Yhdistyneen kuningaskunnan rajavalvonnan entinen johtaja ilmaisee huolensa ETA-järjestelmästä

| 8 maaliskuun, 2024
Yhdistyneen kuningaskunnan rajavalvonnan entinen johtaja esitti huolenaiheita ETA-järjestelmästä

Kansainvälisen rajavalvonta- ja teknologiayhdistyksen (IBMATA) puheenjohtaja ilmaisi huolensa uudesta sähköisestä matkustusluvasta (ETA).

Holyroodin raportin mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan rajavalvonnan entinen pääjohtaja Tony Smith kertoi asiantuntijalausuntonsa ETA:n riskeistä ja sen mahdollisista haavoittuvuuksista.

Smith puhui Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin oikeus- ja sisäasiainvaliokunnan kokouksessa 5. maaliskuuta 2024 ja vaati lisää avoimuutta siitä, miten uusi digitaalinen lupajärjestelmä toimii.

Hän pyysi tarkempia tietoja ETA-järjestelmän riskikehyksestä, jonka perusteella määritetään, miten ETA myöntää tai hylkää matkustuslupia.

Viimeisimmät saatavilla olevat ETA:n tilastot osoittavat, että järjestelmään vastaanotettiin 12 190 hakemusta ja myönnettiin 12 076 lupaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että lokakuusta joulukuuhun 2023, jolloin järjestelmä avattiin Qatarin kansalaisille, ETA-lupia evättiin vain 114 hakijalta.

Yhdistyneen kuningaskunnan rajavalvonnan entinen johtaja varoitti myös, että hallitus saattaa olla ”liian riippuvainen” sähköisesti saaduista tiedoista.

Hän totesi, että teknologia ei ole virheetöntä ja että tietokoneohjelmien algoritmit voivat edelleen toimia virheellisesti ja tehdä virheitä.

Smith vaati, että ”ihmisen on aina puututtava asiaan”. Virkailijan on aina tarkistettava, miksi järjestelmä merkitsi hakijan ja onko se ”riittävä peruste ETA:n kumoamiseen”.

Hän ehdotti myös, että Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus investoi rinnakkaiseen järjestelmään, jolla varmistetaan, että sähköisiä järjestelmiä ei häiritä tai peukaloida.

Mahdollinen porsaanreikä yhteisellä matkustusalueella

Smith huomautti mahdollisesta porsaanreiästä yhteisellä matkustusalueella (CTA), jossa ei ole rutiininomaisia maahanmuuton tarkastuksia.

Hän toi esiin hypoteettisen skenaarion, jossa joku matkustaisi ensin Irlannin tasavaltaan ja saapuisi sitten Yhdistyneeseen kuningaskuntaan Pohjois-Irlannin kautta, jossa maarajalla on avoin raja eikä ETA-todistusta tarvita.

CTA:n jäseniä ovat Yhdistynyt kuningaskunta, Irlannin tasavalta, Guernsey, Jersey ja Mansaari.

Näiden alueiden kansalaiset voivat matkustaa vapaasti CTA-alueella, eikä heitä koske ETA-vaatimus.

Tavallisesti Yhdistynyt kuningaskunta tekee rajatarkastuksia vain matkustajan tullessa ensimmäistä kertaa CTA-alueelle.

Sen odotetaan kuitenkin myös suorittavan tiedustelutietoon perustuvia rajatarkastuksia niiden henkilöiden osalta, jotka saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan CTA-alueelta.

ETA-järjestelmän ymmärtäminen

Uusi Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä on osa Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen uutta rajavalvontajärjestelmää, joka koskee kaikkia viisumivapaita kansalaisia.

Kaikkien viisumivapaiden kansalaisten eli matkustajien, jotka voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman viisumia, on esitettävä matkustuslupaa koskeva ETA-arvio ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista.

Tällä hetkellä vain tiettyjen Persianlahden alueen kansalaisuuksien on haettava ja saatava voimassa oleva ETA-lupa ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus aikoo kuitenkin panna sen täytäntöön vuoden loppuun mennessä kaikkien ilman viisumia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavien osalta. Tämä koskee myös Euroopan unionin (EU) ja Yhdysvaltojen vierailijoita.

Yhdistyneen parlamentin ylähuoneen oikeus- ja sisäasiainvaliokunta käynnisti hiljattain tutkimuksen uusista sähköisistä rajajärjestelmistä.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmän lisäksi kyselyssä käsitellään EU:n tulevaa maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmää (EES) ja eurooppalaista matkatieto- ja valtuutusjärjestelmää (ETIAS). ETIAS on EU:n vastine ETA:lle.

EES otetaan käyttöön lokakuussa 2024 ja ETIAS vuoden 2025 puolivälissä.

Digitaalisen rajan turvallisuutta koskevat standardit

IBMATA:n puheenjohtaja tunnusti uuden ETA-järjestelmän edut Yhdistyneen kuningaskunnan rajaturvallisuuden parantamisessa ja rajavalvontamenettelyjen optimoinnissa.

Smithin mukaan ETA-järjestelmä antaa viranomaisille mahdollisuuden kerätä enemmän tietoa matkustajista ennen heidän saapumistaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Tämä tehostaa tehokkaasti rajatarkastuksia.

Hän ehdotti kolmea kriteeriä turvallisten digitaalisten rajojen ylläpitämiseksi:

Yksi niistä on usean rajan strategia. Tähän kuuluu kaikkien mahdollisten tietojen kerääminen ja mahdollisimman monien arviointien tekeminen ennen matkustajan saapumista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Toinen on yhdennetty rajaturvallisuus, johon kuuluu matkustajilta kerättyjen tietojen hallinnointi ja analysointi.

Kolmanneksi tarvitaan luotettava biometrinen ja identiteetti-infrastruktuuri, jonka avulla matkustajien henkilöllisyys voidaan vahvistaa entistä tarkemmin.

Yhdistyneen kuningaskunnan entinen rajavalvontajohtaja korosti myös ”hyvän rajapinnan merkitystä hallituksen ja ilmailujärjestelmien välillä”.

Tämä rohkaisee teknologiaan investoineita lentoyhtiöitä sopeutumaan saumattomasti paikallisiin digitaalisiin järjestelmiin.

Smith ehdotti, että sähköiset rajavalvontajärjestelmät voivat mahdollisesti korvata passit ja sähköiset passiportit maahanmuuttomenettelyissä.

Tulevaisuudessa maahanmuutto ja rajatarkastukset voidaan hänen mukaansa siirtää mobiilisovellukseen.