Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Vanuatun kansalaisille: Vanuatan: Täydellinen opas

Vuodesta 2024 lähtien Vanuatun vierailijoiden, jotka haluavat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa, on valmistauduttava Yhdistyneen kuningaskunnan uuteen ETA-järjestelmään. Tätä uutta matkustuslupaa sovelletaan Vanuatun kansalaisten kaltaisiin kansalaisiin, jotka eivät tarvitse viisumia voidakseen vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Vanuatun kansalaisten on haettava sitä ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista, ja se on pakollinen maahantulon edellytys. Tässä oppaassa kerrotaan, miten Vanuatun kansalaisille tarkoitettu uusi Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-matka toimii ja miten hakemusprosessi etenee.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Vanuatun kansalaisille?

Yhdistynyt kuningaskunta ottaa uuden ETA-järjestelmänsä kokonaisuudessaan käyttöön vuonna 2024. ETA, joka tarkoittaa sähköistä matkustuslupaa, on digitaalinen matkustuslupajärjestelmä, joka on pakollinen useimmille viisumivapaille kansalaisille. Järjestelmä toimii samalla tavalla kuin muut kansalliset maahantulolupajärjestelmät ja viisumivapausjärjestelmät, kuten Yhdysvaltojen ESTA (Electronic System for Travel Authorization) ja Australian ETA (Electronic Travel Authority).

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä on kehitetty osana laajempaa matkustuspolitiikkaa, joka hahmotellaan vuoden 2022 kansalaisuus- ja rajavalvontalainsäädännössä (Nationality and Borders Bill). Lakiehdotuksen tavoitteena on vahvistaa Yhdistyneen kuningaskunnan rajaturvallisuutta, valvoa maahanmuuttajien määrää ja digitalisoida maahantuloprosessi. Vanuatun vierailijoiden on haettava uutta ETA-paikkaa verkossa, jotta se voidaan tarkistaa saapumisen yhteydessä voimassa olevalla biometrisellä passilla.

Yhdistyneen kuningaskunnan uudet ETA-säännöt vaikuttavat maailmanlaajuisesti 92 viisumivapaaseen maahan, mukaan lukien Vanuatu ja muut valtamerivaltiot. Nämä 92 maata eivät tavallisesti vaadi viisumia, jos matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lyhytaikaista oleskelua varten matkailijana tai vierailijana, joka harjoittaa toimintaa, joka on yleensä sallittua tavanomaisella viisumilla. Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-viisumilla Vanuatun kansalaiset voivat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan viisumivapaasti enintään 6 kuukauden ajan.

Miten uusi ETA-järjestelmä vaikuttaa Vanuatun kansalaisiin?

Vanuatun kansalaisten on nyt haettava lupaa ETA-luvan muodossa ennen kuin he aloittavat matkan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Tällaista toimenpidettä ei tarvittu aiemmin, sillä matkustajille myönnettiin 6 kuukautta maahantulon yhteydessä esittämällä passi. Vaikka tämä ei vaikuta Vanuatun kansalaisten Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvien matkojen tyyppiin tai kestoon, se tarkoittaa, että heidän on suoritettava yksi lisävaihe ennen kuin he saavat maahantuloluvan.

Vanuatun kansalaiset eivät edelleenkään tarvitse viisumia vieraillakseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Heidän on kuitenkin jätettävä hakemus Vanuatun kansalaisille tarkoitettua Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemusta varten. Hakemus täytetään kätevästi verkossa, eikä se edellytä fyysisiä asiakirjoja tai henkilökohtaisia käyntejä konsulaatissa tai viisumikeskuksessa. Hakijan on odotettava ETA-ajan vahvistusta ennen kuin hän saapuu passinsa kanssa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-luvan hakeminen Vanuatun kansalaisille

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä on kokeiluvaiheessa, ja sitä voidaan vielä muuttaa. Sovelluksesta tiedetään kuitenkin perustiedot. Luettelo kaikista kansalaisista, jotka ovat nyt oikeutettuja ETA:n saamiseen, on julkaistu, ja siihen on lisätty Vanuatu.

