Yhdistyneen kuningaskunnan kautta Irlantiin saapuvien jordanialaisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut merkittävästi, Sunday Times -lehti kertoo.
Nousu on liittynyt Yhdistyneen kuningaskunnan uuteen ETA-järjestelmään ( Electronic Travel Authorization ), joka helpottaa jordanialaisten matkustamista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
Kun turvapaikanhakijat ovat Yhdistyneessä kuningaskunnassa, he siirtyvät Irlannin tasavaltaan yhteisen matkustusalueen (Common Travel Area, CTA) kautta. järjestelyyn ja hakevat sieltä turvapaikkaa.
Tilanne on huolestuttanut Irlannin ja Jordanian viranomaisia, jotka pyrkivät hallitsemaan kasvavaa määrää.
Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Jordanian kansalaisia varten
Yhdistyneen kuningaskunnan sähköinen matkustuslupajärjestelmä (ETA) on keskeinen osa tätä asiaa.
Matkustajien, jotka voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman viisumia, on hankittava ETA ennen matkaansa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
Järjestelmän tarkoituksena on seurata viisumivapaiden matkustajien tuloa ja lähtöä, jotta Yhdistyneen kuningaskunnan rajaturvallisuutta voidaan vahvistaa.
Se varmistaa myös, että kaikki viisumivapaat matkustajat tarkastetaan etukäteen ennen maahantuloa.
Tällä hetkellä vain Persianlahden yhteistyömaiden (GCC) ja Jordanian matkustajat tarvitsevat ETA-luvan matkustaakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
Ennen Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmää GCC-maiden Bahrainin, Kuwaitin, Omanin, Qatarin, Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien (UAE) kansalaiset tarvitsivat 30 punnan suuruisen sähköisen viisumivapauden (EVW) jokaista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvaa vierailua varten.
Sitä vastoin jordanialaisten oli haettava 115 puntaa maksava kertakäyttöinen tavallinen vierailijaviisumi, kun he vierailivat Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Vain 10 puntaa hakemusta kohden maksava UK ETA mahdollistaa useamman maahantulon Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kahden vuoden aikana ilman tavanomaista viisumiprosessia.
ETA-järjestelmän tarkoituksena on edistää matkailua ja helpottaa matkustamista näistä maista tuleville ihmisille.
Se on kuitenkin myös avannut joillekin Jordanian kansalaisille uuden väylän tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, muuttaa Irlantiin ja hakea sieltä turvapaikkaa.
Miten ETA-järjestelmä johti turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun?
ETA-järjestelmän laajentamisen jälkeen Irlannista turvapaikkaa hakevien jordanialaisten määrä on kasvanut dramaattisesti.
Oikeusministeriön lukujen mukaan vain 29 jordanialaista haki turvapaikkaa tammi- ja helmikuussa.
Määrä kasvoi 127 turvapaikanhakijaan maaliskuussa sen jälkeen, kun Yhdistynyt kuningaskunta otti käyttöön ETA-järjestelmän Jordanian kansalaisille.
Sen jälkeen määrä on kasvanut, ja huhtikuussa jordanialaiset jättivät 140 turvapaikkahakemusta.
Jordanian kansalaiset jättivät toukokuussa 423 turvapaikkahakemusta ja kesäkuussa 318 hakemusta.
Heinäkuussa 2024 512 jordanialaista rekisteröityi hakemaan turvapaikkaa Yhdistyneestä kuningaskunnasta.
Kaiken kaikkiaan vain vuoden 2024 ensimmäisten seitsemän kuukauden aikana jordanialaisten turvapaikanhakijoiden määrä on noussut 1 549:ään.
Tämä on merkittävä lisäys, sillä viime vuonna Jordaniasta tuli vain 53 turvapaikanhakijaa.
Tämä jyrkkä nousu johtuu pääasiassa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin välisestä CTA-sopimuksesta, jonka ansiosta ihmiset voivat liikkua vapaasti näiden kahden maan välillä.
Kun jordanialaiset saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ETA-järjestelmää käyttäen, he voivat helposti matkustaa Irlantiin hakemaan turvapaikkaa.
Jordanian palestiinalaispakolaisiin liittyvät ongelmat
Tilanteen monimutkaisuutta lisää se, että Jordaniassa on suuri määrä palestiinalaispakolaisia.
Nämä pakolaiset ovat paenneet kotimaassaan jatkuvaa konfliktia ja asuneet Jordaniassa, jotkut jo vuosia.
Joillakin palestiinalaispakolaisilla on ollut mahdollisuus saada Jordanian matkustusasiakirjoja olemassa olevan sopimuksen nojalla.
Tämä tarkoittaa, että nämä pakolaiset käsitellään usein Jordanian kansalaisina, kun he hakevat turvapaikkaa Irlannista.
Irlannin maahanmuuttoviranomaisten on nyt entistä vaikeampi selvittää näiden turvapaikanhakijoiden todellista alkuperää ja olosuhteita.
Tämän seurauksena Jordanian kansalaiset ovat nyt yksi suurimmista turvapaikanhakijaryhmistä Irlannissa, toiseksi suurin ryhmä nigerialaisten jälkeen.
Irlannin maahanmuuttoviranomaiset pyrkivät nopeuttamaan näiden hakemusten käsittelyä, jotta ne voisivat hallita lisääntynyttä työmäärää.
Miksi Irlanti tuntee paineita turvapaikanhakijoiden käsittelyssä?
Irlannin maahanmuuttojärjestelmä on kovan paineen alla turvapaikanhakijoiden määrän odottamattoman kasvun vuoksi.
Järjestelmään kohdistuu jo nyt paineita, ja sillä on vaikeuksia hallita Jordanian kansalaisten virtaa.
Tilanne on herättänyt keskusteluja Irlannin, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Jordanian viranomaisten välillä.
Irlannin korkea-arvoinen hallituslähde vahvisti, että Irlannin ja Jordanian viranomaiset tekevät aktiivisesti yhteistyötä ongelman ratkaisemiseksi.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on tietoinen siitä, että ETA-järjestelmää saatetaan käyttää väärin, ja se on varoittanut, että väärinkäyttäjät joutuvat kohtaamaan oikeudellisia seuraamuksia.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen edustaja kertoi Sunday Timesille, että ETA:n väärinkäyttäjät joutuvat ”täytäntöönpanotoimien kohteeksi”.
Yhdistynyt kuningaskunta ja Irlanti ”ovat yhdessä sitoutuneet suojelemaan yhteistä matkustusaluetta ja suojaamaan sitä väärinkäytöksiltä”, tiedottaja lisäsi.
Toisaalta Irlannin rasisminvastaiset aktivistit kannattavat oikeudenmukaista ja inhimillistä lähestymistapaa turvapaikanhakijoiden kohtelussa.
Näiden ryhmien mukaan on tärkeää hallita maahanmuuttoa tehokkaasti, mutta yhtä tärkeää on kohdella kaikkia ihmisiä arvokkaasti ja kunnioittavasti.
Irlannin oikeusministeriö on todennut, että muuttoliikemallit muuttuvat jatkuvasti, ja hallituksen lähestymistapa mukautuu sen mukaisesti.
Se kuitenkin vahvisti, että muuttoliikennemalleja ja hallituksen lähestymistapaa ”tarkastellaan jatkuvasti”.
Se tunnusti myös, että hallituksen lähestymistapa muuttoliikennemalleihin voi edellyttää yhteistyötä muiden lainkäyttöalueiden kanssa.