Espanjassa vierailevat EU:n ulkopuoliset henkilöt tarvitsevat nyt todisteita majoituksesta ja kutsukirjeen.

| 29 helmikuun, 2024
Espanjassa vierailevat EU:n ulkopuoliset henkilöt tarvitsevat nyt todisteita majoituksesta ja kutsukirjeen.

Espanja antoi Britannian kansalaisille ja muille EU:n ulkopuolisten maiden passinhaltijoille matkustustiedotteen, jonka mukaan heillä on oltava todiste majoituksesta tai yöpymispaikasta.

Tämä voi olla esimerkiksi varausvahvistus hotellista tai Airbnb:stä, osoitetodistus, jos asiakas vierailee omassa kiinteistössään tai toisessa asunnossaan Espanjassa, tai osoitetodistus, jos hän asuu ystävien, perheen tai muun kolmannen osapuolen luona.

Lisäksi vierailijoiden on esitettävä ”carta de invitación” tai kutsukirje, jos he yöpyvät ystävien, perheenjäsenten tai muiden kolmansien osapuolten luona.

Muiden kuin EU:n jäsenvaltioiden Espanjassa vierailevien on esitettävä todistus majoituksesta muiden maahantulovaatimusten lisäksi, kuten voimassa oleva passi, viisumi (tarvittaessa), paluulippu ja todiste riittävistä taloudellisista resursseista.

Tämä sääntö otettiin käyttöön 1. tammikuuta 2022, mutta monet matkailijat, erityisesti Yhdistyneestä kuningaskunnasta tulevat, laiminlyövät sen usein.

Daily Express-lehden raportin mukaan ne, jotka eivät pysty esittämään näitä kahta laillista asiakirjaa, voivat saada jopa 8000 punnan sakot tai joutua kotiin.

Mikä on carta de invitación?

Espanjassa vierailevien EU:n ulkopuolisten kansalaisten on hankittava carta de invitación, jos he eivät ole varanneet kaupallista majoitusta, kuten hotellia tai Airbnb:tä.

Carta de invitación on virallinen asiakirja, joka Espanjassa laillisesti asuvan henkilön on pyydettävä lähimmästä poliisitoimistosta, jos hän haluaa ottaa vastaan EU:n ulkopuolisen henkilön.

Espanjassa vierailevien EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten on yleensä toimitettava tämä asiakirja osana viisumihakemusprosessia.

Siitä käy ilmi matkustajan vierailun tarkoitus ja kesto, todisteet majoituksesta ja taloudellisesta tuesta.

Brittimatkustajat saattavat usein jättää tämän huomiotta, koska he eivät tarvitse viisumia päästäkseen Espanjaan.

Espanjan viranomaiset voivat silti pyytää lyhytaikaista viisumia vailla olevia vierailijoita esittämään viisumin rajalla.

Kutsukortti on voimassa 90 päivää, mikä on enimmäisaika, jonka EU:n ulkopuoliset henkilöt voivat oleskella Schengen-alueella.

Kutsukortin hakeminen

On huomattava, että Espanjaan matkustavat eivät pyydä carta de invitacion – se on henkilö, joka isännöi heitä, kun he vierailevat.

Espanjan kansalaisten tai Espanjassa laillisesti asuvien ulkomaalaisten on ensin varattava aika poliisitoimistoon.

He voivat esittää carta de invitacionin vaatimukset vain tapaamisen yhteydessä. Näihin vaatimuksiin kuuluvat seuraavat:

  • Vuokrasopimuksella tai kiinteistön luovutuskirjalla todistetaan, että henkilö omistaa tai vuokraa kiinteistön.
  • Kaupungintalon rekisteröintiasiakirja(empadronamiento)
  • Kopio ja alkuperäiskappale asiakirjasta, joka osoittaa, että isäntä asuu laillisesti Espanjassa – Espanjan kansalaisten on esitettävä Documento Nacional de Identidad (DNI). Samaan aikaan Espanjassa asuvat ulkomaalaiset voivat käyttää Número de identidad de extranjero (NIE ) eli EU:n ulkomaalaisen henkilötunnusta tai Tarjeta de Identidad de Extranjero (TIE) eli EU:n ulkopuolisen ulkomaalaisen henkilökorttia.
  • jäljennös Espanjaan matkustavan henkilön passista.
  • Täytetty hakemuslomake
  • Noin 80-85 euron suuruinen valtion hakemusmaksu, josta osa maksetaan asiakirjojen toimittamisen yhteydessä ja loput asiakirjojen noutamisen yhteydessä.

Poliisilaitos antaa carta de invitaciónin yleensä samana päivänä, mutta joissakin tapauksissa se voi kestää jopa kuukauden.

Kun carta de invitación on valmis, isännän on noudettava se poliisiasemalta ja lähetettävä se vierailijan kotimaahan.

Vierailijoiden on saatava carta de invitación ja tuotava se mukanaan Espanjaan matkustaessaan.

Carta de invitaciónin hankkiminen ja lähettäminen Espanjaan matkustaville vierailijoille voi kestää 20-60 päivää.

Muita muistutuksia EU-maissa vieraileville Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisille

Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset voivat päästä EU:n Schengen-alueelle ilman viisumia lyhytaikaista oleskelua varten, mutta heidän on varmistettava, että heidän passinsa täyttää kaksi edellytystä.

Ensinnäkin Britannian passi ei saa olla yli kymmenen vuotta vanha matkustuspäivänä. Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset, joilla on edelleen punainen passi, eivät välttämättä täytä tätä vaatimusta.

Toiseksi passin on oltava voimassa vähintään kolme kuukautta, kun henkilö poistuu EU:sta tai palaa kotiin. Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus suosittelee, että Yhdistyneen kuningaskunnan matkustajien passeissa on vähintään kuusi kuukautta ennen passin voimassaolon päättymistä.

Lokakuussa 2024 EU korvaa passien leimaamisen automaattisella maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmällä(EES).

Tämä vaikuttaa viisumittomiin matkustajiin, kuten Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisiin, sekä lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävän viisumin haltijoihin.

EES käyttää biometrisiä tietoja, kuten sormenjälkiä tai kasvoskannauksia, maahantulon ja maastalähdön kirjaamiseen Schengen-alueen ulkorajoilla.

Vuoden 2025 puoliväliin mennessä EU ottaa käyttöön myös eurooppalaisen matkustustieto- ja lupajärjestelmän(ETIAS), joka koskee kaikkia viisumivapaita matkustajia.

ETIAS toimii samalla tavalla kuin Yhdistyneen kuningaskunnan sähköinen matkustuslupa (ETA), joka mahdollistaa matkustajien ennakkotarkastuksen ja saumattomamman matkustuskokemuksen.