Opas Yhdistyneen kuningaskunnan uuteen ETA-järjestelyyn Belizen kansalaisille, jotka matkustavat Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Yhdistynyt kuningaskunta muuttaa matkustussääntöjään vuoden 2024 jälkeen maahan tulevien henkilöiden osalta. Tämä tarkoittaa, että Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavien Belizen kansalaisten on pian haettava ETA-lupaa ennen matkalle lähtöä. Tämä uusi lupajärjestelmä sisältää lyhyen sähköisen hakemuksen, jonka voi täyttää viikkoja tai päiviä ennen matkaa. Tässä oppaassa kerrotaan, miten uusi Yhdistyneen kuningaskunnan ETA vaikuttaa Belizen kansalaisiin, jotka haluavat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ja miten tämä uusi matkustuslupa voidaan hankkia.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Belizen kansalaisille?

Yhdistyneen kuningaskunnan uusi ETA-järjestelmä on verkossa toimiva lupajärjestelmä, jossa matkustajat tarkastetaan ennen maahan saapumista. ETA ei ole viisumi, eikä Belizen kansalaisten tarvitse jättää tavanomaista viisumihakemusta. ETA-ohjelma toimii samalla tavalla kuin viisumivapaus, sillä se määrittää henkilön kelpoisuuden matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Niille, jotka tuntevat Belizestä Yhdysvaltoihin suuntautuvan matkan, kerrottakoon, että tarkoituksena on peilata ESTA-järjestelmää (Electronic System for Travel Authorization).

ETA:sta ilmoitettiin osana Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttosääntöjen laajaa muutosta. Tavoitteena on digitalisoida maahantuloprosessi kokonaan eGates-porttien avulla, jotta maahantulo olisi sujuvampaa heti laskeutumisen jälkeen. Belizeläisille tämä luo uuden sähköisen hakuprosessin, jota ei aiemmin ollut olemassa. Siitä tulee normi vuoden 2024 jälkeen, jolloin kaikkien belizeläisten on noudatettava näitä sääntöjä.

Belizeläiset eivät ole ainoita ETA-hakijoita. Maailmanlaajuisesti on 92 maata, jotka eivät tällä hetkellä vaadi viisumia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumiseen, ja kaikkien on nyt haettava ETA-viisumia. Näihin kuuluvat muut Kansainyhteisön maat, kuten Bahama ja Kanada, sekä Antigua ja Barbuda. ETA koskee erityisesti niitä, jotka vierailevat maassa turistina tai muulla tavoin lyhytaikaisesti, kuten työmatkoilla, lääkärikäynneillä ja perheenyhdistämisissä. Yli 180 päivän oleskelun tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa työskentelyn aloittavien on haettava tavallista viisumia ETA-viisumin sijasta.

Miten uusi ETA-järjestelmä vaikuttaa Belizen kansalaisiin?

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Belizen kansalaisille lisää yhden lisävaiheen matkustusprosessiin. Muiden Kansainyhteisön valtakuntien tavoin Belizen kansalaiset voivat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman viisumia. Belizeläisille matkailijoille (tai muille vapaa-ajan vierailijoille) ei ole juurikaan maahantulorajoituksia, kunhan he eivät aio ottaa työtä vastaan ja pystyvät elättämään itsensä oleskelunsa aikana. Aikaisemmin riitti passi, mutta nyt kansalaisten on haettava Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupaa ennen kuin he voivat lähteä Belizestä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Uusi Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-matka Belizen kansalaisille on pakollinen. ETA-hakemuksen laiminlyönti johtaa siihen, että henkilöltä evätään pääsy maahan ja hänet voidaan jopa asettaa lipun alle. Tämä voi aiheuttaa maahanmuuttokysymyksiä tulevilla vierailuilla. Voit varmistaa laillisen maahantulon hakemalla ETA-lupaa verkossa.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-luvan hakeminen Belizen kansalaisille

ETA-järjestelmää viimeistellään vielä, mutta perusasiat siitä, kuka, missä ja miten voi hakea, on jo ilmoitettu. ETA-maihin kuuluvat tällä hetkellä kaikki 92 viisumivapaata maata, Belize mukaan lukien. Myös vaatimusluettelo on julkaistu. Tämä voi muuttua siihen asti, kunnes ETA on valmis, mutta siinä on esitetty perusasiat siitä, mitä hakuprosessin aikana voidaan odottaa.

