Millainen sää on Yhdistyneessä kuningaskunnassa?

| 22 helmikuun, 2023
Yhdistyneen kuningaskunnan sää

Sää koko Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Yleisesti ottaen Yhdistyneen kuningaskunnan sääluokka voidaan kuvata lauhkeaksi valtameren sääksi, mutta tämä on laaja luokitus, ja alueiden välillä voi olla huomattavia eroja. Yhdistynyt kuningaskunta ei ole yksi maa vaan neljän maan muodostama kokonaisuus, johon kuuluvat eteläosassaan Englanti ja Wales sekä pohjoisessa Skotlanti ja Pohjois-Irlanti.

Koska Yhdistynyt kuningaskunta ulottuu noin 600 mailia Englannin eteläisimmästä osasta Skotlannin pohjoisrannikolla sijaitseville saarille ja on vuoroin vuoristoinen ja vuoroin tasainen, sää vaihtelee huomattavasti alueittain ja vuodenaikojen mukaan.

Valtamerelliset vaikutukset

Koska Yhdistynyt kuningaskunta on periaatteessa yksi suuri saari (lukuun ottamatta Pohjois-Irlantia, joka on maantieteellisesti osa Irlannin saarta), on otettava huomioon valtamerivaikutukset, jotka vaikuttavat rannikkotuuliin, lämpötilaan ja sademäärään.

Ison-Britannian saarta (Yhdistynyt kuningaskunta ilman Pohjois-Irlantia) ympäröivät useat vesistöt, ja jokaisella niistä on oma osansa Britannian sään vaikutuksessa:

  • Pohjanmeri sijaitsee Englannin ja Skotlannin itäpuolella, ja se vaikuttaa erityisesti Skotlannin ja Pohjois-Englannin säähän.
  • Lännessä Irlanninmeri, Kelttienmeri ja ennen kaikkea Pohjois-Atlantti vaikuttavat Walesin ja Lounais-Englannin sääolosuhteisiin.

Neljästä Yhdistyneen kuningaskunnan maasta Skotlannin säähän vaikuttavat eniten valtameret, sillä Skotlannin itärannikolla on Pohjanmeri ja pohjoisessa villi Atlantin valtameri. Skotlanti on myös maantieteellisesti lähimpänä arktista aluetta, ja se joutuu usein alttiiksi kylmille tuulille, jotka tulevat alas napajäätiköltä.

Englannin eteläosa on yleensä muuta Yhdistynyttä kuningaskuntaa lämpimämpi, koska se ei ole alttiina millekään suurelle valtamerelle ja koska se on suojassa arktisilta vaikutuksilta. Englannin kanaali kulkee Englannin ja Ranskan välistä etelärannikkoa pitkin, mutta sillä ei ole merkittävää vaikutusta alueen säähän.

Alueelliset erot

Olisi mahdotonta (ja virheellistä) antaa tarkka kuvaus Yhdistyneen kuningaskunnan säästä yhtenä kokonaisuutena, sillä etelästä pohjoiseen on monia maantieteellisiä, geofysikaalisia ja alueellisia eroja. Tästä syystä on luultavasti parasta jakaa Yhdistynyt kuningaskunta pienempiin alueisiin ja yrittää määritellä, millaista säätä voidaan yleensä odottaa eri vuodenaikoina.

Englanti

Koska Englanti on enimmäkseen suojassa valtameren vaikutuksilta, se on yleensä lämpimämpi sekä talvella että kesällä kuin muut Yhdistyneen kuningaskunnan osat. Englannissa, joka on etelämpänä kuin muut Yhdistyneen kuningaskunnan maat, on myös aurinkoisempaa ja siellä sataa vuosittain vähemmän. Talvet ovat leudompia, mutta myrskyt eivät ole harvinaisia, sillä Atlantin myrskyjen ja hurrikaanien loppupäät puhaltavat Pohjois-Atlantilta.

Kesä: Lämpötila vaihtelee 9-18 °C:sta (48°-64°F), ja korkein lämpötila on 30 °C (86°F). Poikkeuksellisia olosuhteita lukuun ottamatta kesäsää Englannissa on yleensä lämmin ja miellyttävä, ja sadekuurot eivät ole harvinaisia. Heinäkuu on yleensä kesäkuusta elokuun loppuun kestävän kesän kuumin kuukausi.

Talvi: Lämpötila voi toisinaan laskea pakkaselle tai sen alle, mutta yleensä se pysyy 2 °C:n ja 7 °C:n välillä. Tammikuu mainitaan yleensä kylmimpänä kuukautena, mutta helmikuussa lämpötila on usein alhaisin ja kylmempiä pakkasjaksoja on enemmän.

