Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitos?

| 21 lokakuun, 2023
Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n rajavartiolaitos

Englannin kanaalin Ranskasta laittomasti ylittävien siirtolaisten ennennäkemätön määrä on ollut viime aikoina kuuma puheenaihe englantilaisissa tiedotusvälineissä. Laittomat maahanmuuttajat, olivatpa he sitten turvapaikanhakijoita tai talousmuuttajia, näyttävät pääsevän Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (ja erityisesti Englantiin) mielin määrin, eikä virran pysäyttämiseksi ole juurikaan tai lainkaan tehty mitään.

Vastuu maahanmuuttoasioista on Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministerillä, ja parlamentin tuore laki, vuoden 2022 kansalaisuus- ja rajavalvontalaki (Nationality and Borders Act of 2022), on antanut Yhdistyneen kuningaskunnan hallitukselle enemmän valtaa käsitellä nykyistä maahanmuuttokriisiä.

Paikan päällä hallitus ei kuitenkaan ole vastuussa turvapaikanhakijoiden, talousmuuttajien ja muiden rajaturvallisuuteen liittyvien asioiden käsittelystä ja käsittelystä. Tämä kuuluu Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen toimivaltaan.

Tehtävät

Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitos (UK Border Force) on lainvalvonnan osa-alue, ja se toimii Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriön alaisuudessa. Suurelle yleisölle Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitosta pidetään vain poliisina, joka partioi satamissa ja Yhdistyneen kuningaskunnan rannikolla. Rajavartiolaitoksen vastuulla on kuitenkin meriturvallisuuden lisäksi myös lentokenttien ja muiden maahantulopaikkojen turvallisuus. Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen vastuulla on:

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvien ja sieltä lähtevien henkilöiden maahanmuuttostatuksen tarkastaminen.

  • Matkustajien matkatavaroiden ja ajoneuvojen sekä rahdin ja rahdin tutkiminen laittomien materiaalien ja tavaroiden varalta.
  • Laivoilla, lentokoneissa, junissa, kuorma-autoissa, linja-autoissa ja muilla tavoin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan pyrkivien laittomien maahanmuuttajien havaitseminen.
  • Läsnäolon ylläpitäminen rannikolla.
  • Veneiden tai muiden merialusten pysäyttäminen ja tutkiminen tarvittaessa.
  • Tiedustelutietojen kerääminen epäillystä laittomasta toiminnasta Yhdistyneen kuningaskunnan satamien ja lentoasemien kautta.

Yhteistyössä Britannian poliisin ja kansallisten turvallisuuspalvelujen kanssa tarkkaillaan kiinnostavia henkilöitä.

Rikollisen toiminnan estämiseksi tai lainrikkomusten havaitsemiseksi Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen virkamiehet ovat läsnä yli 140 rautatieasemalla, merisatamassa ja lentokentällä sekä Yhdistyneessä kuningaskunnassa että ulkomailla.

Kolmesta entiteetistä tulee yksi

Vaikka yhtenäisten rajavalvontaviranomaisten perustamista ehdotettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003, Yhdistyneen kuningaskunnan rajavalvonnasta vastasi kolme eri virastoa vuoteen 2007 asti. Kullakin kolmesta virastosta oli omat vastuualueensa, jotka olivat:

  1. HM Revenue and Customs (aiemmin HM Customs and Excise) vastasi verojen ja tullien keräämisestä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tulevista ja sieltä lähtevistä tavaroista sekä Yhdistyneen kuningaskunnan rajojen suojelusta.
  2. Maahanmuutto- ja kansalaisuusosasto käsitteli hakemuksia, jotka koskivat Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisuutta ja oikeutta jäädä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ja oli myös vastuussa laittomien maahanmuuttajien tunnistamisesta, valvonnasta ja karkottamisesta.
  3. UKVisas käsitteli kaikki Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tulevien ulkomaalaisten viisumihakemukset.

Kolmen viraston työskentely rinnakkain oli hankalaa ja tehotonta, ja päätettiin, että Britannian rajojen suojelua voitaisiin parantaa, jos vastuu rajaturvallisuudesta keskitettäisiin yhdelle viranomaiselle. Vero- ja tullilaitoksen rajavalvontatehtävät siirrettiin Yhdistyneen kuningaskunnan rajavalvontavirastolle, samoin kuin maahanmuutto- ja kansalaisuusviraston maahanmuuttovaltuudet. Vuonna 2008 myös UKVisas liitettiin uuteen Yhdistyneen kuningaskunnan rajavalvontavirastoon.

