Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Sammarin kansalaisille: Mitä sinun on tiedettävä

Kun Yhdistynyt kuningaskunta ottaa käyttöön uuden ETA-järjestelmänsä, se vaikuttaa monien eri maiden matkustajiin. Ohjelma, joka tuo digitaaliset matkustusluvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, tulee voimaan vuoteen 2024 mennessä. Se korvaa Yhdistyneen kuningaskunnan nykyisen viisumivapausjärjestelmän. Sammarinalaiset vierailijat kuuluvat niihin, joiden on haettava ETA-lupaa ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista. Lue lisää uudesta järjestelmästä, sen toiminnasta ja ETA-hakemuksen tekemisestä.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Sammarin kansalaisille?

Digitaaliset matkustuslupajärjestelmät ovat yleistymässä useissa eri maissa ympäri maailmaa. Kokeneilla matkustajilla saattaa olla jo jonkin verran kokemusta näistä ohjelmista, joita ovat esimerkiksi ETA Kanadassa ja ESTA Yhdysvalloissa. Uudessa ETA-järjestelmässä otetaan käyttöön digitaalinen matkustuslupa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Se on suunniteltu osana hallituksen suunnitelmaa rajojen digitalisoimiseksi, ja sen tarkoituksena on lisätä maahan saapuvien henkilöiden valvontaa ja ohjausta. Se mahdollistaa myös rajavalvonnan parantamisen.

ETA on suunniteltu korvaamaan Yhdistyneen kuningaskunnan nykyinen viisumivapausohjelma. Se ei ole viisumi. Sen sijaan se on digitaalinen matkustuslupa. San Marinosta tulevalla vierailijalla, jolla on ETA-lupa, on lupa oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kuusi kuukautta.

Miten tämä vaikuttaa Sammarin matkustajiin?

Yhdistyneellä kuningaskunnalla on viisumivapaussopimus 92 maan, myös San Marinon, kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyisessä järjestelmässä Sammarin matkustajat voivat tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan pelkällä passilla ilman, että heidän tarvitsee hankkia muita asiakirjoja. Tämä muuttuu, kun ETA-ohjelma tulee voimaan. Tästä lähtien San Marinosta tulevien matkustajien on haettava ETA-lupaa ennen kuin he voivat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

San Marinosta tulevat matkustajat saattavat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan useista eri syistä. Näihin voi kuulua erilaisia toimintoja, kuten:

– Matkailu
– Työmatkat
– Opintojaksot
– Ystävien ja perheenjäsenten vierailut
– Lääketieteellinen hoito

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus Sammarin kansalaisia varten on suunniteltu niin, että se on ”yhden koon mukainen”, ja siinä on yksi hakemuslomake, joka kattaa kaikki eri syyt, joiden vuoksi matkustaja voi tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. ETA-hakemusta kannattaa hakea henkilöille, jotka aikovat oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa alle kuusi kuukautta ja jotka eivät aio työskennellä maassa.

On melko yleistä, että Sammarin kansalaisilla on Italian kaksoiskansalaisuus. Myös Italian passin haltijoiden on käytävä läpi ETA-hakemusprosessi täsmälleen samalla tavalla kuin niiden, joilla on Sammarin passi.

ETA-järjestelmällä ei ole vaikutusta Yhdistyneen kuningaskunnan viisumiohjelmaan. Jotkut Sammarin kansalaiset tarvitsevat tällä hetkellä viisumin matkustaakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Jos näin on, he tarvitsevat viisumin myös silloin, kun uusi järjestelmä tulee voimaan. Viisumia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tarvitsevat muun muassa ne, jotka haluavat asua maassa pysyvästi, jotka aikovat viettää maassa yli kuusi kuukautta ja jotka haluavat työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus Sammarin kansalaisille

Matkustajien on haettava ETA-lupaa täyttämällä lomake, joka on saatavilla verkossa. Lisäksi on maksettava hakemusmaksu. Koska ETA on osa laajempaa, täysin digitaalista ohjelmaa, hakijoille ei tarjota offline-vaihtoehtoja.