Skotlanti

Skotlannin sää on kolmea muuta Yhdistyneen kuningaskunnan maata kylmempi, kosteampi ja tuulisempi, ja se on pääasiassa ympäröivien valtamerten ja arktisen alueen kylmien tuulien armoilla. Ilmasto on luokiteltu valtameri-ilmastoksi, mutta äärimmäisten sääilmiöiden aikana se voi muuttua polaarista alemman napa-alueen ilmastoksi. Talvella lämpötila on useimpina päivinä vain hieman yli nollan asteen, kun taas kesäkuukausina lämpötila nousee keskimäärin 17 asteeseen. Lämpötilat ovat hieman tätä korkeammat Keski-Matalanmaalla, jossa valtamerivaikutukset ovat huomattavasti vähäisemmät. Tammikuussa sataa eniten, ja sademäärät voivat olla huomattavasti suurempia kuin muualla Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Kesä: Kesä-, heinä- ja elokuu ovat yleensä Skotlannin lämpimimmät kuukaudet. Päivittäiset lämpötilat ovat keskimäärin 16 °C, mutta korkeammat lämpötilat eivät ole epätavallisia. Pohjoisen sijainnin vuoksi päivät ovat Skotlannissa pidempiä, ja Shetlandinsaarilla on keskikesällä lähes neljä tuntia tai enemmän päivänvaloa kuin Etelä-Englannissa. Sadetta on kuitenkin odotettavissa milloin tahansa ja erityisesti rannikolla ja ylängöillä, sillä Skotlannissa sataa keskimäärin enemmän kuin muualla Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Talvi: Skotlannissa on kylmintä joulukuusta helmikuuhun, jolloin keskilämpötila on 5 °C. Useimpina päivinä on odotettavissa sadetta, eikä lumi ole harvinaista etenkään vuoristossa ja ylängöillä, joissa voi harrastaa hiihtoa ja lumilajeja.

Wales

Koska Wales on etelämpänä kuin Skotlanti ja Pohjois-Irlanti, ei ole mikään yllätys, että maa on lämpimämpi ja kuivempi kuin nämä kaksi maata. Kesät ovat lämpimämpiä ja talvet leudompia ja verrattavissa Englannin talveen. Koska maa on kuitenkin länsipuolella Pohjois-Atlantin puolella, Walesin keskimääräinen vuotuinen sademäärä on suurempi kuin naapurimaassa Englannissa, ja se on alttiimpi voimakkaille tuulille, myrskyille ja myrskyille. Walesin rannikko on erityisen altis voimakkaille tuulille, ja maan vuoristoalueet saavat vähemmän auringonpaistetta ja enemmän sadetta kuin rannikkoalueet.

Kesä: Kesät ovat lyhyitä ja leutoja Walesissa, ja parhaat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu. Lämpötila on noin 20 celsiusasteen (noin 70°F) alapuolella, mutta se voi toisinaan nousta 27 °C:een (80°F) ja sitäkin korkeammaksi. Sadetta voidaan odottaa melkein kaikkina päivinä, erityisesti rannikolla ja vuoristossa, mutta yleensä se rajoittuu kevyisiin suihkuihin tai tihkusateisiin.

Talvi: Lämpötilat ovat yleensä muutaman asteen yli nollan (32°F), mutta ne voivat laskea ajoittain jopa miinus 3 °C:een (26°F). Talvia kuvataan yleensä kylminä, pimeinä ja märkinä, ja sade voi olla lähes jokapäiväistä.

Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlannin vuotuinen keskilämpötila on hieman korkeampi kuin Skotlannin, mutta ei aivan yhtä korkea kuin Walesin. Sateisinta on tammikuussa, mutta pieni maa on Walesia ja Skotlantia kuivempi, vaikka sateet ovatkin yleisempiä, ja Pohjois-Irlannissa on enemmän sadepäiviä kuin missään muussa Yhdistyneen kuningaskunnan kolmesta maasta. Kesiä ja talvia voidaan luonnehtia leutoiksi, vaikka Atlantin valtameren ja polaaristen kylmien rintamien vaikutuksesta voi esiintyä (ja esiintyykin) kylmiä ja sateisia jaksoja.

Kesä: Irlannissa, niin pohjoisessa kuin etelässäkin, säätä voidaan parhaiten kuvailla vaihtelevaksi. Kesälämpötilat ovat yleensä keskimäärin noin 18°, mutta ne voivat vaihdella huomattavasti päivästä toiseen, ja huomattavasti korkeammat lämpötilat ovat aina mahdollinen vaihtoehto. Sadetta voi esiintyä kaikkina päivinä ja kaikkina aikoina (erityisesti heinäkuussa), ja sitä on aina odotettava lämpötilasta riippumatta.

Talvi: Keskilämpötilat pysyvät yleensä pakkasen yläpuolella. Sadetta sataa kuitenkin lähes päivittäin, ja lumi on myös mahdollista joulukuussa, tammikuussa ja jopa helmikuussa.

Lyhyesti

Koko Yhdistyneen kuningaskunnan paras sää on vuosittain Englannin eteläosassa, Lontoon pohjoispuolella ja etelärannikolla. Kun siirrytään pohjoiseen Englannin ja Walesin kautta Skotlantiin, keskilämpötilat laskevat ja sademäärät lisääntyvät. Skotlannin pohjoisosat ovat eniten alttiina luonnonilmiöille, ja siksi siellä vallitsevat kylmimmät, sateisimmat ja ankarimmat sääolosuhteet.