Selitys Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:sta Belgian kansalaisia varten

Vuonna 2022 Yhdistynyt kuningaskunta ilmoitti päivittävänsä kansalaisuus- ja rajavalvontalain (Nationality and Borders Bill ), joka koski maahanmuuttoprosessin merkittävää muuttamista. Vuoden 2024 loppuun mennessä kaikki rajavalvontatoimenpiteet digitalisoidaan, ja kaikki ulkomaalaiset vierailijat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tarvitsevat hyväksytyn ETA-luvan (Electronic Travel Authorisation).

Uusi matkaohjelma on samanlainen kuin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa käytössä olevat ohjelmat. Sitä sovelletaan kaikkien neljän Yhdistyneen kuningaskunnan maan rajoilla: Englannissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n tarkoitus?

Tärkein tekijä on Yhdistyneen kuningaskunnan rajojen turvallisuus ja valvonta. Ennen tätä lainsäädäntöä tietyt maahanmuuttajat ja matkustajat, joilla oli tietty maahanmuuttajan asema, eivät tarvinneet viisumia saapuakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lyhytaikaista oleskelua varten. Yhdistyneen kuningaskunnan rajavalvonta- ja lainvalvontaviranomaiset eivät pystyneet eivätkä pysty arvioimaan nopeasti tai tarkasti mahdollisten vierailijoiden mahdollisia riskejä ennen heidän saapumistaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan uusi ETA-ohjelma lisää rajojen valvontaa. Maahanmuuttovirasto tietää, ketkä tarkalleen ottaen saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ja se voi myös estää turvallisuusriskiksi tai uhkaksi katsottujen vierailijoiden pääsyn maahan.

Kuka tarvitsee ETAn?

Kaikki Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset, tietyt suojatun aseman omaavat henkilöt ja Irlannin tasavallan kansalaiset eivät tarvitse ETA-lupaa, vaikka he eivät asuisikaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Nykyisen luettelon mukaan näiden 92 eri maan kansalaiset tarvitsevat ETA-todistuksen.

Luettelossa ovat kaikki Euroopan unionista, Euroopan talousalueelta ja Sveitsistä tulevat vierailijat, jotka eivät tällä hetkellä tarvitse viisumia. Siihen kuuluvat myös Australian, Uuden-Seelannin, Yhdysvaltojen ja Kanadan kansalaiset. Ikään liittyviä poikkeuksia ei ole. Kaikenikäiset matkustajat tarvitsevat voimassa olevan ETA-todistuksen.

Mitä matkoja ETA kattaa?

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA kattaa kaikki matkustusperusteet. Jos olet tulossa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lomalle, työmatkalle, opiskelemaan tai sairaanhoitoon alle kuudeksi kuukaudeksi, sinun on haettava ETA-lupaa. Belgian kansalaisilta vaaditaan Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupa, paitsi jos haluat työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai aiot viipyä siellä yli kuusi kuukautta, jolloin sinun on haettava viisumia.

Viisuminhakuprosessiin ei toistaiseksi ole tehty muutoksia. Toisin kuin ETA-viisumi, joka on helposti saatavilla verkossa, viisumihakemus on tehtävä henkilökohtaisesti Yhdistyneen kuningaskunnan suurlähetystössä tai konsulaatissa.

Miten haet ETA-lupaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan?

Belgian kansalaiset voivat hakea Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupaa ainoastaan verkossa. Vaihtoehtoisia tapoja hakemuksen tekemiseen ei ole.

On suositeltavaa hakea ETA-lupaa hyvissä ajoin ennen aiottua matkustuspäivää. Hakemuksen syöttöprosessi on nopea ja helppo, mutta käsittely kestää 48-72 tuntia. Et pääse Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman voimassa olevaa ETA-lupaa, joten sinun ei ehkä kannata varata ja vahvistaa matkasuunnitelmiasi ennen kuin ETA-lupasi on hyväksytty.

Kaikki rajat ja maahantulopaikat ovat ohjelmassa. ETA-tieto tarvitaan siis riippumatta siitä, matkustatko lentäen, meritse tai Eurostarilla. On rikos yrittää saada Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupa petoksen tai petoksen avulla.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupaa koskevat vaatimukset Belgian kansalaisille

Ohjelman prosessiin voi tulla muutoksia ennen kuin se on viimeistelty ja otettu kokonaan käyttöön, mutta Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-vaatimukset on julkaistu. Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-vaatimukset ovat seuraavat:

– Matkustaja tarvitsee voimassa olevan biometrisen passin.
– Matkustaja tarvitsee voimassa olevan sähköpostiosoitteen.
– Henkilötunnistetietojen luovuttaminen.
– Tietoa vierailun tarkoituksesta ja suunnitelmista Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelun aikana.
– Rikosoikeudellisten tai aiempien maahanmuuttoasioiden paljastaminen ja tiedot kiellettyjen järjestöjen jäsenyydestä.

Hakijoiden odotetaan ilmoittavan osoitteensa Yhdistyneessä kuningaskunnassa ollessaan riippumatta majoitustyypistä. Jos aiot matkustaa ympäriinsä, sinua saatetaan pyytää toimittamaan oletettu matkasuunnitelma ja osoitteet. Hakemuksen yhteydessä on maksettava maksu joko pankki- tai luottokortilla. Hakemuksia, joissa ei ole suoritettu täyttä maksua, ei käsitellä.

Miten ETA myönnetään?

Paperityötä tai fyysisiä asiakirjoja ei tuoteta, vaikka vahvistussähköpostiviesti voidaankin haluttaessa tulostaa. Hyväksytty ETA-lento on sähköisesti liitetty biometriseen passiisi, ja rajatarkastusviranomaiset tarkistavat sen Yhdistyneen kuningaskunnan rajanylityspaikalla.

Hyväksytyt ETA-ajat ilmoitetaan Advanced Passenger Information -tietokantaan. Uuden lainsäädännön mukaan matkanjärjestäjät ovat jatkossakin vastuussa sen tarkistamisesta, että matkustajilla on voimassa olevat asiakirjat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista varten, ennen kuin he voivat päästää heidät lennolleen. ETAn haltija voi matkustaa vapaasti koko Yhdistyneessä kuningaskunnassa ETAn voimassaoloaikana.

ETA:n pätevyys

ETA on voimassa kuusi kuukautta myöntämispäivästä tai siihen liittyvän passin voimassaolon päättymispäivästä riippuen siitä, kumpi ajankohta on aikaisempi. Jos ETA-asiakirjan voimassaolo päättyy oleskelusi aikana, sinun on haettava uutta ETA-asiakirjaa jatkaaksesi vierailuasi.

Voit vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa useita kertoja samalla ETA-luvalla sen voimassaoloaikana. Kun sen voimassaolo päättyy, sinun on haettava uutta ETA-lupaa. Jos haluat tai haluat jatkaa oleskeluasi Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli kuuden kuukauden, sinun on ehkä poistuttava maasta viisumin hakemista varten.

Lisätietoja Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-asiakirjasta Belgian kansalaisille on ETA-asiakirjan usein kysytyt kysymykset -osiossa.