UK ETA Yhdysvaltain kansalaisille: Kaikki mitä matkustajien on tiedettävä

Vuonna 2024 Yhdysvaltain kansalaiset tarvitsevat sähköisen matkustusluvan (ETA) ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista. Kyseessä on digitaalinen lupa, joka on pakollinen sellaisten maiden kansalaisille, jotka voivat matkustaa Englantiin, Walesiin, Skotlantiin ja Pohjois-Irlantiin ilman viisumia lyhyille matkoille. Tämä koskee myös Amerikan yhdysvaltojen (USA) kansalaisia.

Tässä oppaassa on kaikki, mitä amerikkalaisten on tiedettävä Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-ohjelmasta, ja siinä käsitellään muun muassa vaatimuksia, hakuprosessia ja odotuksia Yhdistyneessä kuningaskunnassa matkustamisesta.

Miksi Yhdistyneen kuningaskunnan ETA otetaan käyttöön Yhdysvaltojen kansalaisten osalta?

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n tavoitteena on parantaa Yhdistyneen kuningaskunnan rajojen turvallisuutta ja antaa hallitukselle mahdollisuus valvoa ja valvoa paremmin maahan saapuvia henkilöitä. Sen avulla on helpompi estää laittomien maahanmuuttajien ja järjestäytyneiden rikollisryhmien pääsy Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. ETA auttaa myös tunnistamaan mahdollisia kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvia uhkia ennen niiden saapumista maahan.

Sen tarkoituksena on myös parantaa rajavalvontaa ja tehostaa maahanmuuttoprosessia ennalta tarkistettujen, matalan riskin matkustajien osalta.

Yhdysvaltain kansalaisille Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-ohjelmasta koituu muun muassa seuraavia etuja:

 • Hakemuksen tekeminen ja hyväksytyn ETA-luvan saaminen on nopeaa ja helppoa.
 • Se on edullisempi kuin muiden maiden myöntämät vastaavat digitaaliset matkustusluvat.
 • ETA-lupaa on haettava vain joka toinen vuosi – ei joka kerta, kun vierailet Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Miten Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä vaikuttaa amerikkalaisiin matkustajiin?

ETA on samankaltainen kuin Yhdysvaltojen sähköinen matkustuslupajärjestelmä (ESTA). Kun se on avattu Yhdysvaltain kansalaisille vuonna 2024, heidän on haettava ja saatava hyväksytty ETA-lupa Yhdistyneessä kuningaskunnassa ennen kuin he voivat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Se on pakollinen riippumatta siitä, saavutko lentäen, laivalla (esim. osana risteilyä) vai maitse, kuten Ison-Britannian ja Ranskan yhdistävän rautatietunnelin kautta.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lentoasiakirja on voimassa seuraavissa matkustusmuodoissa:

 • Lyhytaikainen oleskelu alle kuusi kuukautta (180 päivää) matkailua, lyhytaikaista opiskelua, ystävien ja perheenjäsenten luona vierailua, sallittua liiketoimintaa ja sairaanhoitoa varten.
 • Lyhytaikainen oleskelu enintään kolme kuukautta (90 päivää) luovan alan työntekijän viisumilla.
 • Yhdistyneen kuningaskunnan kautta kulkeminen (eli lentokoneen vaihtaminen) riippumatta siitä, läpäisevätkö he Yhdistyneen kuningaskunnan rajatarkastuksen vai eivät.

Jotta amerikkalaiset voivat saada ETA-luvan, heidän on täytettävä seuraavat ehdot:

 • Hakijan on oltava sellaisen maan kansalainen, jolla on viisumivapausasema Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Yhdysvallat on mukana niiden maiden luettelossa, joiden kansalaiset tarvitsevat ETA-luvan matkustaakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
 • sinulla on oltava biometrinen passi, joka on voimassa vähintään kuusi kuukautta aiotun Yhdistyneestä kuningaskunnasta lähtöpäivän jälkeen.
 • Et aio oleskella, työskennellä tai opiskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli kuutta kuukautta.
 • sinulla ei ole rikosrekisteriä eikä aiempia maahanmuuttorikkomuksia Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai muualla.

Kaikki matkustajat, myös lapset ja vauvat, tarvitsevat ETA-luvan ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista. Vanhemmat ja huoltajat voivat hakea ETA-lupaa heidän puolestaan.

