Mitkä ovat Skotlannin tärkeimmät kaupungit?

| 9 tammikuun, 2023
Mitkä ovat Skotlannin tärkeimmät kaupungit?

Tärkeimmät kaupungit maassa Skotlanti

Vaikka skotit sijaitsevat Ison-Britannian saaren pohjoispäässä ja ovat Englannin naapureita, he pitävät itseään omana rotunaan, ja tämä on totta.

Pienimmistä kylistä suurimpiin kaupunkeihin skotlantilaiset ovat ulospäin suuntautuneita ja ystävällisiä ja ottavat vierailijat hymyillen vastaan. Skotlantilaiset ovat ylpeitä kelttiläisestä perinnöstään, ja tämä näkyy usein kaupunkien ja kauneuskohteiden nimissä, joiden nimet ovat toisinaan lausumattomia.

Maan nimi juontaa juurensa latinankielisestä sanasta ”Scotia”, joka tarkoittaa Irlannista kotoisin olevan kelttiläisen rodun, skottien, maata. Pohjoisen sijaintinsa vuoksi Skotlanti tunnetaan paremmin sateesta, sumusta ja kylmyydestä kuin auringonpaisteesta, mutta viehättävät luonnonkauniit maisemat yhdistettynä luonnolliseen skotlantilaiseen ystävällisyyteen tekevät Skotlannista vuosittain miljoonien matkailijoiden suosiman kohteen.

Edinburgh

Monet ihmiset olettavat virheellisesti, että Glasgow on Skotlannin pääkaupunki, mutta itse asiassa se on Edinburgh. Kaupunki sijaitsee Skotlannin itärannikolla Firth of Forth -joen rannalla, ja sen ylle kohoaa mahtava Edinburghin linna, joka sijaitsee massiivisen vulkaanisen kallion päällä, joka on selvinnyt ympäröivän alueen tasoittaneiden jääpeitteiden aiheuttamasta eroosiosta. Kalliotasanteella sijaitseva linna varjostaa alla olevaa kaupunkia, ja on tuskin yllättävää, että kaupungin alkuperäinen nimi oli Castle Rock.

Kaupungin nimen oletetaan tulleen sanoista ”Edwin’s Fort” (Edwinin linnoitus), joka viittaa 7. vuosisadalla hallinneeseen kuninkaaseen Edwiniin ja ”burgh” (linnoitus), joka on vanha sana linnakkeelle tai linnoitukselle, vaikka tämä ei olekaan tosiasia, ja monet tutkijat kiistävät sen. Edinburghin asukkaat kutsuvat kaupunkiaan usein nimellä ”Auld Reekie”, joka tarkoittaa vanhaa savua, koska puu- ja kivihiilipalojen aiheuttama saastuminen pimensi aikoinaan kaupungin taivaan.

Vanhakaupunki ja uusi kaupunki

Edinburgh on jaettu vanhaan ja uuteen kaupunkiin. Vanha kaupunki sijaitsee sen kallion alla, jolla linna sijaitsee, ja se on säilynyt keskiaikaisen suunnitelmansa mukaisesti. Vanhakaupunki kulkee molemmin puolin niin sanottua Royal Mile -katua, joka kapenee linnasta kauemmas mentäessä.

Tilanpuutteen vuoksi rakennettiin monikerroksisia rakennuksia väestön majoittamiseksi, ja sanotaan, että varakkaat asuivat ylemmissä kerroksissa, joissa ilma oli puhtaampaa, kun taas köyhät paikalliset joutuivat asumaan rakennusten alemmissa kerroksissa.

Alkuperäisen kaupungin vaurastuessa ja sen väkiluvun kasvaessa Edinburgh laajeni ulospäin niin sanotuksi uudeksi kaupungiksi, vaikka tämä alkoi vasta vuoden 1745 jakobiittikapinan jälkeen. Suurin osa rakentamisesta tapahtui kaupungin pohjoispuolella, ja ylimääräinen savi ja kaivetut jätteet kaadettiin Nor Lochiin, joka täyttyi nopeasti ja muodosti sen, mitä nyt kutsutaan The Moundiksi.

Edinburgh on ikivanha kaupunki ja linnan vuoksi saapuvien matkailijoiden Mekka, mutta se ei ole kaikki, mitä kaupungissa on:

  • Holyroodin palatsi
  • Royal Mile
  • Arthur’s Seat
  • Skotlannin kansallismuseo
  • Prince’s Street
  • Camera Obscura

Linna on yksi Skotlannin ja koko Britannian suosituimmista nähtävyyksistä. Aina ruuhkainen, erityisesti uudenvuoden (Hogmanay) juhlallisuuksien ja Edinburgh Military Tattoo -tapahtuman aikana, jolloin ennakkovaraukset ovat suositeltavia.

Glasgow

Glasgow ei ehkä ole Skotlannin tunnetuin kaupunki, mutta se on väkirikkain, sillä siellä asuu arviolta 650 000 ihmistä. Clyde-joen varrella läntisellä Keski-Alangolla sijaitseva Glasgow on Skotlannin monista satamista suurin, ja se oli aikoinaan Atlantin ylittävän kaupan keskeinen keskus.

Teollisen vallankumouksen jälkeen 1700-luvun lopulla Glasgow’sta tuli yksi maailman tärkeimmistä tekstiili-, kemikaali- ja konepajateollisuuden keskuksista ja johtava laivanrakennuksen ja meritekniikan keskus.

