Yhdistynyt kuningaskunta pidentää kausityöntekijöiden viisumeittä vuoteen 2029 asti

| 14 toukokuun, 2024
Yhdistynyt kuningaskunta pidentää kausityöntekijöiden viisumeittä vuoteen 2029 asti

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on laajentanut kausityöntekijöiden viisumipalvelua puutarha- ja siipikarjateollisuudelle.

Yhdistyneen kuningaskunnan ympäristöministeri Steve Barclay ilmoitti, että ulkomaalaisia viljan- ja hedelmänpoimijoita koskeva tilapäisen työntekijän viisumijärjestelmä on voimassa ainakin vuoteen 2029 asti, uutisoi The Telegraph.

Päätöksen taustalla on huoli siitä, että maataloustyöntekijöitä ei riitä etenkään sadonkorjuukauden aikana.

Henkilöstöpula maatiloilla ja toimitusketjussa voi vaarantaa elintarviketuotannon.

Barclayn mukaan kausityöntekijöille on vuonna 2025 saatavilla 45 000 viisumia, mikä on sama määrä kuin edellisenä vuonna.

Puutarha-alalle myönnetystä kiintiöstä osa on 43 000 ja siipikarja-alalle 2 000 paikkaa.

Vuosien 2026-2029 kiintiöt ilmoitetaan myöhemmin tänä vuonna.

Ympäristöministeri sanoi, että kausityöntekijöiden viisumireitin pidentäminen antaa maanviljelijöille aikaa sopeutua ja lakata olemasta riippuvaisia ulkomaisista työntekijöistä.

”Yritykset menestyvät parhaiten, kun ne voivat suunnitella tulevaisuutta tehokkaasti”, Barclay sanoi.

Hän lisäsi, että Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ”lisää huipputeknologian rahoitusta” auttaakseen maanviljelijöitä luopumaan ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamisesta.

Barclay viittaa 50 miljoonan punnan investointeihin elintarvikkeiden pakkaamojen koneellistamiseen ja uusien hedelmä- ja sadonkorjuurobottien kehittämiseen.

Britannian hallitus toivoo, että teknologinen kehitys voisi korvata ulkomaiset maataloustyöntekijät ja sulkea kausityöntekijöiden viisumireitin kokonaan.

Mikä on kausityöntekijän viisumireitti?

Kausityöntekijöiden viisumireitti antaa ulkomaisille työntekijöille mahdollisuuden tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan enintään kuudeksi kuukaudeksi työskentelemään puutarha- ja siipikarja-alalla.

Puutarha-alalla useimmat kausityöntekijät tulevat yleensä kesällä hedelmien ja vihannesten poiminta-aikaan. Niitä voidaan hakea mihin aikaan vuodesta tahansa.

Sen sijaan siipikarja-alan kausityöntekijät voivat oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuosittain 2. lokakuuta ja 31. joulukuuta välisenä aikana. Hakemukset on jätettävä vuosittain marraskuun 15. päivään mennessä.

Jotta kausityöntekijöiden viisumihakemus voidaan ottaa huomioon, heidän on täytettävä seuraavat kelpoisuusvaatimukset:

  • Heidän on oltava vähintään 18-vuotiaita.
  • Heillä on työnantaja tai työpaikkasponsori ja voimassa oleva sponsorointitodistus (Certificate of Sponsorship, CoS). Yhteistyösopimus sisältää yksityiskohtaiset tiedot ulkomaalaisille työntekijöille tarjotusta työstä, jonka on kuuluttava puutarhanviljelyyn tai siipikarjatuotantoon.
  • Heillä on riittävästi rahaa, vähintään 1 270 puntaa, elättääkseen itsensä Yhdistyneessä kuningaskunnassa ensimmäisten 28 päivän ajan. Tästä vaatimuksesta voidaan luopua, jos työnantaja on suostunut kattamaan elinkustannukset ensimmäisen kuukauden ajan Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
  • He ovat maksaneet viisumihakemusmaksun ja maahanmuuton terveysmaksun. Kausityöntekijän viisumimaksu on 298 puntaa, kun taas aikuisten maahanmuuton terveyslisämaksu on 1 035 puntaa.
  • He ovat toimittaneet kaikki vaaditut biometriset tiedot.
  • Ne eivät kuulu yleisten hylkäysperusteiden piiriin.

Kausityöntekijät voivat opiskella työn ohessa, ja joillakin kursseilla vaaditaan akateemisen teknologian hyväksymisjärjestelmän todistus.

Kausityöntekijät eivät kuitenkaan voi ottaa vastaan vakituista työtä tai tehdä toista työtä työajan ulkopuolella.

Lisäksi he eivät voi käyttää julkisia varoja tai tuoda huollettavia tai perheenjäseniä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Kausityöntekijän viisumireitti ei ole tie asettautumiseen tai pysyvään asumiseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Se ei vaikuta Yhdistyneen kuningaskunnan nettomuuttoon.

Skotlannin pitkän aikavälin työvoimatarpeet

Skotlannin maatalousministeri John Lamont oli tyytyväinen kausityöntekijöiden viisumireitin laajentamiseen.

”Vaikka tuemme aina kotimaista työvoimaa, ymmärrämme, että teollisuus tarvitsee edelleen lisäapua”, hän sanoi The Press & Journalin mukaan.

Hän lisäsi, että ”maatalousaloitteiden paketti auttaa varmistamaan pitkän aikavälin varmuuden työvoiman tarpeista”.

Tämä tekee Yhdistyneen kuningaskunnan elintarvikeketjusta maailman huippuluokan elintarvikeketjun, Lamont sanoi.

Lamont korosti: ”Skotlannissa viljeltävät tuotteet ovat maailmanluokkaa, ja on vain oikein, että varmistamme, että maanviljelijöillä ja viljelijöillä on käytössään heidän tarvitsemansa resurssit.”

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus otti käyttöön kausityöntekijöiden viisumireitin vuonna 2019 ennen kuin Yhdistynyt kuningaskunta erosi Euroopan unionista (EU).

Se tarjosi aluksi vain 2 500 viisumia EU:n ulkopuolelta tuleville kausityöntekijöille.

Brexitin jälkeen Britannian hallitus lisäsi kausityöntekijöiden viisumipaikkoja 30 000:een vuonna 2022.

Yhdistyneen kuningaskunnan entinen pääministeri Boris Johnson lupasi kuitenkin aloittaa järjestelmän purkamisen edellisenä vuonna.

Hän lupasi vähentää myönnettyjen paikkojen määrää vuodesta 2023 alkaen, koska on huolestunut siitä, että viisumikanavaa käytetään väärin.

Tuolloin Johnson sanoi, että maatalousalan olisi korotettava palkkoja ja työoloja houkutellakseen lisää paikallista työvoimaa.

Tänä vuonna Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus tekee yhteistyötä elintarvike- ja juoma-alan neuvoston Attractiveness Project Group -hankeryhmän kanssa.

Näin puutarha-ala saa alkurahoituksen maatalous- ja puutarhaviljelyinstituutin (TIAH) käynnistämiseen.

Puutarha-ala tekee myös yhteistyötä työ- ja eläkeministeriön kanssa alueellisten työllistämissuunnitelmien laatimiseksi.

Näissä suunnitelmissa hyödynnetään Jobcentre Plus -verkostoa työnhakijoiden auttamiseksi hankkimaan tarvittavat taidot ja tietotaito.