UK ETA Kroatian kansalaisille: Kroatia: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on tehnyt kovasti töitä parantaakseen rajavalvontaa ja lisätäkseen näkyvyyttä siitä, ketkä saapuvat maahan ja poistuvat maasta. Osana näitä toimia sisäministeriö ilmoitti äskettäin ottavansa käyttöön sähköisen matkustuslupajärjestelmän (ETA). Tämä opas on loistava tietolähde kaikille, jotka suunnittelevat vierailua Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Siinä käsitellään Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemuksen hakuprosessia Kroatian kansalaisille ja syitä, joiden vuoksi vierailijoiden on haettava sitä.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Kroatian kansalaisille?

Yhdistynyt kuningaskunta tarjoaa erilaisia ohjelmia ja viisumeja, joiden avulla eri maista tulevat ihmiset voivat saapua maahan. Viisumivapausohjelman ansiosta tiettyjen maiden kansalaiset voivat tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman viisumia. Kroatia on yksi niistä maista, jotka ovat osa viisumivapausohjelmaa. Tämä kaikki päättyy kuitenkin Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmän käyttöönoton myötä.

Yhdistyneen kuningaskunnan uusi ETA-järjestelmä alkaa vuonna 2023 ja korvaa nykyisen viisumivapausohjelman. Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä perustuu Kanadan nykyiseen eTA-ohjelmaan ja Yhdysvaltojen ESTA-järjestelmään. Uuden järjestelmän mukaan Kroatian kansalaiset voivat edelleen tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman viisumia. Heidän on kuitenkin haettava Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupaa ennen matkaa. Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupa on voimassa 6 kuukautta (180 päivää) myöntämispäivästä.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemuksen tekeminen

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmän äskettäinen käyttöönotto on tehnyt matkustamisesta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan paljon helpompaa kaikkien 92 tukikelpoisen maan kansalaisille. Kroatian kansalaiset voivat nyt hakea ETA-lupaa verkossa muutamassa minuutissa. Hakijoiden on täytettävä sähköinen hakemuslomake ja lähetettävä se virallisen hallitusportaalin kautta, jotta he voivat hakea Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemusta Kroatian kansalaisille.

Hakemusprosessin aikana hakijoita pyydetään antamaan joitakin henkilötietoja, matkasuunnitelmia ja yhteystietoja. Kun hakemus on jätetty, Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö käsittelee sen. Hakijat saavat päätöksen 72 tunnin kuluessa. Joissakin tapauksissa päätöksen tekeminen voi kuitenkin kestää muutaman päivän. Kun ETA on hyväksytty, se liitetään sähköisesti hakijan biometriseen passiin.

ETA-numeroa ei tarvitse tulostaa, sillä se voidaan tarkistaa sähköisesti Yhdistyneen kuningaskunnan maahantulopaikassa. Kun Kroatian kansalaiset saapuvat maahantulotarkastukseen, virkailijan on vain tarkistettava, että heillä on voimassa oleva passi ja hyväksytty ETA-matkailulupa, ennen kuin hän voi päästää heidät maahan. Kunhan Kroatian kansalaisilla on nämä kaksi asiaa, matkustamisen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan pitäisi olla helppoa ja vaivatonta.

Mitkä ovat Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-vaatimukset Kroatian kansalaisille?

Vaikka Yhdistynyt kuningaskunta on vieraanvarainen maa, joka on avoin monille ulkomaalaisille, on olemassa joitakin poikkeuksia, joista on syytä olla tietoinen. Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n vaatimukset eivät ole liian monimutkaisia, mutta on muutamia asioita, jotka voivat silti johtaa siihen, että pääsy evätään. Esimerkiksi kaikilla matkustajilla on oltava sähköinen passi. Tämä on tärkeää, koska se antaa rajavalvontaviranomaisille kaikki matkustajan kannalta tärkeät tiedot. Biometrinen passi mahdollistaa myös sen, että hakijan ETA-matka voidaan yhdistää siihen sähköisesti, kun se on hyväksytty.

Lisäksi vierailijoiden on voitava kertoa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvan matkansa tarkoitus. ETA:n nojalla kroatialaiset voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa vain kauttakulku-, huvi- ja liikematkailutarkoituksessa. Muita Kroatian kansalaisia koskevia ETA-vaatimuksia ovat muun muassa alle kuuden kuukauden oleskelu Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja kyky maksaa hakemusmaksu, jota ei ole vielä määritelty.

