Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Bulgarian kansalaisille: Mitä sinun on tiedettävä

Kun uusi ETA-järjestelmä tulee voimaan, se muuttaa monien vierailijoiden, muun muassa Bulgarian kansalaisten, Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista. Vuodesta 2024 alkaen bulgarialaisten on haettava ETA-maahantulolupaa ennen maahantuloa. Tässä oppaassa kerrotaan ETA-järjestelmästä, miten se toimii, miten sitä haetaan ja miten se vaikuttaa bulgarialaisiin, jotka haluavat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Bulgarian kansalaisille?

ETA, joka on lyhenne sanoista Electronic Travel Authorisation (sähköinen matkustuslupa), perustuu vastaaviin ohjelmiin, joita on jo olemassa muissa maissa. Se on saanut vaikutteita erityisesti Kanadan ETAsta ja Yhdysvaltojen ESTAsta. ETA:n tarkoituksena on antaa Britannian hallitukselle enemmän valtaa maahan tulevien henkilöiden suhteen ja helpottaa turvallisuusriskien seulomista. Se on olennainen osa laajempaa aloitetta, jolla pyritään digitalisoimaan Yhdistyneen kuningaskunnan rajat.

Bulgarian kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lyhyeksi ajaksi. Tämä ei muutu: ETA ei ole viisumi, ja sen hakuprosessi on paljon yksinkertaisempi ja nopeampi. Se toimii digitaalisena matkustuslupana. Kun matkustajalle myönnetään Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupa Bulgarian kansalaisille, hänelle myönnetään lupa saapua Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Miten ETA vaikuttaa bulgarialaisiin matkustajiin?

Yhdistyneellä kuningaskunnalla on luettelo 92 maasta, jotka kuuluvat sen viisumivapausohjelmiin. Näiden maiden kansalaiset eivät tarvitse viisumia päästäkseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. He ovat matkustajia, joiden on haettava ETA-todistusta, kun uusi järjestelmä tulee voimaan. EU:n jäsenvaltiona Bulgaria on mukana luettelossa.

Jotkin bulgarialaiset tarvitsevat viisumin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, mukaan lukien ne, jotka aikovat oleskella siellä yli kuusi kuukautta tai asua siellä pysyvästi. Lisäksi kaikkien bulgarialaisten, jotka haluavat työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa – vaikka he aikoisivat oleskella siellä vain tilapäisesti – on haettava viisumia. Viisumihakemusprosessi on ETAsta erillinen.

Bulgarialaiset, jotka aikovat viettää Yhdistyneessä kuningaskunnassa alle kuusi kuukautta, eivät tarvitse viisumia, vaan tarvitsevat hyväksytyn ETA-asiakirjan. On monia syitä, joiden vuoksi bulgarialaiset voivat haluta matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ja ETA-luvan hakeminen on nyt osa prosessia. Näitä syitä voivat olla esimerkiksi seuraavat:

– Matkailu
– Työmatkat
– Lyhytaikaiset kurssit tai opinto-ohjelmat
– Vierailut ystävien ja perheenjäsenten luona
– Lääketieteellinen hoito

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus Bulgarian kansalaisille

Tällä hetkellä on julkaistu joitakin tietoja tulevasta ETA-järjestelmästä. Nämä tiedot voivat muuttua, kun ohjelma valmistuu. Se antaa matkustajille käsityksen siitä, mitä he voivat odottaa, kun ETA-järjestelmä otetaan täysimääräisesti käyttöön.

ETA-hakemuslomake on verkkolomake. Matkustajat eivät voi tehdä hakemusta millään muulla tavalla, sillä ETA on osa täysin digitaalista järjestelmää.

Ennen matkustamista hakijoita kehotetaan tutustumaan ETA:n vaatimusluetteloon. Tämä auttaa heitä valmistautumaan hakemuslomakkeeseen ja varmistamaan, että heillä on kaikki tarvittava. ETA-ohjelman vaatimuksiin kuuluvat muun muassa seuraavat:

– Voimassa oleva biometrinen passi, joka on peräisin kelpoisuusluettelossa mainitusta maasta. Bulgaria on tässä luettelossa.
– Tuore digitaalinen passikuva.
– Henkilökohtaiset tiedot – näihin tietoihin kuuluvat esimerkiksi syntymäaika, työpaikkatiedot, yhteystiedot jne.
– Matkustajan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvan vierailun syy.
– Joitakin yksityiskohtia suunnitellusta matkasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, kuten osoite maassa ollessasi.
– ETA-hakemusmaksun maksaminen.

Näiden henkilötietojen lisäksi hakijoiden on ilmoitettava, onko heillä rikosrekisteriote, ovatko he koskaan kuuluneet kiellettyyn ryhmään tai järjestöön ja ovatko he aiemmin syyllistyneet maahanmuuttorikoksiin. Näitä tietoja käytetään mahdollisten turvallisuusriskien tarkistamiseen. ETA-hakemus evätään matkustajilta, jotka muodostavat uhan Yhdistyneelle kuningaskunnalle.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-asiakirjojen käsittely Bulgarian kansalaisille

ETA-hakemuksen yhteydessä hakijan on maksettava maksu, jota ei palauteta. Maksu voidaan maksaa verkossa, ja se on maksettava kokonaisuudessaan ennen hakemuksen käsittelyä.

ETA:n käsittelyn odotetaan kestävän enintään 72 tuntia. Matkustajien olisi otettava tämä käsittelyaika huomioon suunnitellessaan matkaansa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Liikenteenharjoittajat todennäköisesti asettavat hyväksytyn ETA:n kuljetusehdoksi. Tämä tarkoittaa sitä, että matkustaja, joka ei pysty lähtölentokentällä esittämään Bulgarian kansalaisille tarkoitettua Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lentolipua, ei saa matkustaa.

Matkustajien on esitettävä ETA-tietonsa uudelleen, kun he saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja kulkevat rajatarkastuksen läpi. Myös muiden liikennemuotojen, kuten Ranskasta Kanaalitunnelin kautta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvien matkustajien on esitettävä ETA-todistus ennen kuin heidät päästetään maahan. Matkustajat, joiden ETA-hakemus on hylätty, voivat valittaa päätöksestä. Jos tämä ei onnistu, hän voi hakea viisumia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, mutta tämä on pidempi ja monimutkaisempi prosessi.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan ETAn kanssa Bulgarian kansalaisille

Kun bulgarialaiselle on myönnetty ETA-lupa, hän voi matkustaa vapaasti Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Englantia, Skotlantia, Walesia ja Pohjois-Irlantia ei ole erotettu toisistaan sisärajoilla, mikä tarkoittaa, että vierailijat voivat liikkua näiden neljän maan välillä haluamallaan tavalla. Bulgarialaisia matkustajia kehotetaan tutustumaan UK ETA FAQ -sivuun, josta löytyy lisätietoja.

Bulgarialaiset Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Koska Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuu noin 100 000 bulgarialaista, monet bulgarialaiset tulevat maahan vierailemaan sinne asettuneiden ystävien ja perheenjäsenten luona. Yhdistyneen kuningaskunnan suurin bulgarialainen yhteisö asuu pääkaupungissa Lontoossa, joka on myös suosituin matkailukohde. Ystävien ja perheenjäsenten vierailun lisäksi bulgarialaiset matkustajat saattavat tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan opiskelemaan tai vain nauttimaan lyhyestä lomasta.