UK ETA Viron kansalaisille: Viron viranomaiset: Täydellinen opas

Virolaisten matkustussäännöt Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ovat muuttumassa. Vuodesta 2024 alkaen Yhdistynyt kuningaskunta ottaa käyttöön ETA-järjestelmän. Tämä uusi järjestelmä tarkoittaa, että sellaisten maiden kansalaisten, jotka eivät tarvitse viisumia lyhytaikaiseen oleskeluun Yhdistyneessä kuningaskunnassa, on nyt haettava lupaa ETA-luvan muodossa. Virolaisten on haettava tätä lupaa verkossa ennen aiottua matkapäivää. Tässä oppaassa kerrotaan, mitä uusi ETA tarkoittaa Viron kansalaisille ja miten lupaa haetaan.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Viron kansalaisille

Yhdistynyt kuningaskunta ottaa käyttöön uuden ETA-järjestelmän vuonna 2024. ETA, joka on lyhenne sanoista Electronic Travel Authorisation (sähköinen matkustuslupa), on maahantulovaatimus kaikille Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tuleville vierailijoille, jotka eivät tarvitse viisumia. Sen avulla Yhdistynyt kuningaskunta voi tarkastaa matkustajan tai matkustajat avoimuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Niille, joilla on kokemusta matkustamisesta Yhdysvaltoihin, tämä järjestelmä muistuttaa paljon ESTA-järjestelmää (Electronic System for Travel Authorization). Viro ja EU ovat ottamassa käyttöön samankaltaista järjestelmää, joka tunnetaan nimellä ESTA (European Travel Information and Authorisation System), muiden kuin EU:n jäsenvaltioiden viisumivapaita matkustajia varten.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:sta ilmoitettiin osana sen uusia maahanmuuttosuunnitelmia vuoden 2022 kansalaisuus- ja rajavalvontalakiesityksessä (Nationality and Borders Bill). Sen lisäksi, että ETA vahvistaa turvallisuutta laskemalla ja seulomalla vierailijat, se on osa digitalisointia, jolla Yhdistynyt kuningaskunta pyritään saattamaan vastaamaan maailmanlaajuisia digitaalisia vaatimuksia. Virolaisten osalta tämä tarkoittaa sitä, että vierailijoiden on haettava ja saatava matkustuslupa ETA-luvan muodossa ennen kuin he aloittavat matkan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Uusi ETA-järjestelmä koskee yhteensä 92 kansallisuutta. Tämä koskee Viroa kaikkien EU-maiden joukossa, lukuun ottamatta Irlannin tasavaltaa. ETA-virolaiset voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa viisumivapaasti enintään 6 kuukauden ajan tavanomaisena matkailu- tai liikematkailijana. Viisumi tarvitaan niille, jotka aikovat jäädä maahan pidemmäksi aikaa tai aloittaa työskentelyn Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mennä naimisiin tai asettua maahan.

Miten uusi ETA-järjestelmä vaikuttaa Viron kansalaisiin?

Viron kansalaisten on nyt haettava ETA-lupaa ennen kuin he saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Aiemmin virolaiset saattoivat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan pelkällä henkilökortilla, mutta nyt heidän on täytettävä ylimääräinen hakemusvaihe ja heillä on oltava passi. Tämä vaikuttaa virolaisille aiemmin myönnettyyn liikkumisvapauteen, sillä he eivät voi enää tulla maahan yhtä helposti kuin muut EU-maat.

Vaikka tämä tarkoittaa, että valmistautumista ja suunnittelua on lisättävä, virolaiset eivät edelleenkään tarvitse viisumia vieraillakseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Sen sijaan Viron kansalaisille tarkoitettu Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-viisumi toimii viisumivapauden tavoin, ja se voidaan suorittaa nopeasti verkossa. Fyysistä paperityötä tai henkilökohtaista konsulaattihakemusta ei tarvita.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-luvan hakeminen Viron kansalaisille

ETA-hakemusta ei ole vielä viimeistelty, mutta perusasiat ovat tiedossa. Yhdistynyt kuningaskunta on ilmoittanut, mitkä kansalaiset ovat nyt oikeutettuja ETA-lupaan, ja niihin kuuluvat myös virolaiset. Lisäksi julkaistaan vaatimusluettelo, jotta kävijät tietävät, millaisia tietoja vaaditaan. Nämä yksityiskohdat voivat muuttua ETAn kokeilun myötä.

