Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö antaa MAC:lle tehtäväksi tarkistaa korkeakoulututkintoviisumin myöntämisreittiä.

| 14 maaliskuun, 2024
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö antaa MAC:lle tehtäväksi tarkistaa korkeakoulututkintoviisumin myöntämisreittiä.

Maahanmuuttoa käsittelevä neuvoa-antava komitea (MAC) arvioi, palveleeko Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) jatko-opiskelijaviisumireitti tarkoitustaan eikä sitä käytetä väärin.

Graduate-viisumi antaa kurssinsa päättäneille opiskelijoille mahdollisuuden oleskella ja työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa kahden vuoden ajan ilman sponsoria.

Tohtorin tai tohtorin tutkinnon suorittaneet opiskelijat voivat oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa kolmen vuoden ajan.

Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri James Cleverly ilmaisi MAC:n professori Brian Bellille lähettämässään kirjeessä huolensa siitä, että jatko-opiskelijaviisumia käytetään oikotienä työlupien saamiseen.

Hän on pyytänyt MAC:ia selvittämään, heikentääkö jatko-opiskelijaviisumi ”Yhdistyneen kuningaskunnan korkeakoulujärjestelmän eheyttä ja laatua”.

Sisäministeri paljasti ensimmäisen kerran hallituksen aikomuksen tarkistaa tutkintoviisumireittiä joulukuussa 2023.

Hän ilmoitti tutkintoviisumien uudelleentarkastelusta sekä muista merkittävistä muutoksista lailliseen maahanmuuttopolitiikkaan nettomuuton vähentämiseksi.

Yhdistyneen kuningaskunnan sitoutuminen korkeakoulutukseen

Cleverly korosti, että hallitus on edelleen ”sitoutunut houkuttelemaan lahjakkaita opiskelijoita kaikkialta maailmasta opiskelemaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan”.

Hän lisäsi, että hallitus arvostaa Yhdistyneen kuningaskunnan korkeakoulusektorin huippuosaamista ja kansainvälisten opiskelijoiden panosta.

Cleverlyn mukaan on kuitenkin myös ratkaisevan tärkeää puuttua maahanmuuton väärinkäytöksiin, jotta koulutuksen laatu ja Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistojen maine voidaan säilyttää.

Hallituksen on varmistettava, että korkeakoulututkinnon suorittaneille myönnettävien viisumien kysyntää ei ”ohjaa pikemminkin maahanmuutto kuin koulutus”.

MAC tutkii näyttöä väärinkäytöksistä ja niiden vaikutuksesta huippuosaajien houkuttelemiseen ja pitämiseen.

Tässä yhteydessä analysoidaan muun muassa sitä, kuka hakee viisumia korkeakoulututkinnon suorittaneille ja mistä yliopistosta he ovat valmistuneet.

Siinä tarkastellaan myös sitä, mitä töitä he tekevät jatko-opiskelijaviisumin aikana ja sen jälkeen.

Neuvoa-antava komitea tutkii myös, edistävätkö viisumin haltijat Yhdistyneen kuningaskunnan korkeakoulujärjestelmää ja talouskasvua.

Miten saada viisumi korkeakoulututkinnon suorittaneille

Yhdistynyt kuningaskunta otti käyttöön tutkintoviisumin heinäkuussa 2021. Sen tavoitteena oli antaa tukikelpoisille opiskelijoille mahdollisuus työskennellä tai etsiä työtä tukikelpoisen kurssin suorittamisen jälkeen.

Hallitus käynnisti sen houkutellakseen ja pitääkseen kansainvälisiä opiskelijoita, jotka edistävät yhteiskuntaa ja taloutta.

Sen tavoitteena on myös auttaa yrityksiä rekrytoimaan korkeasti koulutettuja osaajia kaikkialta maailmasta talouden edistämiseksi.

Jotta opiskelija voi hakea tutkintoviisumia Yhdistyneessä kuningaskunnassa, hänellä on ensin oltava voimassa oleva opiskelijaviisumi.

Heidän on myös suoritettava menestyksekkäästi perustutkinto, jatkotutkinto tai tohtorin tutkinto. Kurssin on oltava korkea-asteen koulutuksen tarjoajalta, joka on täyttänyt vaatimukset.

Graduate-viisumin hakijoilta ei vaadita todisteita siitä, että he pystyvät elättämään itsensä Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Heiltä ei myöskään vaadita työtarjousta tai vähimmäispalkkaa, kuten ammattitaitoisen työntekijän reitillä.

Jatko-opiskelijaviisumin hakijoiden perheet voivat hakea viisumia huollettavina vain, jos he olivat hakijan huollettavina ollessaan opiskelijaviisumilla.

Miksi tarkistaa Yhdistyneen kuningaskunnan Graduate-viisumireittiä

Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttotilastojen mukaan jatko-opiskelijaviisumi on yksi merkittävimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat työn jatkamiseen myönnettävien viisumien määrään.

