Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Liechtensteinin kansalaisille: Liechtensteinin kansalaisille: Täydellinen opas

Jos aiot vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa, sinun on tutustuttava Yhdistyneen kuningaskunnan uuteen ETA-järjestelmään vuodesta 2023 alkaen. Tämä uusi järjestelmä edellyttää, että monet vierailijat, myös Liechtensteinilaiset, hakevat ETA-lupaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Tässä oppaassa kerrotaan, miten järjestelmä toimii ja miten haetaan ETA-paikkaa Liechtensteinin kansalaisille.

Mikä on Liechtensteinin kansalaisten ETA-aika Yhdistyneessä kuningaskunnassa?

Yhdistyneen kuningaskunnan uusi ETA-järjestelmä otetaan käyttöön vuonna 2023, ja se otetaan kokonaisuudessaan käyttöön vuoden 2024 loppuun mennessä. ETA (Electronic Travels Authorisation, sähköinen matkustuslupa) on lupajärjestelmä, jota tarvitaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumiseen. Niille, joilla on kokemusta Yhdysvaltoihin matkustamisesta, Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmän odotetaan olevan samanlainen kuin Yhdysvaltojen ESTA-järjestelmä (Electronic System for Travel Authorization), jota vaaditaan maahantuloon.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA käynnistettiin osana maan uutta kansalaisuus- ja rajavalvontalakia (Nationality and Borders Bill). Tämän uuden lakiesityksen tarkoituksena on vahvistaa Yhdistyneen kuningaskunnan rajaturvallisuutta, valvoa paremmin maahanmuuttajien määrää ja digitalisoida maan raja kosketuksettoman pääsyn mahdollistamiseksi. Liechtensteinilaisille vierailijoille tämä tarkoittaa, että hakemus on täytettävä ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista.

Uudet ETA-säännöt koskevat yhteensä 92 maata, mukaan lukien kaikki EU-maat lukuun ottamatta Irlannin tasavaltaa ja ETA-maita, kuten Liechtensteinia. Nämä maat eivät tarvitse viisumia matkustaakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ja ne saavat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään 180 päivää lyhytaikaista oleskelua varten, kuten matkailu- tai työmatkoja varten.

Miten uusi ETA-järjestelmä vaikuttaa Liechtensteinin kansalaisiin?

Uudet ETA-säännöt lisäävät ylimääräisen vaiheen suunnitteluprosessiin, kun matkustat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Liechtensteinilaiset eivät voi enää vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman ETA-lupaa yksinkertaisesti saapumalla rajalle. Sen sijaan heidän on suunniteltava oleskelunsa etukäteen täyttämällä ja vastaanottamalla ETA-lupa ennen matkaa. Ilman ETA-lupaa henkilöltä evätään pääsy maahan. Tämän vuoksi matkustaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ei ole yhtä vaivatonta kuin EU:n ja Schengen-alueiden sisällä. ETA:n lisäksi vaaditaan nyt myös passi Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumiseen, kun vuoteen 2021 asti vaadittiin vain kansallinen henkilötodistus.

Vaikka ETA-arviointi on nyt täytettävä ennen saapumista, Liechtensteinin kansalaisten ei tarvitse jättää viisumihakemusta. Sen sijaan ETA on nopea verkkolomake, jossa tarvitaan perustiedot ja passitiedot. ETA-todistusta varten ei tarvita fyysisiä asiakirjoja eikä henkilökohtaisia konsulaattikäyntejä. Niiden, jotka suunnittelevat pidempää oleskelua Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai jotka ovat menossa naimisiin, asettumassa aloilleen tai aloittamassa työtä, on haettava viisumia.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-luvan hakeminen Liechtensteinin kansalaisille

ETA-järjestelmän viimeistely on vielä kesken, mutta perusvaatimukset on ilmoitettu. Ensinnäkin on ilmoitettu kaikista odotetuista kansalaisista, jotka ovat nyt oikeutettuja ETA-lupaan. Näihin kuuluu noin 92 nykyistä viisumivapaata maata, Lichtenstein mukaan lukien. Hakemusta valmisteleville on julkaistu uusi vaatimusluettelo. Nämä voivat muuttua, kun ETA:n kokeiluja tehdään koko vuoden 2023 ajan, ennen kuin se otetaan täysimääräisesti käyttöön vuonna 2024.

