Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Namibian kansalaisille: Nibibinistanin kansalaisille: Opas matkustajille

Matkustaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan muuttuu pian monien mielestä, sillä maa ottaa käyttöön uuden ETA-ohjelman. ETA:n odotetaan tulevan voimaan vuoteen 2024 mennessä, ja se vaikuttaa Namibian kansalaisiin, jotka vierailevat Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Lue tästä kaikki tiedot, jotka sinun on tiedettävä ennen matkaa, ja kerro myös, miten uutta ETA-paikkaa haetaan.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Namibian kansalaisille?

ETA eli sähköinen matkustuslupa on Britannian hallituksen kehittämä uusi järjestelmä, jonka tarkoituksena on digitalisoida maan rajat. Järjestelmän kaksi päätavoitetta ovat valvonta ja turvallisuus. Kun ETA on toiminnassa, hallitus voi valvoa tehokkaammin maahan saapuvia henkilöitä ja tunnistaa mahdolliset turvallisuusuhat. ETA on uusi ohjelma Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mutta joillakin matkustajilla saattaa olla jo kokemusta vastaavista järjestelmistä. Kanadan ETA- ja Yhdysvaltojen ESTA-ohjelmien kaltaiset ohjelmat, jotka ovat olleet käytössä jo muutaman vuoden ajan, ovat hyvin samankaltaisia kuin Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-ohjelma.

ETA korvaa Yhdistyneen kuningaskunnan viisumivapausjärjestelmän. Kyseessä ei ole viisumi, ja hakuprosessi on paljon nopeampi ja yksinkertaisempi. Toisin kuin viisumi, ETA voidaan hankkia täysin verkossa. ETA-luvan saanut matkustaja voi oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kuusi kuukautta.

Miten ETA vaikuttaa namibialaisiin matkustajiin?

Kansainyhteisön jäsenenä Namibia on niiden 92 maan luettelossa, joiden kansalaiset voivat tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman viisumia. Tällä hetkellä namibialaiset voivat tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan täyttämättä mitään ylimääräisiä lomakkeita tai paperitöitä. He tarvitsevat vain passinsa. Tämä muuttuu uudessa järjestelmässä, sillä heidän on haettava ETA-lupaa ennen kuin he voivat saapua Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-matkailulupa Namibian kansalaisille myönnetään matkustajille, jotka tulevat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan useista eri syistä. Näitä ovat muun muassa seuraavat:

– Matkailu
– Työmatkat
– Lyhytaikaiset kurssit tai opinto-ohjelmat
– Vierailut ystävien ja perheenjäsenten luona
– Lääketieteellinen hoito

Hakuprosessi on sama kaikille näille matkustajille. Kaikki, jotka tulevat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan enintään kuudeksi kuukaudeksi ja jotka eivät aio työskennellä maassa, voivat hakea ETA-lupaa samalla tavalla.

Namibialaisten, jotka haluavat viettää Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli kuusi kuukautta, toivovat asuvansa siellä pysyvästi tai haluavansa työskennellä siellä (joko tilapäisesti tai pitkäaikaisesti), on edelleen haettava viisumia, aivan kuten nykyisessäkin järjestelmässä. ETA korvaa viisumivapausohjelman, eikä se vaikuta millään tavoin viisuminhakuprosessiin. Viisumihakemukset pysyvät täysin erillään ETA-ohjelmasta.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus Namibian kansalaisille

ETA-hakemuslomake on saatavilla vain verkossa. Matkustajille ei tarjota paperisia vaihtoehtoja, koska tämä on osa digitaalista ohjelmaa. Matkustajien on myös varauduttava maksamaan ETA-hakemusmaksu verkossa.