Joulukuussa 2023 päättyvänä vuonna työreiteillä myönnettyjen viisumien pidennysten määrä kasvoi 48 prosenttia 310 056:een.

Opiskelijoiden, jotka jatkavat oleskeluaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa työskentelyä varten tutkintoviisumin kautta, osuus oli 114 409.

Se on 57 prosenttia suurempi kuin vuonna 2022. Tämä on yli kolmannes eli 37 prosenttia kaikista työviisumin jatkamisista.

MAC:n vuosikertomuksen alustavat tiedot osoittivat myös, että ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä alemman tariffin oppilaitoksissa nousi 32 prosenttiin vuonna 2022.

Lisäksi kansainvälisten jatko-opiskelijoiden määrä alimman UCAS-tariffikvartiilin (Universities and Colleges Admissions Service) oppilaitoksissa kasvoi yli 250 prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2022.

”Haluaisimme ymmärtää, miksi tämä on tapahtunut, esimerkiksi sen, käyttävätkö ihmiset näitä kursseja pitkän aikavälin reittinä Yhdistyneessä kuningaskunnassa työskentelyyn”, Cleverly sanoi.

Tiedot osoittivat, että kansainväliset opiskelijat voivat maksaa alhaisemmat maksut vuoden mittaisesta kurssista ja jäädä sitten kahden vuoden ajaksi jatko-opiskelijaviisumilla tarvitsematta työpaikkaa.

Tämän jälkeen korkeakoulututkinnon suorittaneet viisuminhaltijat voivat saada neljä vuotta alennettua vähimmäispalkkakynnystä Skilled Worker -reitillä.

Näin kansainväliset tutkinnon suorittaneet pääsevät Yhdistyneen kuningaskunnan työmarkkinoille alhaisemmilla palkoilla kuin mitä vaaditaan useimmilta ammattitaitoisilta siirtotyöläisiltä.

Oxfordin yliopiston muuttoliikkeen seurantakeskuksen uusi analyysi paljasti, että hoitotyö on yleisin työ, jota kansainväliset opiskelijat tekevät siirtyessään korkeakoulututkinnon suorittaneiden viisumeista ammattitaitoisten työntekijöiden viisumeihin.

Kesäkuussa 2023 päättyvänä vuonna noin 60 prosenttia ammattitutkinnon suorittaneista viisumin haltijoista, jotka siirtyivät ammattitaitoisen työntekijän viisumiin, siirtyi hoito- tai vanhustyöntekijöiksi.

Lisää sääntömuutoksia sen varmistamiseksi, ettei jatko-opiskelijaviisumia käytetä väärin.

Britannian hallitus on jo ryhtynyt toimiin varmistaakseen, ettei opiskelijaviisumeita käytetä hyväksi.

Tammikuusta 2024 alkaen useimmat opiskelijaviisumin haltijat eivät voi enää tuoda Yhdistyneeseen kuningaskuntaan huollettavia henkilöitä.

Ainoastaan jatkotutkinto-opiskelijat ja valtion rahoittamille stipendikursseille osallistuvat opiskelijat voivat tuoda perheensä maahan.

Opiskelijaviisumin haltijat eivät myöskään voi siirtyä työviisumiin ennen kurssin päättymistä.

Huhtikuussa 2024 hallitus nostaa ammattitaitoisen työntekijän viisumia hakevien vähimmäispalkkakynnystä 26 200 punnasta 38 700 puntaan.

Tämä nostaa vähimmäispalkkoja, joita vaaditaan, jotta tutkinnon suorittaneiden viisumista voidaan siirtyä ammattitaitoisen työntekijän viisumiin. Korotus koskee myös työpaikkoja, joissa on palkkakynnyksen alennuksia.

Kansainväliset opiskelijat voivat edelleen hyödyntää uusien tulokkaiden alennusta ammattitaitoisen työntekijän viisumin saamiseksi. Vähimmäispalkkakynnys nousee kuitenkin merkittävästi.

Pula-ammattiluettelossa (SOL) olevien työpaikkojen 20 prosentin alennus poistetaan ja korvataan uudella maahanmuuttajien palkkaluettelolla (ISL).

MAC julkaisi hiljattain suositukset 21 työpaikasta, jotka olisi lisättävä ISL-luetteloon.

Tämä vastaa vain kahdeksaa prosenttia nykyisestä SOL-luettelosta, mikä on huomattava lasku verrattuna 30 prosenttiin SOL-luetteloon sisältyvistä tehtävistä.

Myös perheviisumin vähimmäispalkkavaatimus nousee 18 600 punnasta 29 000 puntaan.

Vuoden 2025 alkuun mennessä se nousee 38 700 puntaan ja vastaa ammattitaitoisen työntekijän vähimmäispalkkakynnystä.

Lisäksi Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus korotti maahanmuuton terveyslisämaksua helmikuussa 2024.