Vaikka tehdasteollisuus on vähentynyt viime vuosikymmeninä, Glasgow on kehittynyt uudelleen rahoitus- ja yritystoimintaan liittyvien palvelujen keskuksena, ja se on edistynyt nopeasti myös viestinnän, terveydenhuollon, koulutuksen ja matkailun aloilla.

Rahoituspalvelut ovat kasvaneet nopeasti, ja monien suurten yritysten pääkonttorit sijaitsevat nykyään kaupungissa. Myös matkailu on kasvussa, ja Glasgow on toiseksi suosituin valinta matkailijoiden keskuudessa, jotka tulevat katsomaan ja nauttimaan:

  • Kelvingroven taidegalleria ja museo
  • George Square ja kauppakortteli
  • Riverside-museo
  • Glasgow’n katedraali
  • Hautausmaa
  • Glasgow’n yliopisto
  • Glasgow’n tiedekeskus
  • Keskusrautatieasema

Jalkapallofanit ovat luultavasti hyvin tietoisia ”Auld Firm” -joukkueiden Rangersin ja Celticin välisestä kovasta kilpailusta, ja stadionkierrokset näiden kahden joukkueen kentillä ovat suosittuja vierailijoiden keskuudessa, jopa niiden, jotka eivät ole kiinnostuneita kauniista pelistä.

Aberdeen

Skotlannin koillisrannikolla sijaitsevassa Aberdeenissa asuu noin 200 000 ihmistä, ja se on Yhdistyneen kuningaskunnan pohjoisin kaupunki. Vaikka sää on miellyttävä ja kesät ja talvet ovat leutoja, kaupunki on hyvin sateinen, mikä voi olla epämiellyttävää joillekin vierailijoille.

Aberdeen on viime vuosikymmeninä kukoistanut Pohjanmeren öljylöytöjen ansiosta, ja tämä teollisuus hallitsee talouselämää ja on suurelta osin korvannut menneiden vuosien kalastus-, tekstiili-, laivanrakennus- ja paperiteollisuuden.

Yleisesti hyväksytään, että nykyisellä paikalla on ollut asutusta jo yli 6 000 vuotta, koska kaupungin laidoilla sijaitsevien Dee- ja Don-jokien varsilta on löydetty esihistoriallisia raunioita.

Aberdeen on nykyään Euroopan offshore-öljyn pääkaupunki, ja se on vauras kaupunki, ja kaupungin keskustaan ja muille alueille on suunnitteilla muitakin elvytyshankkeita. Kaikki Aberdeenissa ei kuitenkaan ole uutta ja modernia, vaan kaupungissa ja sen ympäristössä on lukuisia historiallisia (ja moderneja) nähtävyyksiä ja tekemistä:

  • Pyhän Macharin katedraali
  • King’s College
  • Tolbooth Museum (Aberdeenin kummitelluin rakennus)
  • Mercatin risti
  • Provost Skenen talo
  • Merenkulkumuseo

Mikään vierailu Aberdeeniin ei olisi täydellinen ilman kävelyä Brig O’Balgownien, jota kutsutaan myös Donin sillaksi, yli. Ensimmäisen kerran noin vuonna 1320 rakennettu ja noin 300 sataa vuotta myöhemmin kunnostettu silta sijaitsee lähellä Seaton Parkia, ja se oli aikoinaan Don-joen keskeinen ylityspaikka.

Dundee

Skotlannin neljänneksi suurimmassa kaupungissa Dundeessa on noin 160 000 asukasta, ja se sijaitsee Pohjanmereen laskevan Firth of Tay -joen pohjoisrannalla. Dundee Cityn nimi on sopiva, mutta asukkaat ja vierailijat kutsuvat sitä yleensä vain Dundeeksi.

Kaupunki on ollut olemassa 1200-luvulta lähtien, vaikka alueella on ollut jonkinlaista asutusta jo vuosisatoja ennen sitä. Kaupunki oli aikoinaan tärkeä kauppasatama, mutta se keksi itsensä uudelleen teollisen vallankumouksen aikana, ja siitä tuli nopeasti juuttiteollisuuden maailmanlaajuinen keskus.

Dundee on kuuluisa myös tieteellisestä toiminnastaan, ja se vastaa nykyään arviolta 10 prosentista Ison-Britannian digitaalisesta viihdealasta sekä on tärkeä teknologisen ja biolääketieteellisen teollisuuden keskus.

Vuodesta 2001 lähtien Dundee on investoinut miljoonia kaupungin uudistamiseen, ja työn odotetaan valmistuvan vuoteen 2030 mennessä. Jatkuvasta jälleenrakentamisesta, saneerauksesta ja uudistamisesta huolimatta Dundeen pieni kaupunki on säilyttänyt vanhan viehätyksensä ja tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa satunnaiselle vierailijalle:

  • Historiallinen Tay Rail Bridge
  • Discovery Point ja RRS Discovery
  • HMS Unicorn
  • Glamisin linna
  • Verdant Works Juutti-tehdas
  • McManusin taidegalleria ja museo
  • Millsin observatorio

Dundeen saneeraus ei ole jäänyt huomaamatta, sillä GQ-lehti nimesi kaupungin ”Ison-Britannian siisteimmäksi pikkukaupungiksi” ja The Wall Street Journal -lehti sijoittui vuonna 2018 viiden parhaan ”maailmanlaajuisen kuuman kohteen” joukkoon.