Yhdistynyt kuningaskunta Viisumien käsittely

| 7 kesäkuun, 2024
Yhdistynyt kuningaskunta Viisumien käsittely

Ulkomaalaiset, jotka hakevat viisumia Yhdistyneessä kuningaskunnassa vierailua, opiskelua, työskentelyä tai oleskelua varten, jättävät yleensä hakemuksen lähimpään Ison-Britannian suurlähetystöön tai konsulaattiin omassa maassaan. Jos näitä ei ole saatavilla, hakemus toimitetaan nimettyyn viisumikeskukseen tai VAC-keskukseen. Osana hakuprosessia hakijan on myös osallistuttava henkilökohtaiseen haastatteluun, joka pidetään suurlähetystössä, konsulaatissa tai nimetyssä VAC:ssa.

Viisumien käsittelystä vastaavat maahantuloselvitysvirkailijat, jotka voivat sijaita siinä maassa, jossa hakemus on tehty, tai jossakin Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitsevista keskuksista. Näitä keskuksia ylläpitää ja hallinnoi organisaatio nimeltä Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi- ja maahanmuuttovirasto (United Kingdom Visas and Immigration, lyhyesti UK VI). Yhdistyneen kuningaskunnan VI-virasto käsittelee vuosittain miljoonia hakemuksia, ja jokaisen hakemuksen arvioinnissa painotetaan voimakkaasti Yhdistyneen kuningaskunnan turvallisuuden parantamista ja mahdollisten rikos-, terrorismi- tai turvallisuusriskien poistamista.

UK VI:llä on laaja verkosto viisumihakemus- ja päätöksentekokeskuksia eri puolilla maailmaa, mutta ei tietenkään kaikissa maailman maissa.

Päätöksentekokeskus

Kaikki Yhdistyneen kuningaskunnan viisumihakemukset arvioivat Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriön palveluksessa olevat henkilöt. Aiempina vuosina arviointi suoritettiin sen maan suurlähetystössä, jossa hakemus jätettiin, mutta näin ei enää ole. Jonkin aikaa päätöksenteko tapahtui Pekingin tai Istanbulin kaltaisissa maailmanlaajuisissa keskuksissa, mutta sekin todettiin melko hankalaksi järjestelmäksi. Vaikka joitakin maailmanlaajuisia keskuksia on edelleen olemassa, nykyään suuri osa päätöksenteosta on keskitetty Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitseviin toimistoihin, jotka sijaitsevat jossakin kolmesta kaupungista:

 1. Croydon (Lontoo)
 2. Sheffield
 3. Liverpool

Se, mitä keskusta käytetään tiettyä viisumia varten, riippuu kahdesta tekijästä:

 • Haettavan viisumin tyyppi
 • Mikä VAC-keskus hoiti henkilökohtaisen haastattelun

Tällä hetkellä Australiasta tulevat viisumihakemukset käsitellään Pekingin keskuksessa, kun taas Amerikasta tulevat hakemukset käsitellään Croydonissa. Useimmat opiskelua tai työskentelyä koskevat viisumihakemukset ratkaistaan Sheffieldissä sijaitsevassa päätöksentekokeskuksessa.

Käsittelyaika

Riippumatta siitä, minkä tyyppistä viisumia haetaan, Britannian sisäministeriö pyrkii noudattamaan kunkin viisumin osalta vakiokäsittelyaikaa. Viisumin myöntämiseen kuluva aika riippuu yksilöllisistä olosuhteista, kuten:

 • Haetun viisumin tyyppi
 • Olipa kyseessä ensimmäinen hakemus tai uusiminen.
 • Onko hakemus jätetty Yhdistyneestä kuningaskunnasta vai sen ulkopuolelta.
 • Hakijan viisumihistoria

Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolelta tulevat hakemukset käsitellään yleensä kolmen viikon kuluessa henkilökohtaisesta haastattelusta. Tätä olisi pidettävä vähimmäisaikatauluna, sillä lisätietoja tai selvennyksiä voidaan pyytää. Joissakin tapauksissa käsittelyaikaa voidaan nopeuttaa valitsemalla jokin Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriön tarjoamista ensisijaisista palveluista.

Käsittelyaika alkaa, kun hakemus on virallisesti vastaanotettu, ja sisäministeriön nykyiset ohjeet ovat seuraavat:

 • Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolelta haetut tavanomaiset viisumit myönnetään 90 prosentissa tapauksista kolmen viikon kuluessa. Kuuden viikon kuluessa osuus nousee 98 prosenttiin ja kahdentoista viikon loppuun mennessä 100 prosenttiin. On huomattava, että viikoksi katsotaan viisi työpäivää.
 • Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolelta haetut asettautumisviisumit voivat kestää yli 98 prosentissa tapauksista kaksitoista viikkoa hakemuksen jättämisestä, ja kaikki hakemukset ratkaistaan 24 viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä.
 • Viisumi Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelua varten (opiskelijana, työntekijänä, asukkaana, puolisona tai yrittäjänä) pitäisi käsitellä kahdeksan viikon kuluessa.
 • Epämääräinen oleskelulupa (ILR-viisumi) ja viisumi ilman aikarajoitusta (NTL-viisumi) käsitellään yleensä kuudessa kuukaudessa.

Jos viisumia tarvitaan kiireellisesti, Britannian sisäministeriö voi tarjota Priority- tai Super Priority-palvelua, mutta niistä aiheutuu lisäkustannuksia. Säästetty aika voi kuitenkin olla valtava, sillä jotkin päätökset voidaan palauttaa jo yhdessä tai kahdessa työpäivässä.

Sujuva juoksu

Useimmat viisumihakemuksen käsittelyn viivästymiset johtuvat hakijan tekemistä virheistä tai laiminlyönneistä. Arvioidut käsittelyajat ovat tarkkoja, mutta vain jos hakija on toimittanut kaikki pyydetyt tiedot ja asiaankuuluvat asiakirjat.

Hakijalle ilmoitetaan hakemukseen liittyvistä ongelmista, ja käsittelyvaihe voidaan aloittaa uudelleen vasta, kun uusi hakemus (korjauksineen tai mukautuksineen) on vastaanotettu. Tämä voi lisätä ilmoitettua käsittelyaikaa viikoilla ja johtaa hakijan kannalta katastrofaalisiin tuloksiin.

Monet perusvirheet voidaan välttää, jos käytetään aikaa ja huolellisuutta hakemuslomakkeen täyttämiseen ja sen varmistamiseen, että kaikki vaaditut asiakirjat toimitetaan.
Hakemuksen on oltava:

 • Täytetty täydellisesti, rehellisesti ja täsmällisesti.
 • Toimitetaan ennen olemassa olevan viisumin voimassaolon päättymistä
 • Mukana on oltava KAIKKI pyydetyt todistusasiakirjat (myös valokuvat).
 • Maksettu kokonaisuudessaan asianmukaisella tavalla
 • Asianmukaisesti allekirjoitettu ja päivätty

Perusvirheiden välttäminen vaatii vain hieman kärsivällisyyttä, aikaa ja huolellisuutta, mutta jos et toimita kaikkea pyydettyä, se johtaa väistämättä turhautumiseen ja pettymykseen. Epäselvissä tapauksissa on syytä ottaa yhteyttä viisumikeskukseen ja pyytää sieltä neuvoja sen sijaan, että ottaisi riskin hakemuksen hyväksyttävyydestä, joka mitä todennäköisimmin hylätään tai jopa evätään kokonaan!