Tourist Group paljastaa 10 suosituinta Yhdistyneen kuningaskunnan nähtävyyttä vuonna 2023

| 29 maaliskuun, 2024
Tourist Group paljastaa 10 suosituinta Yhdistyneen kuningaskunnan nähtävyyttä vuonna 2023

Association of Leading Visitor Attractions (ALVA) on julkistanut Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) suosituimmat matkailukohteet vuonna 2023.

Britannian museo vei kärkipaikan yli 5,8 miljoonalla kävijällä vuonna 2023. Tämä merkitsee 42 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Viimeksi se oli listan kärjessä vuonna 2019.

ALVA:n mukaan sen suosio johtui pääasiassa museon ”Kiinan piilotettu vuosisata” -näyttelystä, joka oli esillä toukokuusta lokakuuhun 2023.

Läntisessä Lontoossa sijaitseva Luonnonhistoriallinen museo tuli toiseksi 5,7 miljoonalla kävijällä.

Tate Modern, joka on Yhdistyneen kuningaskunnan kansallisen kansainvälisen modernin ja nykytaiteen kokoelman koti, sijoittui neljänneksi 4,7 miljoonalla vierailullaan viime vuonna.

Toinen taidekeskus, Southbank Centre, seurasi viidentenä 3,1 miljoonan kävijän määrällä.

Viisi muuta Yhdistyneessä kuningaskunnassa eniten vierailuja kerännyttä nähtävyyttä sijaitsee Lontoossa.

Näitä ovat Victoria- ja Albert-museo, Kansallisgalleria, tiedemuseo, Lontoon torni ja Somerset House.

ALVA:n jäseniin kuuluu Yhdistyneen kuningaskunnan johtavia museoita, gallerioita, historiallisia kohteita ja vapaa-ajan nähtävyyksiä, yhteensä yli 2200 paikkaa.

Pääkaupungin nähtävyydet hallitsevat tämän vuoden suosituimpien kohteiden rankingia, uutisoi The Independent.

Yhdistyneen kuningaskunnan suosituimmat nähtävyydet Lontoon ulkopuolella

Crown Estate ja Skotlannin kansallismuseo ovat ainoat Lontoon ulkopuoliset nähtävyydet, jotka ovat kymmenen suosituimman matkailukohteen joukossa vuonna 2023.

Toisin kuin yleisesti luullaan, Windsorin linna ja Windsor Great Park -puisto kuuluvat Crown Estate -alueeseen, joka sijaitsee Berkshiressä. Se sijaitsee aivan Lontoon länsipuolella.

Se oli ykkönen vuosina 2021 ja 2023, mutta putosi kolmanneksi, kun matkailijamäärät vähenivät kolme prosenttia. Sen kokonaiskäyntimäärä vuonna 2023 oli 5,5 miljoonaa käyntiä.

Crown Estate oli myös Yhdistyneen kuningaskunnan paras ulkoilmanähtävyys vuonna 2023.

Tourist Group paljastaa 10 suosituinta Yhdistyneen kuningaskunnan nähtävyyttä vuonna 2023

Toisaalta Skotlannin kansallismuseossa Edinburghissa oli 2,2 miljoonaa kävijää.

Edinburghin linna ja Skotlannin kansallisgalleria olivat myös suosittuja turistimagneetteja Skotlannin pääkaupungissa. Niillä oli 1,9 ja 1,8 miljoonaa kävijää.

Muita Lontoon ulkopuolella sijaitsevia vierailukohteita ovat RHS Garden, RHS Garden Wisley Wokingissa, Stonehenge Salisburyssa sekä roomalaiset kylpylät ja pumppuhuone Bathissa.

Englannin pääkaupungin ulkopuolella sijaitsevien kymmenen suosituimman nähtävyyden joukossa ovat Kelvingrove Art Gallery and Museum ja Riverside Museum. Molemmat sijaitsevat Glasgow’ssa, Skotlannissa.

Lisäksi Titanic Belfastissa käytiin Pohjois-Irlannin eniten, 800 000 ihmistä.

Cardiffissa sijaitsevassa St Fagansin kansallisessa historiallisessa museossa vieraili 600 000 ihmistä, mikä on Walesin suurin kävijämäärä.

Kävijämäärät ovat lähes toipuneet pandemiasta.

ALVA ilmoitti, että vuonna 2023 kävijämäärät kasvavat 19 prosenttia, 146,6 miljoonaa ihmistä, verrattuna vuoteen 2022.

Kävijämäärät ovat kuitenkin edelleen 11 prosenttia alhaisemmat kuin vuonna 2019 ennen pandemiaa, jolloin vierailuja oli 163,9 miljoonaa.

ALVA:n johtaja Bernard Donoghue sanoi, että hidas elpyminen voi johtua taloudellisista muutoksista ja elinkustannuksista.

”Ihmiset ovat paljon taktisempia ja järkevämpiä sen suhteen, miten he käyttävät vapaa-ajan puntinsa”, hän sanoi Simon Calderin Independent Travel Podcast -ohjelmassa.

Donoghue sanoi kuitenkin, että ALVA:n jäsenet ovat ”iloisia” siitä, että ihmiset ”pitävät edelleen tärkeänä viettää erityistä aikaa erityisten ihmisten kanssa erityisissä paikoissa”.

Hän jakoi VisitBritainin kanssa samat ennusteet kävijämääristä ja maahan suuntautuvaan matkailuun käytetyistä varoista.

Yhdistyneen kuningaskunnan kansallinen matkailuvirasto ennustaa, että sekä vierailut että menot elpyvät vuoteen 2019 mennessä täysin vuoden 2025 alkuun mennessä.

Menetetyt matkailumahdollisuudet Yhdistyneessä kuningaskunnassa

ALVA:n johtajan mukaan museoiden, teattereiden ja gallerioiden verohelpotukset olivat ”erittäin tervetullut ilmoitus äskettäisessä talousarviossa”.

Hän ei kuitenkaan peitellyt tyytymättömyyttään joihinkin Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen viimeaikaisiin päätöksiin, jotka vaikuttivat matkailutalouteen.

Yksi niistä on passin vaatiminen ja se, että Euroopan unionin (EU) kansalaiset eivät saa matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kansallisella henkilökortillaan.

”Mielestämme se oli katastrofaalinen taloudellinen itsensä vahingoittaminen”, Donoghue sanoi.

Monilla EU:n kansalaisilla ei ole passia, koska he matkustavat Schengen-alueella vain henkilökortilla.

Tämä johti siihen, että yli 200 miljoonaa potentiaalista Yhdistyneen kuningaskunnan kävijää, joilla on vain henkilökortti, jäi pois.

Hallituksen mukaan Yhdistynyt kuningaskunta menettäisi vuosittain 890 000 EU-kansalaisen vierailua, mikä aiheuttaisi 590 miljoonan punnan taloudelliset menetykset vuodessa.

Toinen on verovapaan ostosmahdollisuuden poistaminen, joka johti ulkomailla asuvien matkailijoiden rahankäytön ”merkittävään vähenemiseen” nähtävyyksien lahjatavarakaupoissa.

Donoghue sanoi, että Yhdistynyt kuningaskunta jää paitsi kalliista tuotteista, joita vierailijat ostavat ympäri maailmaa, erityisesti Amerikasta, Lähi-idästä ja Kaukoidästä.”

Hän sanoi, että ilman verovapaata ostosäännöstä matkailijat keskeyttäisivät Yhdistyneen kuningaskunnan-lomansa ja tekisivät ostoksia Pariisissa, Milanossa, Madridissa ja Roomassa.