Yhdistyneen kuningaskunnan maahantulovaatimukset Itä-Timorin kansalaisille: Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:sta Yhdistyneen kuningaskunnan viisumiin

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (UK) matkustavien Itä-Timorin kansalaisten on hankittava Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi. Tämä heinäkuussa 2023 voimaan tuleva muutos merkitsee Itä-Timorin kansalaisten viisumivapauden päättymistä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Itä-Timorin (nykyisin myös Itä-Timor) kansalaiset olivat aiemmin vapautettuja viisumivaatimuksesta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tullessaan. Kun uusi digitaalinen matkustuslupajärjestelmä otetaan käyttöön, heidän tarvitsee vain hakea Yhdistyneen kuningaskunnan sähköistä matkustuslupaa (UK ETA).

Heidän on nyt kuitenkin noudatettava tiukempaa viisumihakemusmenettelyä päästäkseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-viisumivaihtoehtoja ovat Yhdistyneen kuningaskunnan tavanomainen vierailijaviisumi, kauttakulkuviisumi tai tilapäinen luovan työn viisumi.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-vaihtoehdot Itä-Timorin kansalaisille

Koska Itä-Timorin kansalaiset eivät enää voi saada Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-viisumia, Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista suunnittelevien on harkittava vaihtoehtoisia viisumivaihtoehtoja. Lyhytaikaista oleskelua varten tärkeimmät vaihtoehdot ovat seuraavat.

1. Yhdistyneen kuningaskunnan tavallinen vierailijaviisumi

Tämä viisumi sopii erinomaisesti Itä-Timorin kansalaisille, jotka vierailevat Yhdistyneessä kuningaskunnassa vapaa-ajan viettoa, sallittua liiketoimintaa tai lyhyitä opintojaksoja varten. Sen ansiosta matkustajat voivat oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kuusi kuukautta esimerkiksi osallistuakseen konferensseihin tai viettäkseen lomaa perheen ja ystävien kanssa.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa on muitakin vierailijaviisumityyppejä niille, jotka haluavat oleskella maassa yli kuusi kuukautta.

2. Yhdistyneen kuningaskunnan kauttakulkuviisumi

Itä-Timorin kansalaiset, jotka matkustavat Yhdistyneen kuningaskunnan kautta toiseen kohteeseen, tarvitsevat Yhdistyneen kuningaskunnan kauttakulkuviisumin. Tämä koskee kaikkia matkustajia riippumatta siitä, käyvätkö he läpi maahantulotarkastukset.

Niitä on kahta tyyppiä: Suora lentoteitse tapahtuva kauttakulkuviisumi on tarkoitettu niille, jotka eivät kulje rajatarkastuksen kautta. Rajatarkastuksen kautta kulkevat tarvitsevat Visitor in Transit -viisumin.

Kauttakulkuviisumi antaa matkustajille mahdollisuuden oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään 48 tuntia jatkolentojaan odotellessaan.

3. Väliaikainen viisumi luovalle työntekijälle

Tämä viisumi on tarkoitettu niille, jotka aikovat työskennellä lyhytaikaisesti Yhdistyneen kuningaskunnan luovalla alalla. Se sopii taiteilijoille, esiintyjille tai elokuvantekijöille, joita Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimivat yritykset ovat sponsoroineet tekemään ammattimaista työtä maassa.

Väliaikaisen luovan työntekijän viisumi mahdollistaa enintään 12 kuukauden tai sponsoritodistuksessa määritellyn ajanjakson.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA vs. Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi

Yhdistyneen kuningaskunnan viisumin hakeminen on monimutkaisempaa, kalliimpaa ja aikaa vievämpää kuin ETA-viisumin hakeminen.

Matkustajat, joilla ei ole viisumia, voivat saada Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-arvion muutamassa minuutissa tai jopa kolmen päivän kuluessa. Toisaalta Yhdistyneen kuningaskunnan viisumihakemuksen käsittely kestää vähintään kolme viikkoa. Tämä johtuu siitä, että siihen liittyy asiakirjavaatimusten toimittaminen ja henkilökohtainen viisumikäynti.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-viisumivaihtoehtojen viisumimaksut ovat korkeammat. Yhdistyneen kuningaskunnan tavallisen vierailijan viisumihakemus maksaa 115 puntaa. Kauttakulkuviisumimaksut vaihtelevat 35 ja 64 punnan välillä. Tilapäisen luovan työntekijän viisumimaksu on 298 puntaa, mutta hakijoiden on myös maksettava terveydenhuollon lisämaksu.

Matkailija voi hakea Yhdistyneen kuningaskunnan viisumia aikaisintaan kolme kuukautta ennen aiottua matkapäivää. Koska viisumi on saatava ennen matkaa, matkasuunnitelmia on mukautettava vastaavasti.