Kroatian kansalaiselta voidaan evätä pääsy Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, jos hänellä on rikosrekisteri tai jos hän on aiemmin rikkonut maahanmuuttopolitiikkaa. Kroatialaisten on aina varmistettava, että heidän ETA-lentonsa on hyväksytty ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lähtevälle lennolle nousemista, sillä muuten heidät saatetaan käännyttää.

Mitkä ovat Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-ohjelman kelpoisuusehdot?

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-kelpoisuuskriteerit ovat vielä viimeistelyvaiheessa. Tässä vaiheessa tiedetään kuitenkin, että hakijoiden on oltava jostakin tukikelpoisesta maasta. Kroatia on jo oikeutettu ETA-ohjelmaan. On olemassa muutamia poikkeuksia sen suhteen, kenen on haettava ETA-hakemusta. Näihin kuuluvat Britannian passin haltijat, Britannian merentakaisten maiden kansalaiset, Britannian merentakaisten maiden kansalaiset, suojellut henkilöt ja Irlannin passin haltijat. Hakijoiden, jotka eivät täytä kelpoisuusehtoja, on haettava tavanomaista Yhdistyneen kuningaskunnan viisumia.

Voivatko hakijat muuttaa ETA-viisumin viisumiksi Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumisen jälkeen?

Ei. Hakijat eivät voi muuttaa ETA-viisumia viisumiksi sen jälkeen, kun he ovat saapuneet Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ETA-viisumilla. Tämä ei ole mahdollista useista syistä. Ensinnäkin ETA:n myöntämistä koskevat vaatimukset eivät ole samat kuin viisumin myöntämistä koskevat vaatimukset. Toiseksi, viisumin uusimismahdollisuus Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelun aikana määräytyy yleensä hakijan maahanmuuttostatuksen perusteella. Jos kroatialaisella hakijalla on lyhytaikainen opiskelija- tai turistiviisumi, hänen on ensin poistuttava maasta ja sen jälkeen haettava viisumia kotimaastaan.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-ohjelman tarkoitus?

Kroatian kansalaisia koskevan Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n tavoitteena on parantaa rajojen näkyvyyttä ja turvatoimia. Vaatimalla matkustajia antamaan tietoja matkastaan etukäteen rajaviranomaiset voivat tarkastaa matkustajat tehokkaammin ja tunnistaa mahdolliset uhat. Lisäksi ETA-ohjelman avulla viranomaisten on helpompi jäljittää matkustajat, jotka ylittävät oleskelulupansa, jotta laitonta maahanmuuttoa voidaan vähentää.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus odottaa saavansa lisää tuloja sähköisen matkustuslupahakemusmaksun käyttöönotosta. Arvioiden mukaan noin 3 miljoonaa matkustajaa käyttää ETAa vuosittain, mikä tuo valtiolle miljoonia lisätuloja. Yhdistyneen kuningaskunnan suurimmat kävijät tulevat tällä hetkellä Yhdysvalloista, Saksasta, Ranskasta ja Alankomaista.

ETA:n avulla hallitus voi myös seurata matkustustottumuksia ja matkakohteita Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Näitä tietoja käytetään liikenneinfrastruktuurin ja -palvelujen tehokkuuden lisäämiseen sekä asiakaspalvelun parantamiseen antamalla tietoa kävijöiden käyttäytymisestä ja mieltymyksistä. Viime kädessä ETA:n ansiosta Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus voi ymmärtää paremmin kroatialaisvierailijoiden tarpeita, mikä tekee matkustamisesta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa saumattomampaa ja vaivattomampaa. Kroatialaiset matkustajat voivat tutustua Yhdistyneen kuningaskunnan ETA FAQ-osioon saadakseen lisätietoja.

Vierailu Yhdistyneessä kuningaskunnassa ETA:lla

Yksi Kroatian kansalaisten suosituimmista matkakohteista on pääkaupunki Lontoo. Täällä vierailijat voivat nauttia maailmankuuluista nähtävyyksistä, kuten Buckinghamin palatsista ja Westminster Abbeysta. Lontoon ulkopuolella on Stonehenge, kuuluisa esihistoriallinen paikka, ja Doverin linna on ihanteellinen esimerkki keskiaikaisesta arkkitehtuurista. Skotlannissa vierailijat voivat nauttia Skotlannin ylängön maisemista.