Joitakin tietoja ETA-vaatimuksista on julkistettu. Sitä ei ole vielä vahvistettu, eikä kaikkia ohjelman yksityiskohtia ole vielä vahvistettu. Esimerkiksi ETA:lla on hakemusmaksu, mutta sen hintaa ei ole vielä ilmoitettu. Vaatimuksia voidaan muuttaa hieman ohjelman käyttöönoton myötä.

Vaikka nämä tiedot voivat muuttua, ne antavat matkustajille jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä on odotettavissa, kun ETA-järjestelmä tulee voimaan. Joitakin vaatimuksia ovat muun muassa seuraavat:

– Voimassa oleva biometrinen passi, jonka on myöntänyt jokin kelpoisuusluettelossa mainittu maa.
– Tuore digitaalinen passikuva.
– Henkilökohtaiset tiedot. Näihin tietoihin kuuluvat esimerkiksi syntymäaika, työpaikkatiedot, yhteystiedot jne.
– Matkustajan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvan vierailun tarkoitus.
– Yksityiskohtaiset tiedot suunnitellusta matkasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, kuten osoite maassa ollessasi.
– Pankki- tai luottokortti ETA-hakemusmaksua varten.
– Rikosrekisteriote, aiemmat maahanmuuttorikokset ja (aiempi tai nykyinen) jäsenyys kielletyissä ryhmissä tai järjestöissä.

Yksi ETA-ohjelman tavoitteista on parantaa turvatoimia Yhdistyneen kuningaskunnan rajoilla. Tämän vuoksi matkustajia pyydetään antamaan tietoja muun muassa rikosrekisteritiedoista. Jos hakijalla näyttää olevan yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, terroristijärjestöihin tai jengeihin, hänen katsotaan muodostavan mahdollisen uhan Yhdistyneen kuningaskunnan turvallisuudelle, ja hänen hakemuksensa todennäköisesti hylätään.

Hakemus käsitellään vasta, kun se on täytetty kokonaisuudessaan ja maksu on maksettu.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n käsittely Sammarin kansalaisille

Yhdistyneessä kuningaskunnassa voimassa olevan ETA-asiakirjan odotetaan olevan kuljetusehto. Näin on jo tapahtunut muissa maissa, joilla on omat digitaaliset matkustuslupansa. Näissä maissa lentoliikenteen harjoittajat voivat evätä lennolle pääsyn matkustajilta, jotka eivät pysty esittämään lupaa. Sen vuoksi sammarinalaismatkustajien on täytettävä ETA-hakemuksensa niin ajoissa, että se voidaan käsitellä ja hyväksyä kokonaan ennen lähtöportille saapumista.

ETAn käsittely kestää todennäköisesti enintään 72 tuntia. Matkustajien on esitettävä hyväksytty Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-matkailulupa Sammarin kansalaisia varten lähtölentokentän portilla ja vielä kerran, kun he kulkevat rajatarkastuksen läpi Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Useimmat samarialaiset matkustajat saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lentäen, mutta jotkut matkustavat meriteitse tai Ison-Britannian ja Ranskan yhdistävän Kanaalitunnelin kautta. Kaikissa tapauksissa matkustajat tarvitsevat ETA-tiedon.

Hylätyille ETA-hakemuksille luodaan muutoksenhakujärjestelmä. Jos valitus hylätään, matkustaja voi hakea viisumia sen sijaan.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan ETAn kanssa Sammarin kansalaisille

Kun Sammarin kansalainen on saanut ETA-hyväksynnän, hän voi viettää Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kuusi kuukautta, mutta hän ei voi työskennellä siellä. Yhdistyneen kuningaskunnan neljässä osavaltiossa, Englannissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa, ei ole rajavalvontaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Sammarin matkailija voi liikkua vapaasti näiden maiden välillä ilman, että hänen tarvitsee hankkia muita asiakirjoja.