ETA:n vaatimusluettelo on julkaistu. Nämä tiedot voivat muuttua, sillä järjestelmää ei ole vielä täysin viimeistelty. Joitakin yksityiskohtia ei tällä hetkellä myöskään tiedetä. Esimerkiksi ETA:lla on hakemusmaksu, mutta sen hintaa ei ole vahvistettu. Vaikka nämä tiedot saattavat muuttua joiltakin osin, niitä kannattaa silti tarkastella, sillä ne antavat yleiskuvan siitä, mitä namibialaiset hakijat voivat odottaa. Vaatimuksiin kuuluvat:

– Voimassa oleva biometrinen passi, joka on peräisin kelpoisuusluettelossa mainitusta maasta.
– Tuore digitaalinen passikuva.
– Henkilökohtaiset tiedot – nämä sisältävät erilaisia tietoja, kuten syntymäaika, työpaikkatiedot, yhteystiedot jne.
– Matkustajan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvan vierailun syy.
– Joitakin yksityiskohtia suunnitellusta matkasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, kuten vierailijan osoite maassa ollessaan.
– ETA-hakemusmaksun maksaminen.
– Rikosrekisteritietojen, aiempien maahanmuuttorikosten ja kiellettyjen ryhmien tai järjestöjen (entisen tai nykyisen) jäsenyyden paljastaminen.

Luettelon viimeinen kohta on otettu mukaan turvallisuussyistä. Yksi ETAn päätavoitteista on tiukentaa turvallisuutta Yhdistyneen kuningaskunnan rajoilla. Järjestäytyneeseen rikollisuuteen, terrorismiin tai jengeihin kytköksissä olevia matkustajia voidaan pitää uhkana maan turvallisuudelle, jolloin heidän ETA-hakemuksensa voidaan hylätä.

Hakulomake on täytettävä ja hakemusmaksu on maksettava kokonaisuudessaan ennen kuin hakemus voidaan käsitellä. Maksua ei palauteta.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-asiakirjojen käsittely Namibian kansalaisille

Liikenteenharjoittajien odotetaan asettavan Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n kuljetusehdoksi, kuten ne tekevät vastaavissa aloitteissa muissa maissa. Tämä tarkoittaa sitä, että matkustajien on haettava ETA-lupaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Matkustajilta, jotka saapuvat lähtölentokentän portille ilman Namibian kansalaisille myönnettyä Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lentolipun hyväksyntää, voidaan evätä oikeus nousta lennolle.

ETA:n käsittelyn odotetaan kestävän enintään 72 tuntia. Jos matkustajan ETA-hakemus hyväksytään, hänen on esitettävä se lähtölentokentällä – ja vielä kerran Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuessaan – kun hän kulkee maan rajatarkastuksen läpi.

Jos hakemus hylätään, matkustajalla on joitakin vaihtoehtoja. He voivat valittaa hylkäämisestä. Jos muutoksenhaku epäonnistuu, matkustaja voi sen sijaan hakea viisumia. Viisumihakemusprosessi on pidempi ja monimutkaisempi kuin ETA-hakemus.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan ETAn kanssa Namibian kansalaisille

ETA-luvan avulla namibialaiset matkustajat voivat saapua Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja oleskella siellä enintään kuusi kuukautta. He eivät voi työskennellä maassa ollessaan, mutta he voivat liikkua maassa haluamallaan tavalla. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on neljä jäsenvaltiota: Englanti, Wales, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti. Namibialaiset, joilla on voimassa oleva ETA, voivat matkustaa vapaasti niiden välillä. ETA ei ole voimassa Irlannin tasavallassa, joka on itsenäinen maa eikä osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Monet Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavat namibialaiset aikovat vierailla myös muissa Euroopan maissa. Koska Yhdistynyt kuningaskunta ei kuulu Euroopan unioniin eikä Schengenin yhteiseen matkustusalueeseen, ETA on voimassa vain Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Namibialaisten, jotka haluavat vierailla muissa Euroopan maissa, on tutustuttava niiden maahantulovaatimuksiin ennen matkalle lähtöä. Niiden olisi kiinnitettävä huomiota erityisesti ETIAS-järjestelmän kehittämiseen, joka on Euroopan unionin versio sähköisestä matkustusluvasta.