hakijoiden on ilmoitettava totuudenmukaisesti rikosrekisteritiedot, aiemmat maahanmuuttorikokset ja mahdolliset yhteydet laittomiin tai laittomiin ryhmiin tai järjestöihin tai niiden jäsenyys.

5. Maksa 10 punnan hintainen ETA-hakemus verkossa.

Voit maksaa ETA-hakemusmaksun luottokortilla, pankkikortilla, Apple Paylla tai Google Paylla.

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat sähköpostitse vahvistuksen siitä, että hakemuksesi on vastaanotettu.

Saat hakemuslomakkeessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen päätöksen siitä, onko ETA-hakemus hylätty vai hyväksytty.

Monet hakijat saavat päätöksen ETA-hakemuksestaan kolmen työpäivän kuluessa. Joihinkin hakemuksiin saatetaan saada päätös aikaisemmin, kun taas toisissa hakemuksissa saattaa kestää kauemmin.

Jos Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupa myönnetään, se liitetään digitaalisesti passiisi, ja se mahdollistaa useat lyhytaikaiset vierailut Yhdistyneeseen kuningaskuntaan enintään kuudeksi kuukaudeksi. Se on voimassa kaksi vuotta tai kunnes passisi umpeutuu, sen mukaan, kumpi tulee ensin.

Jos et täytä edellä mainittuja vaatimuksia tai jos et saa ETA-viisumia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, sinun on harkittava viisumin hakem ista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. ETA-viisumivaihtoehtoja ovat Yhdistyneen kuningaskunnan tavallinen vierailijaviisumi, tilapäinen luovan työn viisumi ja kauttakulkuviisumi.