Aloittaakseen Belizen kansalaisten on haettava ETA-lupaa verkossa. Järjestelmä on täysin digitaalinen, eikä paperisia tai postitettuja asiakirjoja tarvita. Tämä tarkoittaa, että konsulaatissa, suurlähetystössä tai viisumikeskuksessa ei tarvitse käydä. Hakemuksen täyttämiseksi hakijan on toimitettava seuraavat asiakirjat:

– Voimassa oleva biometrinen passi, jonka on myöntänyt kelpoisuusehdot täyttävä maa, kuten Belize.
– Tuore digitaalinen passikuva.
– Henkilötiedot, mukaan lukien koko nimi (nimet), syntymäaika, ammatti ja yhteystiedot.
– Yhdistyneen kuningaskunnan sisällä tapahtuvan matkan tarkoitus ja yksityiskohdat, mukaan lukien lento- ja majoitustiedot.
– Luotto- tai pankkikortti ETA-hakemusmaksun maksamista varten.

Hakemusprosessi kestää arviolta enintään kymmenen minuuttia. Belizeläisiä hakijoita pyydetään myös täyttämään verkkolomake. Tähän sisältyy rikoshistoriaa ja maahanmuuttorikoksia koskeva ilmoituslomake. Hakijan on myös vahvistettava, kuuluuko hän tai onko hän koskaan kuulunut kiellettyyn ryhmään tai järjestöön. Näihin olennaisiin turvallisuuskysymyksiin on vastattava totuudenmukaisesti, jos sinua uhkaa syytteen nostaminen. Hakijoita, jotka eivät täytä turvallisuusvaatimuksia, ei hyväksytä.

Miten Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-matkailulupaa käsitellään Belizessä?

ETA-hakemus toimitetaan käsiteltäväksi sen jälkeen, kun on maksettu maksu, jota ei palauteta. Maksun suorittamisen jälkeen hakija saa sähköpostitse vahvistuksen hakemuksen jättämisestä. Tämän jälkeen alkaa käsittelyaika, jonka odotetaan kestävän 72 tuntia. Hakijalle lähetetään toinen vahvistussähköposti, jolla varmistetaan, että hänellä on ETA-aika Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista varten.

Koska hyväksytty ETA-lupa on pakollinen matkustamiseen, belizeläisten on haettava sitä riittävän ajoissa ennen aiottua matkustuspäivää. Tämä on tarpeen, jotta heidän hakemuksensa voidaan käsitellä ja hyväksyä. Jos ETA-hakemus hylätään, hakija voi valittaa päätöksestä tai hakea tavanomaista viisumia. Esimerkiksi rikoshistorian omaavien vierailijoiden on käytävä läpi tavanomainen viisumiprosessi.

Kaikki Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvat vaatimukset täyttävät matkustajat tarvitsevat ETA-todistuksen riippumatta siitä, mistä he matkustavat. Belizeläisten, jotka matkustavat Euroopassa ja saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan esimerkiksi Irlannin tai Ranskan kautta, on haettava ETA-lupaa. Koska prosessi on täysin digitaalinen, se voidaan tehdä missä tahansa vaiheessa ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista, jos aikaa on riittävästi.

Riippumatta siitä, miten Yhdistyneen kuningaskunnan matkustajat saapuvat maahan, rajalla on esitettävä hyväksytty ETA-lento, ja usein myös lähtömaasta on esitettävä hyväksytty ETA-lento. Lentoliikenteen harjoittajien odotetaan tarkastavan matkustajien ETA-tiedot lennolle nousun yhteydessä kuljetusehtona. Jos matkustaja ei esitä voimassa olevaa ETA-lentoaikaa lentoasemalla, merisatamassa tai muulla vastaavalla asemalla, häneltä voidaan evätä lupa nousta koneeseen. Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuessaan matkustajan on jälleen kerran esitettävä todiste biometriseen passiinsa liitetystä voimassa olevasta ETA-asiakirjasta.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan ETAn kanssa Belizen kansalaisille

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupa on voimassa kaikissa neljässä Yhdistyneen kuningaskunnan maassa, joten belizeläiset voivat matkustaa Englantiin, Skotlantiin, Walesiin ja Pohjois-Irlantiin. Brittein saarilla matkustamiseen ei tarvita ylimääräistä paperityötä tai lupia. Jos matkustat Pohjois-Irlannin sijaan Irlannin tasavaltaan, tarvitset voimassa olevan EU:n Schengen-alueen viisumin. Lisätietoja on UK FAQ-sivulla.

Belizeläiset Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Belizeläiset voivat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan viisumivapaasti Kansainyhteisön jäseninä. Yli 400 000 asukkaan Belizessä kaikilla kelpoisuusehdot täyttävillä belizeläisillä on oikeus vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa matkailun ja muiden kuin työhön liittyvien syiden vuoksi. Suoria lentoja ei ole, mutta Meksikosta ja Yhdysvalloista on yhteydet kaikille Yhdistyneen kuningaskunnan suurimmille lentoasemille.