Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) on hyväksynyt ehdotuksen, jossa Euroopan unionia (EU) kehotetaan poistamaan nuorten kansalaisten matkustusrajoitukset.
Siinä kehotettiin myös nimenomaisesti EU:ta neuvottelemaan Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa, jotta se voisi liittyä uudelleen Erasmus-ohjelmaan.
Euroopan talous- ja sosiaalikomitea on EU:n komission virallinen neuvoa-antava elin.
Erasmus on EU:n ohjelma, joka tarjoaa nuorille mahdollisuuksia matkustaa ja hankkia työkokemusta, opiskella tai kouluttautua toisessa maassa.
The Independent -lehden mukaan ETSK:n kokouksessa 3. huhtikuuta allekirjoitettiin päätöslauselma, jossa EU:ta kehotetaan neuvottelemaan uudelleen vastavuoroinen nuorisoliikkuvuuskumppanuus Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.
Se hyväksyttiin lähes yksimielisesti: 77 ääntä puolesta, nolla vastaan ja yksi tyhjää.
Päätöslauselmassa todetaan, että sitä ”tukevat virallisesti ja voimakkaasti sekä Euroopan nuorisofoorumi että British Youth Council”.
Britannian nuorisoneuvoston suurlähettiläs Euroopan nuorisofoorumissa Maurizio Cuttin sanoi, että Yhdistynyt kuningaskunta on ”velkaa nuorilleen sen, että se tarjoaa mahdollisuuksia” valoisampaa tulevaisuutta varten.
”Erasmus+ on epäilemättä oikea tapa edetä. Opiskelijat, harjoittelijat ja nuoret vapaaehtoiset eivät ansaitse vähempää”, hän sanoi.
Euroopan nuorisofoorumin puheenjohtaja María Rodríguez Alcázar toivoo, että päättäjät kanavan molemmin puolin keskustelevat ”kaikista ETSK:n lausunnon suosituksista”.
”Myös monet nuorisojärjestöt eri puolilla Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja EU:ta kannattavat ehdotusta, ja pitävät sitä merkittävänä askeleena kohti Yhdistyneen kuningaskunnan paluuta Erasmus-ohjelmaan.
Se antaa toivoa myös alle 30-vuotiaille Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisille, jotka menettivät Brexitin vuoksi mahdollisuuden työskennellä ja opiskella EU:ssa.
Vastavuoroisen Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisen nuorten liikkuvuusjärjestelmän tukeminen
Lontoon pormestari Sadiq Khan on myös vaatinut nuorten vapaata liikkuvuutta EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä.
Tammikuussa 2024 hän vaati Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta tekemään EU:n kanssa vastavuoroisen nuorten liikkuvuussopimuksen.
Näin nuoret voivat opiskella, matkustaa ja täyttää avoimia työpaikkoja talouden kriittisillä aloilla.
Hän korosti: ”Olen selvillä siitä, että kannatan nuorten liikkuvuusohjelmaa, joka hyödyttäisi meitä taloudellisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti”.
Khan on myös valmis poistamaan viisumisäännöt, jotka rajoittavat matkustamista ja työskentelyä muissa Euroopan maissa Brexitin jälkeen.
Konservatiivisen ja unionistisen puolueen entinen kabinettiministeri ja johtava brexitin kannattaja George Eustice kannatti samanlaista ajatusta.
Heinäkuussa 2023 Eustice kehotti Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta neuvottelemaan EU:n jäsenvaltioiden kanssa nuoria koskevasta sopimuksesta.
Sekä EU:n kansalaisille, jotka haluavat työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa, että EU:ssa oleskeleville Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisille olisi tarjottava oikeus kahden vuoden työviisumiin.
Best for Britain -kampanjaryhmän vuoden 2023 kyselytutkimus osoitti, että 68 prosenttia 10 000 äänestäjästä kannattaa vastavuoroista nuorten liikkuvuusjärjestelmää EU:n kanssa.
Kyselyssä kävi myös ilmi, että 61 prosenttia vastaajista kannatti Yhdistyneen kuningaskunnan liittämistä uudelleen Erasmus-ohjelmaan.
Best for Britain -järjestön toimitusjohtaja Naomi Smith totesi, että ”vastavuoroinen nuorten liikkuvuusohjelma EU:n kanssa on molemminpuolinen voitto”.
”Nyt kun EU tukee suunnitelmaa, Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen on aika allekirjoittaa vastavuoroinen EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välinen nuorten liikkuvuusohjelma ja sallia brittiläisten opiskelijoiden osallistuminen Erasmus-ohjelmaan”, hän lisäsi.
Yhdistyneen kuningaskunnan suhteista vastaava EU:n korkea virkamies Jan Hendrik Dopheide kertoi ETSK:lle, että komissio keskustelee jäsenvaltioiden kanssa nuorten liikkuvuusvaihtoehdoista.
Yhdistynyt kuningaskunta ja Erasmus-ohjelma
Kun Yhdistynyt kuningaskunta erosi EU:sta ja Erasmus-ohjelmasta, noin 200 000 nuorta ”Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaista ei voinut enää opiskella ilmaiseksi Euroopan parhaissa yliopistoissa.
Brexitin jälkeiset matkustussäännöt ovat myös vaikeuttaneet huomattavasti ihmisten vapaata liikkumista EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä matkustamista, työskentelyä ja opiskelua varten.
EU tarjosi Lontoolle mahdollisuutta pysyä mukana Erasmus-ohjelmassa, vaikka se jättäytyikin EU:sta. Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus kuitenkin hylkäsi sen.
Yhdistyneen kuningaskunnan edustustossa työskentelevä vanhempi diplomaatti Nick Leake kertoi ETSK:n kokouksessa, että Yhdistynyt kuningaskunta luopui Erasmus-ohjelmasta taloudellisten seikkojen vuoksi.
Kuten Politico kertoi, hän sanoi valiokunnalle: ”Yhdistyneen kuningaskunnan veronmaksajien etujen vuoksi päätimme olla osallistumatta Erasmus+-ohjelmaan.”
Leaken mukaan ehdot ohjelmaan osallistumisen jatkamiselle ”olisivat edellyttäneet, että Yhdistynyt kuningaskunta maksaa 2 miljardia euroa”.
Summa on ”enemmän kuin mitä olisimme saaneet 7-vuotisen ohjelman aikana”, joka on noin ”300 miljoonaa vuodessa”.
Leake puhui myös epätasapainosta, joka vallitsee sen välillä, että Britannian kansalaisten vieraiden kielten taito hyödyntää ulkomaanliikkuvuusmahdollisuuksia ja että ihmiset haluavat tulla ”Yhdistyneeseen kuningaskuntaan”.
Erasmus-ohjelmasta irtauduttuaan Yhdistynyt kuningaskunta perusti oman Turing-ohjelman.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen teettämä analyysi kuitenkin osoitti, että ohjelma ei ollut saavuttanut tavoitteitaan.
Turing-ohjelmassa oli lukuvuonna 2021/22 hieman yli 20 000 opiskelijaa, mikä on alle 35 000 opiskelijan tavoitteen.
Lähes 80 prosenttia osallistuneista yliopistoista ja korkeakouluista ilmoitti vaikeuksista uuden hakuprosessin kanssa.