Ajaminen Yhdistyneessä kuningaskunnassa amerikkalaisille vierailijoille

| 14 kesäkuun, 2024
Ajaminen Yhdistyneessä kuningaskunnassa amerikkalaisille vierailijoille

Yhdistynyt kuningaskunta on ollut (ja on edelleen) amerikkalaisten matkailijoiden suosima lomakohde. Yhteinen kieli helpottaa kommunikointia, ja suotuisa dollarin ja punnan välinen vaihtokurssi on usein lisäbonus.

On kuitenkin yksi vaikeus, johon amerikkalaisten lisäksi monet ulkomaalaiset törmäävät matkustaessaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ja se on ajaminen. Amerikkalaiselle kuljettajalle tämä voi olla vastenmielistä, sillä ajatus auton ohjaamisesta niin, että ratti on väärällä puolella ajoneuvoa ja ajaminen tien ”väärällä puolella” on vastoin kokemusta ja hyväksyttyä normia.

Yhdistynyt kuningaskunta ei ole yksi vaan neljä maata. Kolme näistä maista (Englanti, Skotlanti ja Wales) ovat naapurimaita Britannian saarella, kun taas neljäs maa (Pohjois-Irlanti) sijaitsee Irlannin saarella, ja sinne on päästävä lentäen tai meritse.

Amerikkaan verrattuna Yhdistynyt kuningaskunta on pieni (Yhdysvallat on neljäkymmentä kertaa suurempi), ja sinne pääsee hyvin linja-autoilla ja junilla, mutta monet ulkomaiset vierailijat suosivat edelleen autolla matkustamista. Tämä johtuu epäilemättä autolla matkustamisen tarjoamasta vapaudesta, sillä monet suositut matkailukohteet ja nähtävyydet sijaitsevat syrjäisillä alueilla, ja joihinkin niistä voi olla melko vaikea päästä julkisilla liikennevälineillä.

Vierailijoille, jotka haluavat syrjäisiä historiallisia monumentteja, keskiaikaisia linnoja ja raunioita, tuulen pyyhkimiä nummia, järviä ja vuoria, omatoimimatkailu on paras tapa nähdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa. Onneksi suurimmassa osassa Yhdistynyttä kuningaskuntaa on erinomainen tieverkosto, jonka avulla suurimmalle osalle alueista pääsee ilman suurempaa stressiä ja vaivaa.

Tien säännöt

Ennen kuin yrität ajaa autolla Ison-Britannian teillä, on ymmärrettävä täysin, että ohjauspylväs sijaitsee auton oikealla puolella ja että kaikki ajot on suoritettava tien vasemmalla puolella. On tärkeää, että nämä tosiasiat iskostetaan aivoihin, tai mahdollinen katastrofi odottaa. Väärällä puolella tietä ajaminen aiheuttaa muiden autoilijoiden ja poliisin vihan, mutta sillä voi olla myös kohtalokkaita seurauksia.

Vaikka liikennesäännöt ovat samankaltaiset kuin Yhdysvalloissa, ne ovat perusluonteisia, mutta eroja, jotka voivat aiheuttaa sekaannusta, ovat esimerkiksi erilaiset nopeusrajoitukset:

 • Kaupungit ja taajamat: (50 km/h).
 • Maantie: 40-50 mph (65-80 km/h).
 • Yksikaistaiset moottoritiet: 60 mph (95 km/h)
 • Kaksikaistainen (tai useampi) moottoritie: 70 mph (110 km/h)

Kuten useimmissa Euroopan maissa, turvallisuus on suuri huolenaihe, ja viranomaiset valvovat tiukasti kaikkia turvavöiden käyttöä ja lasten turvaistuinten käyttöä koskevia säännöksiä. Tässä ovat tärkeimmät säännöt:

 • Kuljettajan ja kaikkien yli 14-vuotiaiden matkustajien on käytettävä henkilökohtaista turvavyötä.
 • Lapset on kiinnitettävä lapsen ikään sopivaan hyväksyttyyn turvaistuintyyppiin.
 • Puhelimeen puhuminen ajon aikana on laissa kielletty.
 • Moottoripyörää (koosta tai tehosta riippumatta) ajettaessa on käytettävä kypärää.

Pysäköinti suurissa kaupungeissa on erityinen ongelma Yhdistyneen kuningaskunnan autoilijoille, sillä pysäköintipaikoista on pulaa. Jos otat riskin pysäköidä laittomasti (edes lyhyeksi ajaksi), se on katastrofin resepti, sillä pysäköinninvalvojista ja virkamiehistä ei ole pulaa, sillä he ovat vain liian halukkaita sakottamaan tai sakottamaan pahaa-aavistamatonta vierailijaa, joka ei ole kaupungissa. Autoja saa pysäköidä vain virallisesti osoitetuille alueille, kuten pysäköintialueille tai pysäköintimittareille, ja pysäköintilippu on pidettävä selvästi näkyvillä auton kojelaudassa.

Ongelmien välttäminen

Vastakkaisella puolella ajaminen alkaa tuntua luonnolliselta jo muutaman tunnin kuluttua. Tämän jälkeen on olemassa muutamia yksinkertaisia sääntöjä, joita on noudatettava, jotta vältytään suurilta ongelmilta. Useimmat näistä ovat pelkkää maalaisjärkeä, johon liittyy myös ripaus havainnointia:

 • Ota aina aikaa tutustua auton ohjaukseen ja hallintalaitteisiin.
 • Noudata aina ilmoitettuja nopeusrajoituksia
 • Älä koskaan juo (tai käytä huumeita) ajaessasi
 • Varo muita autoja, jotka tekevät U-käännöksiä (tämä on sallittua joillakin teillä).
 • Ole kärsivällinen maanteillä ja varo eläimiä tai hitaasti liikkuvia koneita.
 • Käytä sumuvaloja (tai himmennettyjä ajovaloja) sumuisissa tai hämärissä olosuhteissa.

