Täydellinen opas Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelyihin Jordanian kansalaisille

Jordanian passin haltijat eivät enää ole oikeutettuja Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-ohjelmaan.

Jordanian passin haltijat poistettiin Yhdistyneen kuningaskunnan kelpoisuusluettelosta 10. syyskuuta 2024. Jos he ovat kuitenkin varanneet matkan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ennen kello 15.00 BST 10.9.2024 ja saapuneet Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ennen kello 15.00 BST 08.10.2024, he voivat päästä maahan Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-ohjelman mukaisesti.

Jordanian passin haltijoiden, jotka haluavat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman ETA-viisumia ja siirtymäkauden ehtojen ulkopuolella, on haettava tavanomaista Yhdistyneen kuningaskunnan vierailijaviisumia.

Jordanian passin haltijoille myönnetyt Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-luvat peruutetaan 8. lokakuuta 2024 klo 15.00 BST mennessä.

Helmikuusta 2024 alkaen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavat Jordanian kansalaiset voivat hakea sähköistä matkustuslupaa (ETA). Se korvasi aiemman vaatimuksen, joka oli tavallinen vierailijaviisumi.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ilmoitti 10. syyskuuta 2024, että Jordanian kansalaiset eivät voi enää käyttää sähköistä matkustuslupaa (ETA) matkustaessaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Sen sijaan heidän on haettava viisumia. Ne, jotka ovat jo varanneet matkan ennen 10. syyskuuta 2024 ja jotka saapuvat ennen 8. lokakuuta 2024, voivat edelleen tulla maahan ETA-luvan avulla. Lokakuun 8. päivän 2024 jälkeen kaikki ETA-luvat kuitenkin peruutetaan, ja henkilöiden on haettava viisumia tulevia vierailuja varten.

Miksi Jordania poistettiin Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-ohjelmasta?

Jordania poistettiin Yhdistyneen kuningaskunnan sähköisen matkustuslupajärjestelmän (ETA) piiristä maahanmuuttoon ja kansalliseen turvallisuuteen liittyvien huolenaiheiden vuoksi. Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus tarkistaa säännöllisesti maahanmuuttosääntöjään varmistaakseen, että ne ovat linjassa sen tavoitteiden kanssa, jotka koskevat maahan saapuvien henkilöiden valvonnan säilyttämistä. Vaatimalla viisumia ETA-luvan sijasta Yhdistynyt kuningaskunta voi tehdä Jordanian kansalaisille tiukempia tarkastuksia ja varmistaa, että vain tietyt kriteerit täyttävät henkilöt pääsevät maahan. Tämä muutos on osa laajempaa politiikkaa, jolla pyritään parantamaan rajaturvallisuutta ja hallitsemaan maahanmuuttoa tehokkaammin.

Mikä vaikutti Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen päätökseen?

Yhdistyneen kuningaskunnan päätökseen poistaa Jordania sähköisen matkustuslupajärjestelmän (ETA) piiristä vaikuttivat tilastotiedot, joiden perusteella turvapaikkahakemusten määrä kasvoi merkittävästi. Vuonna 2022 Jordanian kansalaisten turvapaikkahakemukset lisääntyivät voimakkaasti, ja monet niistä katsottiin perusteettomiksi tai ne eivät täyttäneet pakolaisaseman myöntämisen edellytyksiä. Tämä hakemusten määrän kasvu herätti Yhdistyneen kuningaskunnan virkamiehissä huolta järjestelmän mahdollisesta väärinkäytöstä, minkä vuoksi Jordanian kansalaisia koskevia maahantulovaatimuksia tiukennettiin laittoman maahanmuuton valvomiseksi ja turvallisuuden lisäämiseksi. Nämä muutokset heijastavat laajempaa pyrkimystä suojella Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttojärjestelmän eheyttä.

Voisiko Jordania koskaan liittyä uudelleen Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-ohjelmaan?

Jordania voi mahdollisesti liittyä tulevaisuudessa uudelleen Yhdistyneen kuningaskunnan sähköisen matkustuslupajärjestelmään (ETA), mutta tämä riippuu useista tekijöistä. Päätös ottaa Jordania takaisin ETA-järjestelmään riippuu todennäköisesti turvapaikkahakemusten merkittävästä vähenemisestä ja Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttopolitiikan yleisestä noudattamisesta. Jordanian sisäisten olosuhteiden parantaminen, erityisesti muuttoliikennemallien ja turvallisuusyhteistyön osalta, olisi myös ratkaisevan tärkeää. Jos näihin huolenaiheisiin vastataan asianmukaisesti, Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus saattaa harkita Jordanian kelpoisuuden uudelleenarviointia ETA:n piiriin. Tällaiselle uudelleenarvioinnille ei kuitenkaan ole annettu aikataulua.