Cardiff Yhdistyneessä kuningaskunnassa (UK) on paras eurooppalainen kaupunki maahanmuuttajille, ilmenee Euroopan kaupunkien elämänlaatua koskevasta vuoden 2023 raportista.
Walesin pääkaupunki Cardiff on yksi Yhdistyneen kuningaskunnan vanhimmista asutuskeskuksista. Se tunnetaan satamistaan, historiallisista linnoistaan ja ylpeistä urheiluperinteistään.
Euroopan komission kyselyssä kysyttiin kaupunkien asukkailta, ovatko he sitä mieltä, että heidän kaupunkinsa on hyvä paikka maahanmuuttajille.
Siinä kysyttiin myös, onko heidän kaupunkinsa viihtyisä LGBTQ+-yhteisön jäsenille, iäkkäille ihmisille ja lapsiperheille.
Lähes kaikki, 95 prosenttia Cardiffin asukkaista, ovat sitä mieltä, että heidän kaupunkinsa on erinomainen paikka mainituille ihmisryhmille.
Portugalin Lissabon saavutti toisen sijan 90 prosentin tuloksella.
Kolmanneksi sijoittui toinen portugalilainen kaupunki, Braga, joka sai vain yhden prosentin vähemmän pisteitä kuin Lissabon.
Kahta muuta brittiläistä kaupunkia pidettiin parhaina maahanmuuttajille. Nämä ovat Pohjois-Englannissa sijaitseva Tynesiden taajama seitsemäntenä ja Skotlannissa sijaitseva Glasgow kymmenentenä.
Kymmenen parhaan kaupungin joukossa ovat myös Groningen Alankomaissa, Gdańsk Puolassa, Barcelona Espanjassa, Hampuri Saksassa ja Helsinki Suomessa.
Tutkimuksen mukaan maahanmuuttajien ja lapsiperheiden suosimissa kaupungeissa ollaan myös tyytyväisempiä paikalliseen julkishallintoon.
Maahanmuuttajien elämänlaatu Euroopan unionissa
Elämänlaatu eurooppalaisissa kaupungeissa 2023 -raportista käy ilmi, että keskimäärin kolme neljästä asukkaasta eli 73 prosenttia on sitä mieltä, että heidän kaupunkinsa oli hyvä paikka maahanmuuttajille asua.
”Pääkaupunkien ulkopuolisia kaupunkeja pidetään myös parempana asuinpaikkana maahanmuuttajille ja pikkulapsiperheille”, todetaan Euroopan komission lausunnossa.
Kun tarkastellaan yksittäisiä sijainteja, pohjoisten alueiden kaupunkeja pidetään parempina kaupunkeina maahanmuuttajille 79 prosentin osuudella.
Toisaalta itäisten maiden kaupungit saivat huonommat pisteet, sillä 67 prosenttia vastaajista uskoi, että heidän kaupunkinsa on sopiva ulkomailla syntyneille henkilöille.
Maahanmuuttajat asuvat mieluummin kaupungeissa
Tutkimus osoitti, että Euroopan unionissa (EU) ulkomailla syntyneet henkilöt asuvat yleensä enemmän kaupungeissa kuin kaupungeissa tai maaseudulla.
Myös maahanmuuttajat, jotka ovat syntyneet toisessa EU:n jäsenvaltiossa tai EU:n ulkopuolella, pitivät kaupunkeja parempina asuinpaikkoina.
”Heidän osuutensa kaupunkien väestöstä on 15 prosenttia, kun se kaupungeissa on 10 prosenttia ja maaseudulla 6 prosenttia”, raportissa todetaan.
Raportissa mainitaan, että maahanmuuttajilla voi olla erityisiä tarpeita. Tämän vuoksi he asettavat tietyt kaupungin ominaispiirteet ja mukavuudet etusijalle yleiseen väestöön nähden.
Maahanmuuttajilla on esimerkiksi enemmän haasteita luoda vankka sosiaalinen verkosto, ja heillä voi olla erilaisia kotoutumistarpeita.
Lisäksi paikallistason politiikan laatu voi vaikuttaa merkittävästi maahanmuuttajiin, jotka ovat alttiimpia työttömyydelle ja ahtaille elinoloille.
Maahanmuuttajilla, erityisesti EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisilla, on myös suurempi köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen riski kuin vastaanottavan maan kansalaisilla.
Pääkaupunkiseudun ja muiden kuin pääkaupunkiseudun asukkaiden käyttäytyminen
Niiden kaupunkien asukkaiden osuus, jotka pitävät kaupunkiaan suotuisana paikkana maahanmuuttajille, on samansuuruinen kuin maassa keskimäärin.
Tutkimuksessa kävi kuitenkin ilmi, että pääkaupunkiseudun ja muiden kaupunkien asukkaiden käsitykset kaupungistaan eroavat toisistaan.
Useammat ihmiset, tarkalleen ottaen 75 prosenttia, pitävät muita kuin pääkaupunkiseudun kaupunkeja suotuisina maahanmuuttajille, kun taas pääkaupunkiseudun kaupunkeja pitää suotuisina 70 prosenttia.
Useimmat muiden kuin pääkaupunkiseudun kaupunkien asukkaat pitävät kaupunkiaan yleensä maahanmuuttajia vastaanottavina.
Toisaalta pääkaupunkien asukkaista harvempi uskoo, että heidän kaupunkinsa soveltuu ulkomailla syntyneille henkilöille.
Yhdistynyt kuningaskunta on yksi suosituimmista maista, joihin ihmiset haluavat muuttaa.
Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen yksi suosituimmista kohdemaista paremmista mahdollisuuksista elämälleen haaveileville maahanmuuttajille.
Maa on houkutellut ammattilaisia eri aloilta, kuten rahoituksesta, terveydenhuollosta, koulutuksesta ja teknologiasta.
Vuonna 2023 tehdyssä kattavassa tutkimuksessa Iso-Britannia arvioitiin kolmanneksi parhaaksi maaksi maahanmuuton hakijoille korkeammista elinkustannuksista huolimatta.
Yhdistynyt kuningaskunta on myös ollut eurooppalaisten kaupunkien joukossa maahanmuuttajia vastaanottavaisimpia.
Se oli hiljattain kahdeksanneksi helpoin maa kansalaisuuden saamiseksi EU:n ulkopuolella asuville.
Tämä perustuu EU:n tilastoviraston Eurostatin analyysiin maahanmuuttotiedoista vuosilta 2009-2021.
Kun tarkastellaan EU:n ulkopuolella asuvien henkilöiden hakemusten onnistumisprosenttia 12 vuoden aikana, noin kolme 50:stä (3,2 %) sai Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisuuden.
Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttopolitiikan tiukentaminen
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus toteuttaa merkittäviä maahanmuuttopoliittisia muutoksia vuoden 2024 aikana.
Muutokset vähentävät maan kasvavaa kokonaisnettomuuttoa noin 300 000:lla vuosittain ja vähentävät julkisten palvelujen kuormitusta.
Kansallisen tilastokeskuksen (ONS) virallisten lukujen mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan nettomuutto kesäkuusta 2022 kesäkuuhun 2023 on 672 000.
Tärkeimpiä maahanmuuttopolitiikkoja ovat muun muassa ammattitaitoisten työntekijöiden ja perheviisumin hakijoiden vuotuisen vähimmäistulorajan nostaminen.
Uudet säännöt estävät myös terveydenhuolto- ja hoitotyöntekijöitä ja monia kansainvälisiä opiskelijoita tuomasta huollettaviaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
Myös huollettavana olevien viisumien myöntäminen on lisääntynyt 930 prosenttia vuodesta 2019 lähtien.