Yhdistyneen kuningaskunnan viisumin hakeminen

Itä-Timorin kansalaisille Yhdistyneen kuningaskunnan viisumin hakeminen sisältää useita vaiheita. Tässä on yksinkertainen opas, joka auttaa prosessin läpiviemisessä:

Vaihe 1: Määritä tarvitsemasi viisumi

Määritä tarvitsemasi Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi vierailusi tarkoituksen perusteella – onko kyseessä tavallinen vierailijaviisumi, kauttakulkuviisumi vai tilapäisen luovan työn tekijän viisumi.

Vaihe 2: Kerää tarvittavat asiakirjat

Valmistele tarvittavat asiakirjat Yhdistyneen kuningaskunnan viisumihakemusta varten. Tähän sisältyy yleensä:

  • voimassa oleva passi
  • Viimeisin passin kokoinen värivalokuva
  • Täytetty sähköinen viisumihakemuslomake
  • todisteet taloudellisesta toimintakyvystä, kuten pankkitiliotteet tai palkkatodistukset.
  • Yksityiskohdat Yhdistyneen kuningaskunnan majoituksesta ja matkasuunnitelmasta.
  • Todisteet sidoksista kotimaahan, kuten työsuhdekirjeet tai todisteet omaisuuden omistuksesta.

Vaihe 3: Täytä sähköinen hakemus

Käy Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen viisumihakemussivustolla ja täytä online-lomake. Varmista, että kaikki tiedot ovat täsmällisiä ja täydellisiä. Lomakkeen täyttämisen jälkeen hakijoiden on maksettava viisumihakemusmaksu luotto- tai pankkikortilla.

Vaihe 4: Varaa aika viisumiasiointiin

Kun sähköinen hakemuslomake on jätetty, hakijan on varattava aika lähimpään viisumikeskukseen. Matkustajat voivat valita itselleen sopivan ajan ja paikan.

Vaihe 5: Osallistu viisumiasiointiin

Hakijoiden on tuotava kaikki vaaditut asiakirjat ja passit mukanaan viisumin myöntämispäivänä. Riippuen siitä, minkä tyyppistä viisumia he hakevat, matkustajien on myös annettava biometriset tiedot, kuten sormenjäljet ja valokuva, viisumikeskuksessa.

Vaihe 6: Odota päätöstä

Viisumien käsittelyajat vaihtelevat, joten tarkista arvioidut käsittelyajat Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen verkkosivuilta. Hakijoille ilmoitetaan sähköpostitse, kun päätös on tehty. Heidän on noudettava passinsa viisuminhakukeskuksesta.

Vinkkejä Yhdistyneen kuningaskunnan viisumin hakemiseen

Vaikka hakija ei voi vaikuttaa Yhdistyneen kuningaskunnan viisumin käsittelyaikojen monimutkaisuuteen ja kestoon, on olemassa keinoja varmistaa, että ne eivät estä tai viivästytä matkasuunnitelmiasi. Noudata näitä vinkkejä, jotta ETA-viisumihakemuksen tekeminen verkossa sujuu nopeasti ja tehokkaasti.

  • Hae ajoissa: Tee Yhdistyneen kuningaskunnan viisumihakemus hyvissä ajoin ennen suunniteltuja matkapäiviä.
  • Tarkista tiedot kahdesti: Varmista, että kaikki hakemuksen tiedot ovat oikein, jotta vältät viivästykset. Tämä koskee myös asiakirjoja, jotka hakijoiden on toimitettava ja tuotava viisumikeskukseen tapaamisen aikana.
  • Pysy ajan tasalla: Tutustu Itä-Timorin kansalaisia koskeviin erityisvaatimuksiin Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen verkkosivuilla varmistaaksesi, että sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan viisumilla

Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi näkyy matkustajan passissa, yleensä vinjettitarra tyhjällä passisivulla, kun kyseessä on kertaluonteinen viisumi lyhytaikaista oleskelua varten.

Monikertaviisumit tai pitkäaikaiseen oleskeluun tarkoitetut viisumit liitetään digitaalisesti matkustajien passeihin UK Immigration and Visas (UKVI) -tilin kautta. Tämä koskee niitä, jotka toimittivat biometriset tiedot viisumihakemuskeskuksessa.

Lähtö Yhdistyneeseen kuningaskuntaan

Ennen lentokoneeseen, laivaan, junaan tai linja-autoon nousemista liikenteenharjoittajat tarkistavat, että matkustajilla on asianmukainen matkustuslupa. Lentoliikenteen harjoittajat sallivat lennolle pääsyn vain Itä-Timorista kotoisin oleville matkustajille, jotka voivat esittää voimassa olevan Yhdistyneen kuningaskunnan viisumin.

Saapuminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan

Kun matkustajat saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan hyväksytyn viisumin kanssa, heidän on esitettävä passinsa ja muut matkustusasiakirjansa Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitokselle.

Jos sinua pyydetään, valmistaudu esittämään todiste jatkomatkasta. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että on esitettävä matkalippu, jolla voi poistua Yhdistyneestä kuningaskunnasta kuuden kuukauden kuluessa maahantulosta.

Itä-Timorilaisten matkustajien on myös oltava valmiita todistamaan, että heillä on riittävästi rahaa elättääkseen itsensä koko Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelunsa ajan ja kotimatkaa varten.

On tärkeää huomata, että Yhdistyneen kuningaskunnan viisuminhaltijoilta voidaan edelleen evätä maahantulo, jos he eivät läpäise rajatarkastusta tai täyttävät muita maahantuloedellytyksiä.

Kun Itä-Timorin vierailijat, joilla on hyväksytty viisumi, voivat rajavalvonnan jälkeen matkustaa vapaasti Yhdistyneen kuningaskunnan neljän jäsenmaan välillä: Englannin, Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin välillä.

He voivat käyttää kaikkia liikennemuotoja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Ennen kuin he voivat nousta lauttaan tai Yhdistyneen kuningaskunnan sisäiselle lennolle, heidän tarvitsee vain esittää henkilöllisyystodistus, yleensä passi tai ajokortti.

Yhdistyneen kuningaskunnan tavallinen vierailijaviisumi ei ole voimassa Irlannissa tai muissa Euroopan maissa.

Muista kuitenkin, että Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi ei oikeuta pääsemään Irlannin tasavaltaan tai muihin Euroopan maihin. Yhdistynyt kuningaskunta ei ole Euroopan unionin tai Schengenin yhteisen matkustusvyöhykkeen jäsen.

Irlantiin tai muihin Euroopan maihin matkustavien itätimorilaisten on tiedusteltava maan maahantulovaatimuksia ennen matkan varaamista.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n ymmärtäminen

Vaikka Itä-Timorin kansalaisten on nyt haettava tavanomaista viisumia, ETA-menettelyn ymmärtäminen on edelleen tärkeää, koska se tarjoaa mallin siitä, miten Yhdistynyt kuningaskunta hoitaa rajaturvallisuutta.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA on uusi digitaalinen oleskelulupa, joka on tarkoitettu viisumivapaiden maiden kansalaisille, jotka vierailevat Yhdistyneessä kuningaskunnassa lyhytaikaisesti eli alle kuuden kuukauden ajan. Se on pakollinen kaikille matkustajille, jotka käyttävät lentoja, lauttoja, junia tai ajoneuvoja kanaalin yli.

Järjestelmä on osa Yhdistyneen kuningaskunnan strategiaa, jolla pyritään vahvistamaan rajaturvallisuutta ja virtaviivaistamaan matalan riskin matkustajien maahantuloprosessia. Sen avulla hallitus voi seuloa henkilöt etukäteen ennen heidän saapumistaan maahan.

Viime kädessä tavoitteena on estää laiton maahanmuutto, häiritä järjestäytynyttä rikollisuutta ja tunnistaa mahdolliset turvallisuusuhat ajoissa.

Matkustajalla on oltava Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lento ennen matkaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Se on välttämätön vapaa-ajanviettoon, sallittuun liiketoimintaan ja lyhytkestoisiin opintoihin osallistuville.

MyösYhdistyneessä kuningaskunnassa matkustavat tai lentokonetta vaihtavat henkilöt sekä luovan työn tekijöiden viisumimyönnytyksen piiriin kuuluvat henkilöt tarvitsevat Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-viisumin.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n edut

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä tarjoaa useita etuja matkustajille, jotka voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman viisumia.

Virtaviivaistettu prosessi

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus on täysin sähköinen, nopea ja paperiton. Tukeen oikeutetut matkustajat voivat suorittaa prosessin alle 20 minuutissa, ja he saavat päätöksen yleensä kolmen päivän kuluessa.

Kustannustehokas

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemuksen maksu on vain 10 puntaa hakemusta kohti. Tämä tekee siitä edullisen vaihtoehdon lyhytaikaiseen matkustamiseen verrattuna muihin kansainvälisiin matkustuslupiin.

Pitkän aikavälin voimassaolo

Kun ETA-lupa on myönnetty, se on voimassa useisiin lyhyisiin vierailuihin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kahden vuoden aikana. Matkustajan on haettava lupaa uudelleen vasta, kun lupa tai siihen liittyvä passi päättyy, passi katoaa tai passitiedot muuttuvat.