Täydellinen opas Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:sta Samoan kansalaisille

Kun Yhdistynyt kuningaskunta ottaa käyttöön uuden ETA-ohjelmansa, se vaikuttaa miljooniin matkustajiin. Digitaalisten matkustuslupien järjestelmän on määrä tulla voimaan vuoteen 2024 mennessä, jolloin se korvaa Yhdistyneen kuningaskunnan nykyisen viisumivapausjärjestelmän. Samoalaiset vierailijat kuuluvat niihin, joiden on haettava ETA-lupaa, ennen kuin he voivat saapua Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Lue lisää uudesta järjestelmästä, sen toiminnasta ja ETA-hakemuksen tekemisestä.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Samoan kansalaisille?

Digitaaliset matkustuslupajärjestelmät ovat yleistymässä eri puolilla maailmaa. Kokeneet matkustajat saattavat jo tuntea nämä ohjelmat, joihin kuuluvat ETA Kanadassa ja ESTA Yhdysvalloissa. Tuleva ETA-järjestelmä on Yhdistyneen kuningaskunnan versio digitaalisesta matkustusluvasta. Se on suunniteltu osana hallituksen ohjelmaa rajojen digitalisoimiseksi. Sen ansiosta maahantuloa voidaan valvoa ja kontrolloida paremmin. Tämä puolestaan parantaa turvallisuutta.

ETA-ohjelma otetaan käyttöön Yhdistyneessä kuningaskunnassa tällä hetkellä käytössä olevan viisumivapausohjelman korvaamiseksi. Se ei ole viisumi. Kyseessä on pikemminkin matkustuslupa. Kun ETA myönnetään vierailijalle, hänellä on lupa oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kuusi kuukautta.

Miten tämä vaikuttaa samoalaisiin matkustajiin?

Samoa on Kansainyhteisön jäsen. Tämä tarkoittaa, että se on mukana luettelossa 92 maasta, joiden kanssa Yhdistynyt kuningaskunta on tehnyt viisumivapaussopimuksen. Tällä hetkellä samoalaiset matkustajat eivät tarvitse mitään muita asiakirjoja päästäkseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuin passinsa. Tämä muuttuu, kun ETA-järjestelmä tulee voimaan. Jatkossa samoalaisten on haettava ETA-lupaa ennen kuin he voivat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

On monia eri syitä, miksi samoalaiset haluavat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Joitakin näistä ovat:

– Matkailu
– Työmatkat
– Opintojaksot
– Ystävien ja perheenjäsenten vierailut
– Lääketieteellinen hoito

Samoan kansalaisia koskeva Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä on ”yhden koon järjestelmä”, joka kattaa kaikki nämä syyt ja paljon muuta. Kaikki samoalaiset, jotka aikovat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan alle kuudeksi kuukaudeksi, täyttävät ETA-hakemuslomakkeen, joka on sama riippumatta matkan syystä.

Monilla samoalaisilla on Uuden-Seelannin passi. Heidän on myös haettava ETA-hakemusta uudessa järjestelmässä.

ETA-järjestelmällä ei ole vaikutusta Yhdistyneen kuningaskunnan viisumiohjelmaan. Jotkut samoalaiset tarvitsevat tällä hetkellä viisumin matkustaakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Tämä ei muutu, ja he tarvitsevat edelleen viisumin, kun uusi järjestelmä tulee voimaan. Viisumia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tarvitsevat samoalaiset, jotka haluavat asua maassa pysyvästi, jotka aikovat viettää maassa yli kuusi kuukautta ja jotka haluavat työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus Samoan kansalaisille

Matkustajien on haettava ETA-lupaa täyttämällä sähköinen lomake. Hakemusmaksu on myös maksettava, ja sen voi maksaa verkossa. Koska ETA on osa digitaalista järjestelmää, offline-vaihtoehtoja ei ole saatavilla.

