Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Andorran kansalaisille: Andransandria: Täydellinen opas

Jos aiot matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vuodesta 2024 alkaen, sinun on hyvä tietää uudesta ETA-järjestelmästä. Matkustajien, jotka tällä hetkellä ovat oikeutettuja viisumivapauteen, on käytävä läpi uusi ohjelma ja haettava ETA-lupaa ennen matkan aloittamista. Tässä oppaassa selitetään, miten ETA vaikuttaa Andorrasta kotoisin oleviin henkilöihin, jotka haluavat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ja annetaan neuvoja siitä, miten Andorran kansalaiset voivat hankkia ETA-luvan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Andorran kansalaisille?

Uusi ETA-järjestelmä otetaan käyttöön ennen vuoden 2024 loppua. ETA, joka tarkoittaa sähköistä matkustuslupaa, on uusi asia Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Sen periaatteet ovat kuitenkin tuttuja Yhdysvalloissa tai Kanadassa käyneille matkustajille, sillä järjestelmä perustuu amerikkalaiseen ESTA- ja kanadalaiseen ETA-ohjelmaan.

ETA otetaan käyttöön osana Britannian hallituksen suunnitelmaa digitalisoida maan rajat. Se ei ole sama asia kuin viisumi, ja ETA-hakemusprosessi on paljon yksinkertaisempi kuin viisumihakemus. Pohjimmiltaan se toimii digitaalisena lupana, joka antaa vierailijoille luvan tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

ETA-viisumi myönnetään niistä 92 maasta tuleville vierailijoille, jotka eivät tällä hetkellä tarvitse viisumia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuakseen. Matkustajat voivat hakea ETA-lupaa, jos he aikovat viipyä Yhdistyneessä kuningaskunnassa alle kuusi kuukautta ja jos he eivät aio työskennellä maassa ollessaan. He saattavat tulla turistina, työmatkalle, opiskelemaan, vierailemaan ystävien ja perheenjäsenten luona tai hakeutua hoitoon. Kaikkia näitä syitä pidetään pätevinä ETA-hakemusta varten.

Miten uusi järjestelmä vaikuttaa Andorran kansalaisiin?

Vaikka Andorra ei kuulu Euroopan unioniin tai Schengen-alueeseen, sen naapurimaat, kuten Ranska ja Espanja, kuuluvat siihen. Andorralla on erityisiä vapaata liikkuvuutta koskevia sopimuksia naapurimaidensa kanssa, joten matkustajat voivat helposti matkustaa ruhtinaskunnasta johonkin EU-maahan. Yhdistynyt kuningaskunta ei kuitenkaan ole Euroopan unionin tai Schengen-alueen jäsen, joten sillä ei ole samoja sopimuksia. Näin ollen Andorran kansalaiset eivät pääse Yhdistyneeseen kuningaskuntaan yhtä helposti kuin EU-maihin.

Tällä hetkellä Andorran vierailijat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvat maan viisumivapausohjelman piiriin. Tämä ohjelma lopetetaan pian. Tämä ei tarkoita sitä, että andorralaiset tarvitsisivat viisumin päästäkseen maahan. Heidän on kuitenkin haettava Andorran kansalaisille tarkoitettua Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupaa. Ilman ETA-lupaa he eivät pääse Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Andorran kansalaisten voimassa olevan Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-luvan perusteella matkustajat voivat saapua Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja oleskella siellä enintään kuusi kuukautta. Tänä aikana hän ei voi työskennellä, mutta hän voi ilmoittautua opiskelua varten kurssille. Andorralaisten, jotka aikovat viettää Yhdistyneessä kuningaskunnassa pidemmän aikaa tai jotka haluavat työskennellä maassa, on haettava viisumia erikseen.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus Andorran kansalaisille

Kaikkia uutta ETA-järjestelmää koskevia tietoja ei ole vielä saatu valmiiksi. Hallitus on kuitenkin julkaissut tietoja ETA:n tukikelpoisuudesta. 92 maan kansalaisten on haettava ETA-lupaa, ja Andorra on yksi näistä maista.

Lisäksi on julkaistu luettelo ETA:n vaatimuksista. Tämä voi muuttua ennen järjestelmän viimeistelyä, mutta se antaa tietoa siitä, mitä hakijat voivat odottaa prosessilta.