Yhdistyneen kuningaskunnan rajavalvontavirasto (UK Border Agency, UKBA) joutui pian Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen kanssa tekemisiin lukuisten toiminnassaan havaittujen puutteiden, kuten huonon palvelun, lukuisten valitusten ja satojen tuhansien tapausten ruuhkautumisen vuoksi, ja vuonna 2011 ilmoitettiin, että UKBA:ta koskeva tutkinta aloitettiin. Tutkimuksen jälkeen UKBA lakkautettiin ja jaettiin kolmeksi uudeksi yksiköksi:

  1. UK Visas and Immigration, jonka tehtävänä oli valvoa kaikkia Yhdistyneen kuningaskunnan viisumien myöntämiseen liittyviä asioita.
  2. Maahanmuuttoviranomaisten tehtävänä oli huolehtia kaikista sekä lailliseen että laittomaan maahanmuuttoon liittyvistä asioista ja valvoa maahanmuuttosäännösten rikkomiseen liittyvien lakien noudattamista.
  3. Border Force perustettiin valvomaan maahanmuutto- ja tulliasioita kaikissa Yhdistyneen kuningaskunnan rajanylityspaikoissa.

Maaliskuussa 2021 Yhdistyneen kuningaskunnan rajajoukot tunnustettiin erilliseksi yksiköksi, ja ne aloittivat toimintansa lentoasemilla, merisatamissa, kansainvälisillä rautatieasemilla ja lukuisilla pienillä lentokentillä ja satamissa eri puolilla Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen operaatiot

Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksella on noin 10 000 työntekijää, ja se toimii viidellä toiminta-alueella eri puolilla Yhdistynyttä kuningaskuntaa.
Viisi aluetta ovat:

  • Keskialue
  • Heathrow
  • Pohjoinen alue
  • Eteläinen alue
  • Kaakkois-Eurooppa ja Eurooppa

Rajaturvallisuutta valvotaan 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä, ja rajavartiolaitoksen henkilöstöä on lähes kaikilla lentoasemilla, merisatamissa, kansainvälisillä rautatieasemilla ja muissa Yhdistyneen kuningaskunnan maahantulopaikoissa, mukaan lukien Folkestonesta Ranskan Coquellesiin kulkeva eurotunneli ja St Pancras Internationalista Pariisiin ja Brysseliin kulkeva Eurostar-junayhteys. Rajavartiolaitoksen henkilöstön operatiivisiin tehtäviin kuuluu:

  • Matkustajien asiakirjojen tarkastaminen
  • Maahanmuuton valvonta
  • laittomien tavaroiden, kuten huumeiden, rahan, alkoholin, aseiden, väärennettyjen tavaroiden ja kiellettyjen elintarvikkeiden tai tavaroiden etsinnät.
  • Ajoneuvojen ja rahdin etsinnät laittomien tai paperittomien matkustajien löytämiseksi.

Rajavartiolaitoksen edustajilla on valtuudet pysäyttää, kuulustella ja tutkia matkustajia, matkatavaroita, henkilöautoja, linja-autoja ja raskaita tavarankuljetusajoneuvoja sekä lento- ja merirahtikontteja.

Viranomainen

Vaikka rajavartiolaitoksen henkilöstö on virkapukuista, se on itse asiassa virkamiehiä, vaikka heillä onkin tiettyjä laillisia valtuuksia ja toimivaltuuksia, jotka perustuvat heidän asemaansa nimettyinä maahanmuuttoviranomaisina ja tullivirkamiehinä.

Maahanmuuttovirkailija

Maahanmuuttoviranomaisina rajavartiolaitoksen henkilökunnalla on valtuudet pidättää ja vangita henkilöitä sekä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumispaikoilla että sisämaassa, jos siihen ilmenee tarvetta. Pidättämistä ja säilöönottoa voidaan käyttää, kun poliisi on todennut henkilön olevan pidätettävissä epäillyn rikoksen vuoksi.

Tullivirkailija

Rajavartiolaitoksen henkilökunnalla, joka on nimetty tullivirkailijaksi, on samat valtuudet kuin vero- ja tullihallinnon virkamiehillä. Tämä tarkoittaa, että he voivat mennä ajoneuvoihin tai kontteihin, etsiä laittomia tavaroita tai laittomia maahanmuuttajia, takavarikoida löydetyn salakuljetuksen ja pidättää epäillyt. Rajavartiolaitoksen henkilökunnalla ei kuitenkaan ole toimivaltaa muissa kuin rajat ylittävissä asioissa, kuten tulovero- tai arvonlisäveropetoksissa, vaikka heillä onkin valtuudet tarkistaa, että tuontitavaroista on maksettu oikeat verot ja tullit.