ETA:n vaatimuksista on julkaistu joitakin tietoja. Tämä voi vielä muuttua, sillä järjestelmää ei ole vielä viimeistelty. Kaikkia yksityiskohtia ei ole vahvistettu. Esimerkiksi hakumaksun hintaa ei ole vielä ilmoitettu. Muut vaatimukset voivat muuttua ennen ohjelman käyttöönottoa.

Vaikka nämä tiedot eivät ehkä ole lopullisia, ne kannattaa silti tarkistaa, sillä ne valmistavat matkustajia siihen, mitä järjestelmältä on odotettavissa. Joitakin vaatimuksia ovat muun muassa seuraavat:

– Voimassa oleva biometrinen passi, jonka on myöntänyt jokin kelpoisuusluettelossa mainittu maa.
– Tuore digitaalinen passikuva.
– Henkilökohtaiset tiedot. Näihin tietoihin kuuluvat esimerkiksi syntymäaika, työpaikkatiedot, yhteystiedot jne.
– Matkustajan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvan vierailun tarkoitus.
– Yksityiskohtaiset tiedot suunnitellusta matkasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, kuten osoite maassa ollessasi.
– Pankki- tai luottokortti ETA-hakemusmaksua varten.
– Rikosrekisteriote, aiemmat maahanmuuttorikokset ja (aiempi tai nykyinen) jäsenyys kielletyissä ryhmissä tai järjestöissä.

ETA:n tarkoituksena on parantaa Yhdistyneen kuningaskunnan rajojen turvallisuutta. Tästä syystä matkustajia pyydetään antamaan tietoja muun muassa rikosrekisteritiedoista. Hakijoiden, joilla on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, terroristijärjestöihin tai jengeihin, hakemus voidaan hylätä, koska heidän katsotaan olevan turvallisuusriski.

Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä. Maksu on myös maksettava kokonaisuudessaan ennen kuin käsittely voidaan aloittaa.

Samoan kansalaisten Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-asiakirjojen käsittely

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-asiakirjasta tehdään todennäköisesti kuljetusehto. Näin on tapahtunut muissa maissa, joilla on omat digitaaliset matkustuslupansa, ja lentoyhtiöt voivat evätä matkustajilta, joilla ei ole lupaa, pääsyn lennolle. Tämän vuoksi on tärkeää, että Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavat samoalaiset täyttävät ETA-hakemuksensa hyvissä ajoin. Se on käsiteltävä ja hyväksyttävä kokonaisuudessaan ennen kuin he saapuvat lähtöportille.

ETAn käsittelyaika on paljon nopeampi kuin viisumin. Käsittely voi kestää jopa 72 tuntia. Matkustajien on tämän jälkeen esitettävä Samoan kansalaisille hyväksytty Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lentoasiakirja lähtölentoaseman portilla ja uudelleen rajatarkastuksessa Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Hylätyille ETA-hakemuksille on olemassa muutoksenhakujärjestelmä. Jos valitus hylätään, matkustajalla voi olla mahdollisuus hakea viisumia sen sijaan.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan ETAn kanssa Samoan kansalaisille

Samoan kansalainen, jolla on hyväksytty ETA-lupa, voi tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja oleskella siellä enintään kuusi kuukautta. Tänä aikana he voivat ilmoittautua opintoihin, mutta he eivät voi työskennellä. Matkailijat voivat liikkua Yhdistyneen kuningaskunnan neljän osavaltion, Englannin, Walesin, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin, välillä haluamallaan tavalla. ETA ei anna heille lupaa tulla Irlannin tasavaltaan, joka on itsenäinen maa.

ETA ei ole voimassa missään muussa maassa kuin Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Yhdistynyt kuningaskunta ei kuulu Schengenin yhteiseen matkustusalueeseen eikä Euroopan unioniin, joten matkustajat eivät voi päästä vapaasti muihin Euroopan maihin. Samoalaisten, jotka haluavat vierailla muualla Euroopassa, on tutustuttava maahantulovaatimuksiin ennen matkaa. EU:n oma digitaalinen matkustuslupajärjestelmä ETIAS otetaan pian käyttöön, mikä todennäköisesti vaikuttaa samoalaisiin matkustajiin.