Andorralaismatkustajien on haettava ETA-lupaa verkkolomakkeella. Tämä on pelkästään digitaalinen järjestelmä, joten paperisia vaihtoehtoja ei ole saatavilla. Ennen lomakkeen täyttämistä matkustajien on oltava valmiina tarvitsemansa tiedot. Tämä sisältää:

  • Voimassa oleva biometrinen passi, jonka on myöntänyt jokin kelpoisuusluettelossa mainittu maa.
  • Tuore digitaalinen passikuva.
  • Henkilökohtaiset tiedot. Näihin tietoihin kuuluvat esimerkiksi syntymäaika, työpaikkatiedot, yhteystiedot jne.
  • Matkustajan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvan vierailun tarkoitus.
  • Yksityiskohtaiset tiedot suunnitellusta matkasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, kuten osoite maassa ollessasi.
  • Pankki- tai luottokortti ETA-hakemusmaksua varten.

Andorralaisia hakijoita pyydetään myös vastaamaan kysymyksiin menneisyydestään. Heidän on ilmoitettava, onko heillä rikosrekisteriote, ovatko he syyllistyneet maahanmuuttorikoksiin ja ovatko he tai ovatko he joskus olleet kielletyn ryhmän tai järjestön jäseniä. Näitä tietoja tarvitaan sen määrittämiseksi, katsotaanko hakijan olevan turvallisuusriski Yhdistyneelle kuningaskunnalle. ETA-hakemus hylätään, jos hakijan katsotaan olevan vaarallinen.

Andorran kansalaisten Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-asiakirjojen käsittely

Ennen ETA-hakemuksen käsittelyä kaikkien hakijoiden on maksettava pankki- tai luottokortilla maksu, jota ei palauteta. Kun lomake on täytetty ja maksu maksettu, käsittelyaika alkaa. ETA-prosessi voi kestää jopa 72 tuntia.

Matkustajilla on oltava hyväksytty ETA ennen kuin he voivat saapua Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, joten on tärkeää, että he varautuvat tähän ja varaavat riittävästi aikaa hakemuksen täydelliseen käsittelyyn ennen matkaa. Jos ETA-hakemus hylätään, matkustajat voivat valittaa päätöksestä tai hakea viisumia, mutta tämä on paljon pidempi prosessi.

Kaikki Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvat matkustajat tarvitsevat ETA-todistuksen matkustusmuodosta riippumatta. Jotkut Andorran kansalaiset haluavat ajaa Ranskan halki ja matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lautalla tai Kanaalitunnelin kautta. Siitä huolimatta he tarvitsevat arvioidun saapumisaikataulun, aivan kuten he tarvitsisivat, jos he matkustaisivat lentokoneella.

Matkustajilla on oltava hyväksytty ETA-arvio valmiiksi ennen matkan alkamista. Liikenteenharjoittajien odotetaan asettavan ETA:n kuljetusehdoksi. Tämä tarkoittaa, että matkustajien on esitettävä hyväksytty ETA-lentoasiakirja saapuessaan lentoasemalle, satamaan tai asemalle – jos heillä ei ole sellaista, heiltä voidaan evätä pääsy lennolle. Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuessaan matkustajien on jälleen kerran esitettävä todiste biometriseen passiinsa liitetystä voimassa olevasta ETA-asiakirjasta.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n kanssa Andorran kansalaisille

Yhdistynyt kuningaskunta koostuu neljästä valtiosta: Englannista, Skotlannista, Walesista ja Pohjois-Irlannista. Andorran kansalaisilla on voimassa oleva Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-todistus, joka antaa heille täydellisen liikkumisvapauden näiden neljän maan välillä. Mitään muita lomakkeita tai lisäpapereita ei tarvitse täyttää.

Andorralaiset Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Andorra on yksi Euroopan unionin pienimmistä maista, ja sen väkiluku on vain 79 000. Suuren bruttokansantuotteensa ansiosta sen kansalaiset matkustavat kuitenkin usein huvimatkoilla. Useimmat Andorrasta tulevat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkailutarkoituksessa, mutta jotkut tulevat maahan myös liikeasioissa tai korkeakouluopintojen vuoksi.