Viron kansalaisten on aluksi haettava ETA-lupaa verkossa Yhdistyneen kuningaskunnan virallisen sivuston kautta. Koko prosessi on suunniteltu siten, että se voidaan suorittaa enintään 10 minuutissa verkkolomakkeella. Hakijalta kysytään seuraavaa:

– Voimassa oleva biometrinen passi, jonka on myöntänyt hyväksyttävä maa, kuten Viro.
– Tuore digitaalinen passikokoinen valokuva.
– Henkilötiedot, mukaan lukien koko nimi (nimet), syntymäaika, ammatti ja yhteystiedot.
– Hakijan matkustusjärjestelyjen tarkoitus ja yksityiskohdat Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
– Luotto- tai pankkikortti hakemusmaksun maksamista varten.

Virolaisten hakijoiden on myös täytettävä ilmoituslomake, jossa vahvistetaan, että hakijalla ei ole rikostaustaa, hän ei ole syyllistynyt maahanmuuttorikoksiin eikä hän kuulu tai ole koskaan kuulunut kiellettyyn ryhmään. Näihin kysymyksiin on vastattava totuudenmukaisesti. Jos hakijan todetaan olevan riski Yhdistyneen kuningaskunnan turvallisuudelle, hänen hakemuksensa hylätään.

Viron kansalaisten ETA-lupien käsittely Yhdistyneessä kuningaskunnassa

ETA toimitetaan, kun hakemusmaksu, jota ei palauteta, on maksettu. Käsittely kestää 48-72 tuntia. Hakija saa vahvistussähköpostin, kun hänen ETA-lupansa on hyväksytty – vasta sitten hän voi saapua Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Koska käsittelyaika on enintään 72 tuntia, hakijoiden on syytä jättää hakemus hyvissä ajoin ennen matkaa. ETA on pakollinen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan pääsemiseksi. Jos virolainen hakija ei ole suorittanut ETA-hakemustaan tai odottaa yhä sen käsittelyä, häneltä evätään pääsy Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Lisäksi lentoyhtiöiden odotetaan tarkastavan matkustajat varmistaakseen, että heillä on voimassa oleva ETA.

Virolaisten matkustuspaikkoja ja -tapoja ei ole rajoitettu, ja lomakkeen voi täyttää verkossa milloin tahansa ennen saapumista. Tämä mahdollistaa matkustamisen Euroopan halki ja maahantulon EU:n eri reiteillä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Riippumatta siitä, miten hakija saapuu Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, rajalla vaaditaan voimassa oleva ETA-todistus. Lentoasemilla on eGates-portit, jotka mahdollistavat nopean rajanylityksen ja varmistavat, että henkilön ETA-ajankohta vastaa hänen biometristä passiaan.

Viron kansalaisten matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n kanssa

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-todistus on voimassa koko Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja sen neljässä maassa: Englannissa, Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa. Kussakin näistä maista ei tarvita ylimääräisiä paperitöitä. Tämä mahdollistaa myös pääsyn moniin Yhdistyneen kuningaskunnan kruunun alaisiin alueisiin, kuten Mansaareen, Jerseyyn ja Guernseyyn. EU:n jäseninä Viron kansalaiset voivat myös matkustaa viisumivapaasti Yhdistyneeseen kuningaskuntaan Irlannin tasavallan kautta ETA-todistuksella. Lisätietoja on ETAn usein kysytyt kysymykset -sivulla.

Virolaiset Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Viron kansalaisille myönnetään viisumivapaa pääsy Yhdistyneeseen kuningaskuntaan enintään 180 päivää voimassa olevalla ETA-viisumilla. Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuu noin 20 000 virolaista, joten virolaisilla on vahva yhteys Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Lontoosta Edinburghiin on paljon nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, joihin voit tutustua. Virolaisilla on monia reittejä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, muun muassa suora lentoyhteys Tallinnasta Lontooseen. Yhteyslentoja tai vaihtoehtoisia maantie- ja junareittejä on saatavilla Eurostarilla tai lautalla.