Amerikkalaisten kuljettajien on myös syytä olla tietoisia siitä, että brittiläiset liikennemerkit voivat poiketa Yhdysvaltojen liikennemerkeistä, ja monet merkit on maalattu tien pintaan eikä opastetauluihin, kuten Amerikassa on tapana.

Toinen asia, joka on syytä huomioida, on se, että useimmat autot Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimivat bensiinillä tai dieselillä. Bensiiniä eli bensiiniä myydään neljän tähden (lyijypitoista) bensiiniä korjaamoiden (huoltoasemien) punaisista pumpuista, kun taas lyijytöntä bensiiniä myydään vihreistä pumpuista. Nestekaasua (nestekaasua) on myös laajalti saatavilla kaikkialla Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ja sähkölatauspisteitä rakennetaan yhä enemmän, vaikka niitä ei olekaan vielä runsaasti.

Autonvuokraus

Kuljettajien alaikäraja Yhdistyneessä kuningaskunnassa on seitsemäntoista vuotta (joillakin alueilla joskus korkeampi), mutta voimassa oleva yhdysvaltalainen ajokortti kelpaa iästä riippumatta. Eurooppalainen ajokortti ei ole välttämätön, mutta se on parempi kuin amerikkalaisen valtion myöntämä ajokortti.

Tämä on esitettävä autoa vuokrattaessa, ja vakuutus on pakollinen vaatimus. Yläikärajaa ei ole asetettu, mutta erittäin iäkkäiden henkilöiden on ehkä esitettävä lääkärin kirje, jossa vahvistetaan heidän ajokykynsä.

Autovuokraamoja on valtava määrä kaikissa neljässä Yhdistyneen kuningaskunnan maassa, vaikka useimmat niistä sijaitsevatkin odotetusti suurimmissa kaupungeissa. Vuokrattavana on lähes kaikentyyppisiä autoja, pienistä, pienikokoisista (taloudellisista) autoista suurempiin, ylellisiin ajoneuvoihin.

Useimmat vuokra-autot ovat bensiini- tai dieselkäyttöisiä, vaikka hybridi- ja sähköajoneuvojen valikoima kasvaa jatkuvasti. Automaattiautoihin tottuneille amerikkalaisille kuljettajille on tarjolla rajoitettu määrä tällaisia autoja, mutta ne ovat yleensä hieman kalliimpia kuin muut autotyypit.

Vuokra-autot voi varata etukäteen ja noutaa lentoasemalta, jonne saapuu, ja vuokraamo tarjoaa yleensä kuljetuspalvelun parkkipaikalle. Jotkin yhtiöt saattavat kuitenkin lisätä lisämaksun lentoasemalta noutamisesta, ja tämä on aina tarkistettava vuokrausasiakirjoista.

Vuokra-autot ja niihin liittyvät vakuutukset maksetaan lähes poikkeuksetta luottokortilla, jolloin koko vuokrausmäärä vähennetään heti alussa ja mahdolliset palautukset tehdään vuokra-ajan päätyttyä. Mahdollinen palautus maksetaan yleensä asiakkaalle osoitetulla sekillä, jonka lähettäminen postitse voi kestää useita viikkoja.

Kaikissa vuokra-autoissa on pakollinen vakuutusturva. Tämä on perusvakuutuspaketti, joka kattaa:

 • Vapautus kolarointivahingoista
 • Kolmannen osapuolen vastuu
 • Varkaussuojaus

Tämän pitäisi riittää useimpiin tilanteisiin, mutta tarvittaessa voidaan ottaa lisävakuutus.

Irlannin kysymys

Koska Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluu Pohjois-Irlanti, jolla on yhteinen maaraja Irlannin tasavallan kanssa, monet amerikkalaiset vierailijat haluavat vierailla myös Irlannin tasavallassa ja Pohjois-Irlannissa, mutta voiko autonvuokraus viedä rajan yli siihen maahan, joka on periaatteessa vieras maa?

Vuokra-auton kuljettaminen meriteitse Ison-Britannian mantereelta Pohjois-Irlantiin on yleensä hyväksyttävää, mutta ajoneuvojen kuljettaminen rajan yli Irlannin tasavaltaan on todennäköisesti ongelmallista. Pohjois-Irlannin autovuokraamot sallivat yleensä ajoneuvojensa kuljettamisen Irlannin tasavaltaan, vaikka ne yleensä veloittavat tästä lisämaksun.

Vaikka monet yhtiöt ovat haluttomia sallimaan asiakkaidensa viedä autojaan Englannin, Skotlannin ja Walesin ulkopuolelle, tämä ei aina pidä paikkaansa, ja tällaisesta retkestä on keskusteltava yhtiön edustajan kanssa varauksen tekohetkellä. On myös huomattava, että auton kuljettaminen Yhdistyneestä kuningaskunnasta Irlannin tasavaltaan tai Pohjois-Irlantiin voi aiheuttaa kohtuuttomia lisäkustannuksia, ja voi olla edullisempaa vuokrata toinen auto, kun saapuu valittuun määränpäähän.