Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Botswanan kansalaisille: Botswanassa: Mitä sinun on tiedettävä ennen lähtöäsi

Tällä hetkellä Botswanan kansalaiset, jotka haluavat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, kuuluvat maan viisumivapausohjelman piiriin. Ohjelma kuitenkin lakkautetaan pian ja korvataan uudella ETA-järjestelmällä. Tämä vaikuttaa Botswanan kansalaisiin, jotka matkustavat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, sekä yli 90 muun maan kansalaisiin. Lue tästä oppaasta, miten uusi järjestelmä vaikuttaa botswanalaisiin matkustajiin ja mitä odottaa ennen ja jälkeen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumisen.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Botswanan kansalaisille?

ETA, joka on lyhenne sanoista Electronic Travel Authorisation (sähköinen matkustuslupa), on uusi digitaalinen matkustusjärjestelmä, jonka Britannian hallituksen odotetaan ottavan käyttöön ennen vuoden 2024 loppua. Ohjelma perustuu Yhdysvaltojen ja Kanadan kaltaisissa maissa jo käytössä oleviin ohjelmiin. Sen on tarkoitus korvata Yhdistyneen kuningaskunnan nykyinen viisumivapausohjelma.

ETA on periaatteessa digitaalinen lomake, joka antaa vierailijoille luvan tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Se toimii matkustuslupana, ja se on esitettävä lentokentällä ennen lähtöä ja uudelleen saapumisen yhteydessä. ETA-lupaa joutuvat hakemaan monet muutkin matkustajat kuin turistit – järjestelmä kattaa myös maahan työmatkalle tulevat vierailijat, ystävien tai perheenjäsenten luona vierailevat henkilöt, Yhdistyneessä kuningaskunnassa kursseilla olevat opiskelijat sekä maahan lääketieteellistä hoitoa hakevat henkilöt.

Miten uusi järjestelmä vaikuttaa Botswanan kansalaisiin?

Useimpien Kansainyhteisön maiden tavoin Botswanalla on viisumivapausohjelma Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa. Tämä tarkoittaa, että tällä hetkellä Botswanan kansalaiset voivat tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lyhyiksi ajoiksi ilman viisumin hakemista. ETA ei muuta tätä. Se edellyttää kuitenkin, että botswanalaisilla on ETA-lupa, ennen kuin he voivat saapua Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. On tärkeää huomata, että ETA ei ole viisumi. Hakuprosessi on paljon yksinkertaisempi ja nopeampi kuin viisumihakemus.

Kun Botswanan kansalaisille on myönnetty Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupa, matkustaja voi oleskella maassa enintään kuusi kuukautta. He eivät voi työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Jos he haluavat jäädä maahan pidemmäksi aikaa tai jos he aikovat työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa, heidän on käytävä läpi erillinen viisumihakemusprosessi.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus Botswanan kansalaisille

Ennen ETA-hakemuksen tekemistä matkustajien on tarkistettava, että he täyttävät kelpoisuusehdot. Botswanan kansalaiset ovat ETA-luettelossa. Heidän olisi myös tutustuttava julkaistuun luetteloon ETA-vaatimuksista. Tämä voi muuttua tulevaisuudessa, kun järjestelmä tulee voimaan. Nykyisestä luettelosta käy kuitenkin ilmi, mitä kukin hakija voi odottaa.

ETA-hakemuslomake on saatavilla vain verkossa. Kyseessä on täysin digitaalinen järjestelmä, joka on suunniteltu auttamaan hallitusta saavuttamaan tavoitteensa rajojen digitalisoinnista, joten paperipohjaista vaihtoehtoa ei ole saatavilla. Lomaketta täyttäessään matkustajien on varmistettava, että he ovat jo laatineet kaikki tarvittavat tiedot, kuten seuraavat:

– Voimassa oleva biometrinen passi, jonka on myöntänyt jokin kelpoisuusluettelossa mainittu maa.
– Tuore digitaalinen valokuva, joka täyttää passikuvaohjeet.
– Henkilökohtaiset tiedot, kuten syntymäaika, työpaikkatiedot, yhteystiedot jne.
– Yhdistyneen kuningaskunnan vierailun tarkoitus.
– Yksityiskohtaiset tiedot suunnitellusta matkasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, mukaan lukien osoite maassa oleskelun aikana.
– ETA-maksun maksaminen.