Jos Liechtensteiner haluaa hakea ETA-lupaa verkossa, hänen on tehtävä se Yhdistyneen kuningaskunnan virallisen portaalin kautta. Hakemus on suunniteltu täytettäväksi verkossa enintään 10 minuutissa. Prosessin nopeuttamiseksi hakijalla olisi oltava käytettävissään seuraavat tiedot:

– Voimassa oleva biometrinen passi, jonka on myöntänyt hyväksyttävä maa, kuten Liechtenstein.
– Tuore digitaalinen passikokoinen valokuva.
– Henkilötiedot, joihin sisältyvät hakijan koko nimi (nimet), syntymäaika, ammatti ja yhteystiedot.
– Yhdistyneen kuningaskunnan sisäisten matkajärjestelyjen tarkoitus ja yksityiskohdat, kuten päivämäärät.
– Luotto- tai pankkikortti ETA-hakemusmaksun maksamista varten.

Lisäksi on täytettävä ilmoituslomake, jolla vahvistetaan, että hakijalla ei ole rikostaustaa, hän ei ole syyllistynyt maahanmuuttorikoksiin eikä hän kuulu (aiemmin tai nykyisin) kiellettyyn ryhmään tai järjestöön. Nämä turvallisuuskysymykset voivat vaikuttaa ETA-hakemuksen lopputulokseen, ja hakijoita, joilla on esimerkiksi rikostaustaa, saatetaan pyytää hakemaan viisumia.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-asiakirjojen käsittely Liechtensteinerin kansalaisille

ETA:n on tarkoitus kestää enintään 10 minuuttia. Käsittelyaika voi kuitenkin kestää jopa 72 tuntia. Tämä tarkoittaa, että hakijoiden on varattava riittävästi aikaa hakemuksen tekemiseen ja ETA-luvan saamiseen ennen matkaa. Hakijalle ilmoitetaan sähköpostitse, kun hänen arvioitu saapumisaikansa on vahvistettu. Myöhästymisiä ja mahdollisia hylkäyksiä voi esiintyä, ja jälkimmäisiä varten on muutoksenhakuprosessi. Vaikka tämä käsittelyaika ei mahdollista matkustamista samana päivänä, sitä voi hakea mistä tahansa Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolelta, mikä mahdollistaa viime hetken matkustamisen.

Riippumatta siitä, miten hakija saapuu Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, voimassa oleva ETA-lupa on skannattava tai esitettävä rajalla. Liikenteenharjoittajien, kuten lentoyhtiöiden, odotetaan tarkastavan matkustajansa varmistaakseen, että heillä on voimassa oleva ETA. ETA-tiedon puuttuminen voi johtaa siihen, että matkustajalta evätään pääsy lennolle. Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saavuttaessa ETA-lomakkeet on skannattava lentoasemien eGate-porteilla tai esitettävä rajaturvallisuudelle, jos matkustat merilautalla.

Liechtensteinin kansalaisten matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n kanssa

Liechtensteinin kansalaisten ETA-lento Yhdistyneeseen kuningaskuntaan on voimassa koko Yhdistyneessä kuningaskunnassa, joten he voivat matkustaa Englannissa, Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa ilman ylimääräisiä paperitöitä. Tämä koskee myös kruunun alaisia alueita, kuten Mansaarta, Jerseytä tai Guernseyta. Liechtensteinin matkustajia kehotetaan tutustumaan UK ETA FAQ:iin, josta saa lisätietoja.

Liechtensteinilaiset Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Liechtensteinilaiset voivat matkustaa viisumivapaasti koko Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ja heidän tarvitsee vain hakea ETA-lupaa verkossa ennen matkaa. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on runsaasti nähtävyyksiä, jotka kiinnostavat Liechtensteinista tulevia vierailijoita, kuten Tower of London, St Paul’s Cathedral ja British Museum, jossa on esillä historiallisia grafiikoita Liechtensteinista. Vaikka Liechtensteinin väkiluku on pieni, 38 254, Liechtensteinilaiset matkustavat usein Yhdistyneeseen kuningaskuntaan huvi- ja liikematkailuun, ja Liechtenstein on ensimmäisten joukossa, jotka allekirjoittivat Yhdistyneen kuningaskunnan Brexitin jälkeiset kauppasopimukset.