Iso-Britannia korvaa eGates-portit kasvojentunnistustekniikalla lentoasemilla.

| 3 tammikuun, 2024
Iso-Britannia korvaa eGatesin kasvontunnistusteknologialla lentokentillä

Pian matkustajat eivät tarvitsisi passia, vaan ainoastaan kasvojen skannauksen matkustaessaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (UK).

Britannian hallitus aikoo ottaa käyttöön kasvojentunnistusteknologian rajoillaan Dubain ja Australian esimerkkien mukaisesti.

Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen pääjohtaja Phil Douglas ehdotti Australiassa saamiensa kokemusten perusteella passin poistamista.

”Minun oli haettava sähköistä matkustuslupaa etukäteen ja käytettävä älypuhelinta lukemaan passini siru. Se lähetti kuvan minusta sirussa Australian viranomaisille”, Douglas kertoi. Timesille. .

Lisäksi hän kertoi. ”Kun saavuin Australiaan, minun ei tarvinnut edes ottaa passia laukustani. Se on todella mielenkiintoinen konsepti.”

Australian ja Dubain lisäksi myös Frankfurtin lentoasema Saksassa ja Singaporen Changin lentoasema käyttävät biometriikkaa, kuten sormenjälkiä ja kasvojentunnistusta, automaattiseen tunnistautumiseen ja kosketuksettomaan matkustamiseen.

Siirtyminen uudempaan eGates-järjestelmään

Douglasin mukaan tavoitteena on luoda ”älykäs raja”, jossa käytetään ”paljon kitkattomampaa kasvontunnistusta” kuin Yhdistyneessä kuningaskunnassa nykyisin käytössä olevassa sähköisten passiporttien (eGates) järjestelmässä.

Rajavartiolaitoksen on tarkoitus tehdä kokeiluja Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasemilla myöhemmin vuonna 2024 ja mahdollistaa passiton matkustaminen päivittämällä eGates-järjestelmää.

Uuden huipputeknologian avulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvat matkustajat tunnistetaan kasvojentunnistuksen avulla, jolloin heidän ei tarvitse esittää passiaan.

Jos kokeilut onnistuvat, hallitus käynnistää hankintamenettelyn järjestelmän käyttöönottamiseksi koko maassa.

Douglas on aiemmin ilmaissut visionsa ”täysin kitkattomista rajoista” helmikuussa 2023. Hän ehdotti, että paperipassi olisi suurelta osin käymässä tarpeettomaksi.

Marraskuussa pidetyssä Airlines 2023 -konferenssissa Douglas kertoi, että rajavartiolaitos etsii jo uuden sukupolven sähköisiä portteja.

Hän puhui siitä, että passia tai passitiskiä ei enää tarvita, ja matkustamiseen tarvitaan vain henkilön biometriset tiedot.”

Kosketukseton matkustaminen ja Yhdistyneen kuningaskunnan ETA

Yhdistyneen kuningaskunnan siirtyminen kohti ”kitkatonta matkustamista” tapahtuu samaan aikaan, kun Yhdistyneessä kuningaskunnassa otetaan jatkuvasti käyttöön sähköinen matkustuslupa (ETA).

Uusi digitaalinen matkustuslupa on pakollinen vain ulkomaalaisille, jotka eivät tarvitse viisumia lyhyitä vierailuja ja kauttakulkumatkoja varten Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Viisumivapaita ulkomaalaisia ovat sellaisten maiden kansalaiset, joilla on viisumivapaus, mukaan lukien Euroopan unionin (EU) kansalaiset.

Jokainen Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus maksaa 10 puntaa, mikä on pieni maksu verrattuna muiden maiden vastaaviin matkustuslupiin.

Viisumivapaiden matkustajien on haettava digitaalista matkustuslupaa vähintään kolme päivää ennen lentoa.

Kun ETA on hyväksytty, se liitetään henkilön passiin. Näin ne voivat käyttää Yhdistyneen kuningaskunnan nykyistä eGates-järjestelmää nopeuttaakseen maahanmuuton käsittelyä rajalla.

Järjestelmä on jo toiminnassa Qatarin kansalaisten osalta. Se laajenee pian Bahrainin, Kuwaitin, Omanin, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien (UAE), Saudi-Arabian ja Jordanian kansalaisiin helmikuussa 2024.

Vuoden 2024 loppuun mennessä kaikilla viisumivapaasti matkustavilla on oltava ETA-todistus, kun he matkustavat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Siirtyminen kohti digitaalisia rajoja

Henkilöiden, joilla on Britannian ja Irlannin passi, ei tarvitse hakea Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupaa. Heidän biometriset tietonsa kerätään kuitenkin jo osana passinhakuprosessia.

Tämä voi koskea myös henkilöitä, jotka hakevat Yhdistyneen kuningaskunnan viisumia ja joilla on maahanmuuttajan asema, mukaan lukien esiasutettu asema ja Euroopan unionin sijoittautumisjärjestelmän (EUSS) mukainen vakiintunut asema.

Passi-, viisumi- ja ETA-hakemusten kautta kerätyt tiedot sekä siirtyminen maahanmuuttotilanteen digitaaliseen rekisteröintiin tai eVisaan antavat hallitukselle enemmän valtaa ja valvontaa maahan saapuvien henkilöiden suhteen.

Douglas sanoi: ”Tiedämme paljon enemmän tietoa ihmisistä etukäteen. Tiedämme, ovatko he olleet Yhdistyneessä kuningaskunnassa aiemmin. Saamme tietää, miten he noudattavat maahanmuuttolakeja.

”Ja tiedämme, onko heistä tallenteita turvajärjestelmissämme. Jotkut ihmiset eivät siis pääse koneeseen”, hän lisäsi.

Yhdistyneen kuningaskunnan nykyinen eGates-järjestelmä

Yhdistyneen kuningaskunnan nykyisessä eGates-järjestelmässä matkustajilla on oltava biometrinen passi tai passi, jonka kannessa on kameran kaltainen symboli.

Passin siruun tallennetaan passinhaltijan tiedot, kuten nimi, syntymäaika, sukupuoli, kansalaisuus, valokuva ja passin myöntänyt maa.

Se voi myös sisältää matka- ja viisumitietoja sekä biometrisiä tietoja, kuten kasvontunnistus- tai iirisskannauksia. Pian se voi tallentaa myös sormenjälkiä.

eGate skannaa passin valokuvan ja tietosivun ja ottaa sitten uuden kuvan haltijasta tarkistaakseen, että ne vastaavat toisiaan.

Jos kaikki on kunnossa, eGate avautuu automaattisesti. Jos asiassa ilmenee ongelmia, maahanmuuttovirkailija käsittelee asian henkilökohtaisesti.

Alle 10-vuotiaiden lasten on suoritettava passintarkastus henkilökohtaisesti. 10-17-vuotiaat voivat käyttää eGates-portteja aikuisen seurassa.

Yhdistyneen kuningaskunnan sähköiset portit olivat alun perin tarkoitettu Britannian ja EU:n kansalaisille, mutta nyt niitä voivat käyttää myös matkustajat Kanadasta, Islannista, Japanista, Uudesta-Seelannista, Yhdysvalloista, Australiasta ja muista maista.

Tällä hetkellä 15 Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasemalla ja rautatieasemalla on yli 270 sähköistä porttia, jotka on vaihdettava. Viranomaiset odottavat uuden kasvojentunnistustekniikan olevan nopeampi ja turvallisempi.