Tunnistavat tekijät

Rajavartiolaitoksen henkilökunnan tunnistaa tummansinisestä univormusta, jonka olkavarteen on merkitty kantajan arvo ja tunnistenumero. Virkamiehillä voi myös olla mukanaan tiettyjä varusteita, joita he saattavat tarvita henkilökohtaiseen suojautumiseen tai tehtäviensä hoitamiseen. Mukana kuljetettavia tai käytettäviä varusteita ovat:

  • Baton
  • Radio
  • Käsiraudat
  • Puukotusliivi
  • Hyötyvyö tai -liivi

Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksella on myös useita koiranohjaajia ja koirayksikkö. Koirat on koulutettu erityisesti huumeiden ja räjähteiden havaitsemiseen, ja niitä käytetään yleensä Ison-Britannian suurimmissa maahantulopaikoissa, kuten Heathrow’n lentoasemalla, Southamptonin satamassa sekä Eurostarin ja Eurotunnelin sisään- ja uloskäynneillä.

Merivoimat

Yhdistyneen kuningaskunnan rannikon suojelu on tärkeä osa rajavartiolaitoksen toimintaa, ja se on ollut erityisen tärkeää viime aikoina, kun Ranskasta Englannin etelärannikolle saapuvien laittomien maahanmuuttajien määrä on kasvanut tasaisesti.

Kaikkien Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen alusten etuliitteenä on kirjaimet HMC, joka tarkoittaa His Majesty’s Cutter (Hänen Majesteettinsa leikkuri), vaikka tällä hetkellä käytössä olevista yhdestätoista aluksesta vain viisi on varsinaisia leikkureita.

Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen palveluksessa olevat viisi leikkuria, joiden uppouma on 257 tonnia ja jotka toimivat sekä Yhdistyneen kuningaskunnan että Euroopan vesillä, ovat seuraavat:

  1. Etsijä
  2. Etsijä
  3. Valpas
  4. Valiant
  5. Protector (434 tonnia)

Rannikkovartiolaivat

Viiden leikkurin lisäksi Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksella on käytössä kuusi rannikkovartiolaivaa. Rannikkovartiolaivoja käytetään pääasiassa rannikon läheisyydessä tapahtuvaan partiointiin ja laittoman meriliikenteen jäljittämiseen, ja ne ovat nopeampia ja liikkuvampia kuin kutterit. Tällä hetkellä käytössä olevat rannikkovartiolaivat ovat:

  1. Aktiivinen
  2. Hälytys
  3. Kotka
  4. Nimrod
  5. Hunter
  6. Speedwell

Lisäksi Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitos on vuokrannut MV VOS Grace -aluksen. Grace suunniteltiin öljyn- ja kaasunporauslauttojen huoltoalukseksi, mutta nyt sitä käytetään pelastusaluksena auttamaan laittomia veneitä ja maahanmuuttajia meriongelmissa.

Yhteinen valvonta

Maahantuloa Etelä-Englannissa joko Kanaalitunnelin kautta tai lauttareitillä valvotaan vierekkäisillä maahanmuuttovalvojilla. Tämä tarkoittaa, että vastuu matkustajien ja rahdin tarkastamisesta jaetaan Ranskan, Belgian, Alankomaiden ja Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttoviranomaisten kesken.

Englannista Schengen-alueen jäsenvaltioihin Belgiaan, Ranskaan ja Alankomaihin matkustavien on läpäistävä passitarkastukset vielä Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja heillä on oltava matkan edellyttämät oikeat asiakirjat, mukaan lukien Schengen-viisumi, kun (tai jos) se on tarpeen.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:sta lisää vastuuta rajavartiolaitoksille

Vuodesta 2023 alkaen ja pakolliseksi vuoteen 2025 mennessä brittiläiset Euroopan-matkustajat tarvitsevat ETIAS-hyväksynnän (European Travel Information and Authorisation System) ennen kuin he voivat tehdä matkan Yhdistyneen kuningaskunnan ja Manner-Euroopan välillä. ETIAS-viisumi on samanlainen kuin viisumi (mutta sähköisessä eikä paperisessa muodossa), ja sen tarkoituksena on seuloa Euroopan unioniin ja Schengen-alueelle aikovia vierailijoita sen määrittämiseksi, sallitaanko heille pääsy Eurooppaan vai ei.

Vastakkaiseen suuntaan eli Euroopasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavien on läpäistävä passi- ja Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttotarkastukset ennen Manner-Euroopasta lähtöä. EU:n ja ETIAS-järjestelmän tapaan myös Yhdistynyt kuningaskunta aikoo ottaa käyttöön tulevien vierailijoiden ennakkotarkastusjärjestelmän, jota kutsutaan Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmäksi. Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmän (Electronic Travel Authorisation ) on määrä olla toiminnassa vuonna 2024, ja se on tarkoitus ottaa täysimääräisesti käyttöön vuonna 2025. Nykyisten tehtäviensä lisäksi Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksella on merkittävä rooli ETA:n täytäntöönpanossa Yhdistyneessä kuningaskunnassa.