Henkilöiltä, joilla on aiempia maahanmuuttorikkomuksia, rikosrekisteri tai jotka on tuomittu yli 12 kuukauden vankeusrangaistukseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai muualla, voidaan evätä ETA-lupa. He voivat harkita sen sijaan Yhdistyneen kuningaskunnan viisumin hankkimista.

Yhdysvaltain kansalaiset, jotka aikovat oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli kuusi kuukautta tai työskennellä tai asua siellä pysyvästi, tarvitsevat edelleen asianmukaisen viisumin. Uusi ETA-järjestelmä ei vaikuta näihin matkustajiin.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemusta koskevat vaatimukset Yhdysvaltain kansalaisille

Yhdysvaltojen kansalaisten, jotka voivat saada Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemuksen, on täytettävä seuraavat hakemusvaatimukset:

 • Voimassa oleva biometrinen passi, jonka on myöntänyt Yhdysvallat, jonka kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lyhyille matkoille.
 • Tuore digitaalinen passikuva
 • Voimassa oleva sähköpostiosoite
 • Toimiva sähköinen maksutapa, kuten luotto- tai pankkikortti, Apply Pay tai Google Pay.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemuksen tekeminen Yhdysvaltojen kansalaisille

Yhdysvaltain kansalaiset voivat hakea Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupaa verkossa Yhdistyneen kuningaskunnan virallisen verkkosivuston kautta. Hakemusprosessi kestää vain muutaman minuutin. Se tapahtuu verkossa tai paperittomasti, joten henkilökohtaisia käyntejä konsulaateissa tai viisumitoimistoissa ei tarvita.

Valmistaudu kaikkiin vaatimuksiisi ennen hakuprosessin aloittamista. Seuraavassa on vaiheittainen opas siitä, miten amerikkalaiset voivat hakea ETA-hakemusta.

 1. Lataa tai ota valokuva passista, jolla aiot matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Varmista, että kuva ja kaksi numero- ja kirjainriviä ovat alareunassa.
 2. Lataa tuore passikuva tai ota kuva laitteen kameralla, jos siinä on sellainen. Kuvat on tallennettava jpeg-tiedostona tai tiedostopäätteellä .jpg. Alle yhdeksänvuotiaiden lasten ei tarvitse ladata passikuvaa.
 3. Täytä kaikki vaaditut tiedot. Näitä ovat henkilötiedot (esim. nimi, syntymäaika), passitiedot, työpaikan tiedot, kotiosoite ja yhteystiedot.
 4. Vastaa turvallisuuteen ja tukikelpoisuuteen liittyviin kysymyksiin. Kuten kaikkien muidenkin Yhdistyneen kuningaskunnan vierailijoiden, myös amerikkalaisten ETA-hakijoiden on ilmoitettava totuudenmukaisesti rikosrekisteritiedot, aiemmat maahanmuuttorikokset ja mahdolliset yhteydet laittomiin tai laittomiin ryhmiin tai järjestöihin tai niiden jäsenyys.
 5. Maksa Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus verkossa. Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus maksaa 10 puntaa kappaleelta. Hakemuksen lähettäminen edellyttää, että maksat maksun verkossa luotto- tai pankkikortilla, Apple Paylla tai Google Paylla.

Kun olet lähettänyt Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemuksen verkossa, saat vahvistuksen antamaasi sähköpostiin.

Vinkkejä ETA-luvan hakemiseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan Yhdysvaltain kansalaisille

Voit välttää yleisiä virheitä noudattamalla näitä ohjeita, jotta ETA-hakemus tehdään nopeasti ja tehokkaasti verkossa.

 • Toimita tai ota selkeät, laadukkaat valokuvat passistasi ja itsestäsi. Varmista, että kuvat ovat passikuvausvaatimusten mukaisia ja täysvärisiä ilman suodattimia tai tehosteita.
 • Varmista, että annat oikeat ja mahdollisimman tarkat tiedot. Väärien tai virheellisten tietojen antaminen tai jopa tietojen salaaminen voi johtaa viivästyksiin tai hakemuksen hylkäämiseen.
 • Tarkista etukäteen, että verkkomaksutapasi toimii ja että sinulla on riittävästi varoja hakemuksen maksamiseen verkossa.
 • Muista tarkistaa ETA-hakemuksessa antamasi tiedot ennen hakemuksen lähettämistä.

Amerikkalaisten ETA:n käsittely ja vastaanottaminen

Kun Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus on jätetty verkossa, järjestelmä tarkistaa toimitetut tiedot useista turvallisuustietokannoista tarkistaakseen, onko hakija oikeutettu ETA-hakemukseen.