Näiden tietojen lisäksi hakijoiden on kerrottava yksityiskohtaisia tietoja menneisyydestään. ETA-hakijoilta kysytään, onko heillä rikosrekisteriote, ovatko he koskaan syyllistyneet maahanmuuttorikoksiin ja ovatko he tai ovatko he koskaan olleet kielletyn ryhmän tai järjestön jäseniä. Jos heidän katsotaan olevan turvallisuusriski Yhdistyneelle kuningaskunnalle, heidän hakemustaan ei hyväksytä.

Botswanan kansalaisten Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-asiakirjojen käsittely

ETAn käsittelyaika on enintään 72 tuntia. Lomake on täytettävä kokonaisuudessaan, ja palautukseton maksu on maksettava ennen kuin käsittelyaika voi alkaa.

Monien lentoyhtiöiden ja muiden lentoliikenteen harjoittajien odotetaan asettavan hyväksytyn ETA:n kuljetusehdoksi. Siksi on tärkeää, että matkustajat hakevat ETA-lupaa niin ajoissa, että se voidaan käsitellä kokonaisuudessaan ennen lentoasemalle saapumista. Matkustajilta, jotka saapuvat lähtöportille ilman hyväksyttyä ETA-lentoaikaa lentoyhtiön henkilökunnalle näytettäväksi, voidaan evätä pääsy lennolle.

Jos ETA-hakemus hylätään jostain syystä, matkustajat voivat valittaa päätöksestä tai käydä läpi erillisen viisumihakemusmenettelyn. Tämä vie huomattavasti enemmän aikaa, joten se on syytä pitää mielessä hakemusta tehtäessä. Matkustajien odotetaan esittävän todisteen arvioidusta saapumisaikansa määrästä lähtö- ja saapuessaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n kanssa Botswanan kansalaisille

Kun Botswanan kansalaisten ETA-lupa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan on hyväksytty, matkustaja voi viettää Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kuusi kuukautta. Yhdistyneessä kuningaskunnassa he voivat liikkua vapaasti. Vaikka Yhdistynyt kuningaskunta koostuu neljästä osavaltiosta, sisäistä rajavalvontaa ei ole. Näin ollen matkustaja, jolla on voimassa oleva ETA-lupa, voi vierailla Englannissa, Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa haluamallaan tavalla. He voivat matkustaa sisäisesti lennoilla, junilla, lautoilla tai autolla.

ETA on voimassa vain Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Koska Yhdistynyt kuningaskunta ei ole Euroopan unionin eikä Schengen-alueen jäsen, hyväksytystä ETA-lomakkeesta ei ole hyötyä eikä se ole voimassa matkustajille, jotka haluavat vierailla muissa Euroopan maissa. Niiden, jotka aikovat ylittää rajan Irlannin tasavaltaan, matkustaa junalla Ranskaan tai vierailla jossakin muussa Euroopan maassa osana matkaansa, on tutustuttava asianomaisiin maahantulovaatimuksiin ja haettava mahdolliset paperit tai luvat erikseen.

Botswanan vierailijat Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Botswana oli aiemmin Britannian protektoraatti Bechuanaland, mutta se itsenäistyi vuonna 1966. Sillä on edelleen vahvat siteet Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ja sen ensimmäinen presidentti, suuri patriootti Seretse Khama, sai kuningatar Elisabet II:lta KBE-tunnustuksen. Se on pieni maa, jossa asuu vain 2,3 miljoonaa ihmist ä ja jonka väestötiheys on poikkeuksellisen alhainen Kalaharin autiomaan epäsuotuisien olosuhteiden ansiosta.

Pienestä koostaan huolimatta Botswana on yksi maailman nopeimmin kasvavista talouksista, mikä johtuu suurelta osin sen kukoistavasta timanttiteollisuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä useammat Botswanan kansalaiset vierailevat Yhdistyneessä kuningaskunnassa sekä liike- että huvimatkoilla. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on pieni botswanalainen diaspora, ja jäsenyys kansainyhteisössä tarkoittaa, että maiden väliset suhteet ovat ystävälliset, joten tämä luo myönteisen taustan vierailijoille.