Vanuatun kansalaisten on haettava ETA-lupaa verkossa Yhdistyneen kuningaskunnan virallisen portaalin kautta ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista. Itse hakuprosessin suorittamiseen ei odoteta menevän yli 10 minuuttia. Hakuprosessin aikana toimitettavat tiedot on lueteltu vaatimusluettelossa. Kustannuksista ei ole vielä päätetty. Tämä saattaa muuttua ETA-arvioinnin julkaisemisen myötä, mutta voit odottaa, että toimitat seuraavat tiedot ETA-arvioinnin onnistumiseksi:

– Voimassa oleva biometrinen passi, jonka on myöntänyt kelpoisuusehdot täyttävä maa, kuten Vanuatu.
– Tuore digitaalinen passikokoinen valokuva.
– Henkilötiedot, mukaan lukien koko nimi (nimet), syntymäaika ja yhteystiedot.
– Yhdistyneessä kuningaskunnassa tehtävien matkajärjestelyjen, kuten hotellivarausten, tarkoitus ja yksityiskohdat.
– Luotto- tai pankkikortti ETA-hakemusmaksun maksamista varten.

ETA pyrkii myös vahvistamaan Yhdistyneen kuningaskunnan turvallisuutta seulomalla hakijat aiempien rikosten varalta. Hakijan on ilmoitettava tiedot rikoshistoriasta, maahanmuuttorikoksista tai kiellettyjen järjestöjen jäsenyydestä. Hakijoilta, joiden katsotaan olevan riski Yhdistyneelle kuningaskunnalle, evätään ETA-lupa tässä vaiheessa.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-asiakirjojen käsittely Vanuatun kansalaisille

ETA-hakemuksen täyttäminen on nopeaa, ja sen lähettäminen kestää enintään 10 minuuttia. Kun hakija on valmis, hänen on odotettava, että hänen ETA-aikataulunsa käsitellään ja vahvistetaan. Tämä voi kestää yhteensä 48-72 tuntia. Vaikka Yhdistynyt kuningaskunta pyrkii minimoimaan odotusaikaa, viivästyksiä ja hakemusten hylkäämistä voi esiintyä. Kun hakijan ETA on hyväksytty, hakijalle lähetetään vahvistussähköposti.

On suositeltavaa, että Vanuatun hakijat toimittavat ETA-ilmoituksen vähintään 72 tuntia ennen aiottua matkustuspäivää, jos ei aikaisemmin. Koska ETA on nyt pakollinen edellytys Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumiselle, viivästykset tai myöhästymiset vaarantavat hakijan luvan päästä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Jos hakemusta ei hyväksytä, on odotettavissa valitusprosessi.

Suoraan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavien lentoyhtiöiden odotetaan tarkastavan matkustajat varmistaakseen, että heillä on voimassa oleva ETA-todistus. Jos matkustaja ei esitä ETA-tietoa, häneltä voidaan evätä pääsy lennolle. Kaikkien Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lentäen, meritse tai junalla saapuvien matkustajien on esitettävä ETA-lentoaikansa saapumisen yhteydessä rajavartijoille. Lentoasemilla on virtaviivaistetut sähköiset portit, joissa passit voidaan skannata ETA-ajan vahvistamiseksi digitaalista rajanylitystä varten.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n kanssa Vanuatun kansalaisille

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-matkailulupa on voimassa kaikkialla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja kruunun alaisuuteen kuuluvissa maissa, joten Vanuatun kansalaisilla on oikeus matkustaa Englannin, Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin alueella ilman ylimääräistä paperityötä. He voivat matkustaa myös muun muassa Mansaarelle, Jerseylle ja Guernseyyn. Vanuatun kansalaiset eivät myöskään tarvitse passia matkustaakseen Irlannin tasavaltaan, mutta muihin Euroopan maihin matkustaminen edellyttää Schengen-viisumia.

Vanuatu Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Vanuatun kansalaiset voivat matkustaa viisumivapaasti Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ETAn avulla. Yhdistyneellä kuningaskunnalla ja Vanuatulla on vastavuoroiset matkustusjärjestelyt, jotka johtuvat osittain Vanuatun jäsenyydestä Kansainyhteisössä, ja nämä kaksi maata jatkavat suhteiden kehittämistä. Vanuatun matkustajia kehotetaan tutustumaan UK ETA FAQ -sivuun lisätietoja varten.

Vaikka Vanuatun väkiluku on pieni, 315 700, Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen houkutteleva matkakohde, jossa on monia kulttuurinähtävyyksiä, jotka kiinnostavat Vanuatun kansalaisia, kuten British Museumin Vanuatu-kokoelma. Vanuatun ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä ei ole suoria lentoja. Yleiset välilaskujen reitit kulkevat kuitenkin Australian ja Uuden-Seelannin kautta.