Hakijoilla kestää yleensä kolme päivää (72 tuntia), ennen kuin he saavat päätöksen ETA-hakemuksestaan ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. Monet matkustajat saavat päätöksen muutamassa minuutissa hakemuksen jättämisen jälkeen. Joissakin hakemuksissa päätöksen saaminen voi kuitenkin kestää yli kolme päivää.

Yhdysvaltain kansalaisille suositellaan, että he hakevat Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupaa ennen kuin he varaavat matkansa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan viivästysten välttämiseksi.

Jos ETA-hakemuksesi hylätään, voit jättää uuden ETA-hakemuksen ja maksaa maksun uudelleen. Parasta olisi kuitenkin ensin selvittää, miksi sinulta evättiin ETA-hakemus edellisessä hakemuksessasi.

ETA-luvan epääminen ei tarkoita, ettet voisi matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Voit silti hakea asianmukaista Yhdistyneen kuningaskunnan viisumia. Viisumin hakeminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja voi kestää kauemmin, joten matkasuunnitelmasi on mukautettava sen mukaisesti.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan ETAn kanssa Yhdysvaltain kansalaisille

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA on digitaalisesti yhdistetty henkilön passiin. Se on voimassa kaksi vuotta, ja se mahdollistaa useita lyhyitä vierailuja, joista kukin voi kestää enintään kuusi kuukautta. Sinun on haettava uutta ETA-lupaa kahden vuoden kuluttua tai passisi voimassaolon päättyessä, riippuen siitä, kumpi tulee ensin, jotta voit edelleen matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Lähtö Yhdistyneeseen kuningaskuntaan

Koska kyseessä on sähköinen asiakirja, sinun ei tarvitse ottaa mukaan fyysistä kopiota ETA-asiakirjasta. Jos matkustajalla on useita passeja, varmista, että matkustat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan samalla Yhdysvaltain passilla, jota käytit hakemuksessasi.

Ennen lentokoneeseen, laivaan tai junaan nousemista liikenteenharjoittajat tarkistavat passisi skannaamalla, onko sinulla asianmukainen matkustuslupa. Lentokoneeseen pääsevät vain sellaiset amerikkalaiset matkustajat, jotka voivat esittää hyväksytyn Yhdistyneen kuningaskunnan ETA- tai viisumin.

Saapuminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan

ETA ei takaa pääsyä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Saapuessaan Yhdysvaltojen kansalaisten, joilla on hyväksytty ETA-lento Yhdistyneessä kuningaskunnassa, on edelleen esitettävä henkilöllisyystodistuksensa Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitokselle tai kuljettava ePassport-portin kautta, jos sellainen on käytettävissä.

Varaudu esittämään pyynnöstä todistus jatkomatkasta tai lippu, jolla voit poistua Yhdistyneestä kuningaskunnasta kuuden kuukauden kuluessa saapumisesta. Jos sinulta kysytään, sinun on myös osoitettava, että sinulla on riittävästi varoja elättää itsesi koko Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelusi ja kotimatkasi ajan.

Vaikka sinulla olisi ETA-lupa, sinulta voidaan silti evätä pääsy Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, jos et läpäise rajatarkastusta tai täytät muita maahantuloedellytyksiä.

Kun rajavalvonta on ohitettu, Yhdysvaltain kansalaiset, joilla on hyväksytty ETA-lupa, voivat matkustaa vapaasti Yhdistyneen kuningaskunnan jäsenvaltioiden välillä: Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti.

Amerikkalaiset vierailijat voivat matkustaa junilla, lautoilla ja paikallislennoilla Yhdistyneen kuningaskunnan neljässä osavaltiossa. Ennen kuin he voivat nousta lauttaan tai Yhdistyneen kuningaskunnan sisäiselle lennolle, heidän tarvitsee vain esittää henkilöllisyystodistus, yleensä passi tai ajokortti.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupa ei ole voimassa Irlannissa tai muissa Euroopan maissa.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupa ei oikeuta maahantuloon Irlannin tasavaltaan tai muihin Euroopan maihin. Yhdistynyt kuningaskunta ei ole Euroopan unionin tai Schengenin yhteisen matkustusvyöhykkeen jäsen.

Amerikkalaisten, jotka haluavat vierailla Irlannissa tai muissa Euroopan maissa, on tiedusteltava maan maahantulovaatimuksia ennen matkan varaamista.

Lisätietoja Yhdistyneen kuningaskunnan ETAsta saat ETA FAQ -sivulta.