Singaporesta tulee ensimmäinen maa maailmassa, joka sallii kaikkien ulkomaisten vierailijoiden käyttää automaattisia maahantulokaistoja Changin lentoaseman kaikilla tarkastuspisteillä.
Helmikuussa 2024 Singaporen maahanmuutto- ja tarkastusviranomainen (ICA) ilmoitti, että kaikki saapuvat matkustajat voivat käyttää uutta automaattista rajavalvontajärjestelmää (ABCS).
Vuoden jälkipuoliskoon mennessä kaikki Singaporessa vierailevat ulkomaalaiset voivat skannata passinsa uusilla automaattisilla maahanmuuttoväylillä.
Lisäksi ulkomaiset matkustajat voivat käyttää uusia automaattisia kaistoja ilman, että heidän tarvitsee rekisteröityä etukäteen.
Singaporesta lähtiessään matkustajien on käytävä biometrisissä arvioinneissa, mutta heidän ei tarvitse esittää passejaan uudelleen.
Tällä hetkellä vain Singaporen asukkaat ja 60 lainkäyttöalueelta tulevat ulkomaiset vierailijat voivat käyttää automatisoituja turvasulkuportteja maahantuloon.
Tämä on merkittävä lisäys vuodesta 2022, jolloin se otettiin käyttöön. Silloin vain 16 alueen matkustajat saattoivat käyttää niitä.
Maahanmuuttotarkastukset sujuvat saumattomasti yhä useammille matkustajille
ABCS on osa ICA:n uutta tilien tarkastamis- ja hyväksymiskonseptia. Sen tavoitteena on tarjota nopeampi, saumattomampi ja turvallisempi maahanmuuttoselvityskokemus kaikille matkustajille.
Uusilla automaattisilla maahantulokaistoilla käytetään multimodaalisia biometrisiä selvitysjärjestelmiä matkustajien tunnistamiseksi tehokkaammin.
Iiris- ja kasvoskannausten lisäksi uudet automaattiset turvasillat käyttävät sormenjälkien skannausta matkustajien henkilöllisyyden todentamiseen.
Pyörätuolilla matkustavat ja enintään neljän hengen perheryhmät voivat myös käyttää automaattisia maahantulokaistoja tietyillä tarkastuspisteillä.
ABCS-järjestelmä korvaa hitaasti nykyiset kaistat ja miehitetyt tiskit kaikilla tarkastuspisteillä, jotta matkustajien määrän kasvu voidaan ottaa huomioon.
Vuonna 2023 ICA asensi yli 160 uutta automaattista kaistaa. Se lisää tänä vuonna 230 automaattista kaistaa.
ICA:n mukaan Singaporessa vierailee 193 miljoonaa kävijää vuonna 2023. Tämä merkitsee 84 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna.
Vuoden 2022 luku on silti hieman pienempi kuin vuonna 2019, jolloin Leijonakaupunki vastaanotti 217 miljoonaa matkustajaa ennen koronaviruspandemiaa.
Kosketukseton matkustaminen ja parannettu turvallisuus
Yhä useammat lentoasemat eri puolilla maailmaa ottavat käyttöön automaattisia maahantulokaistoja, joissa hyödynnetään biometristä teknologiaa, jotta matkustaminen olisi nopeampaa ja tehokkaampaa.
Biometristä teknologiaa käytetään nyt Frankfurtin lentoasemalla Saksassa, Dubain lentoasemalla Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja suurilla lentoasemilla Australiassa.
Myös Yhdistynyt kuningaskunta aikoo ottaa käyttöön kasvojentunnistusteknologian, jotta maahanmuutto olisi nopeampaa ja saumattomampaa.
Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen pääjohtaja Phil Douglas paljasti Airlines 2023 -konferenssissa, että virasto aikoo hankkia seuraavan sukupolven sähköisiä passiportteja eli eGates-portteja.
Yhdistyneen kuningaskunnan nykyisissä sähköisissä porteissa skannataan vain passin valokuva ja tietosivu ja otetaan sitten uusi kuva passin haltijasta, jotta voidaan tarkistaa, että ne vastaavat toisiaan.
Aluksi eGates oli tarkoitettu vain Yhdistyneen kuningaskunnan ja Euroopan unionin (EU) kansalaisille. Nyt nämä ovat saatavilla matkustajille Kanadasta, Islannista, Japanista, Uudesta-Seelannista, Yhdysvalloista, Australiasta ja muista maista.
Kasvontunnistustekniikalla varustettujen seuraavan sukupolven sähköisten porttien avulla matkustajien ei enää tarvitse esittää passiaan päästäkseen maahanmuuton läpi.
Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen on määrä testata uusia sähköisiä portteja Britannian lentoasemilla myöhemmin tänä vuonna.
Jos kokeilut onnistuvat, yli 270 sähköistä porttia 15:llä Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasemalla ja rautatieasemalla on vaihdettava.
ETA tukee saumatonta matkustuskokemusta
Kasvontunnistustekniikkaa käyttävien automaattisten maahantulokaistojen myötä Douglas odottaa, että paperiset matkustusasiakirjat, kuten viisumit ja passit, käyvät tarpeettomiksi.
Ilman fyysisiä matkustusasiakirjoja pitkät jonot ja passitiskit ovat myös mennyttä aikaa, erityisesti Yhdistyneen kuningaskunnan uuden sähköisen matkustuslupajärjestelmän (ETA) myötä.
”ETA:t ovat erittäin tärkeitä”, Douglas kertoi ja lisäsi, että maahanmuuton valvontatoimet Yhdistyneessä kuningaskunnassa muuttuvat merkittävästi.
Yhdistyneen kuningaskunnan uusi digitaalinen matkustuslupajärjestelmä, jota tarvitaan matkustajilta, jotka eivät tarvitse viisumia vieraillakseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa, auttaa heitä päättämään maahantuloluvista etukäteen.
Douglas selitti: ”Pystymme tunnistamaan ja kohdentamaan heidät tarkemmin, koska meillä on heistä enemmän tietoa etukäteen.”
ETA:n avulla viranomaiset tietävät, ovatko matkustajat jo käyneet Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ovatko he noudattaneet maahanmuuttolakeja ja onko heillä tietoja turvallisuustietokantajärjestelmässä.
ETA aikoo myös tehostaa maahanmuuttotarkastuksia, jotka koskevat ennalta seulottuja, matalan riskin henkilöitä, joilla on hyvä maahanmuuttohistoria.
Yhdistyneen kuningaskunnan rajan digitalisointi
Yhdistyneen kuningaskunnan uuden ETA-järjestelmän ohella Britannian hallitus pyrkii myös luomaan ”oletusarvoisesti digitaalisen” rajan turvallisuuden parantamiseksi.
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö on jo siirtymässä kaikista fyysisistä maahanmuuttotodistuksista digitaaliseen rekisteriin eli eVisaan. Tammikuun 1. päivästä 2025 alkaen se myöntää ainoastaan eVisoja.
Lisäksi passi- ja Yhdistyneen kuningaskunnan viisumihakemuksissa kerätään jo biometrisiä tietoja.
Kaikki kerätyt tiedot antavat hallitukselle mahdollisuuden valvoa ja valvoa paremmin maahan saapuvia henkilöitä.