EU laatii uudet säännöt viisumivapaiden matkojen keskeyttämisestä kolmansissa maissa.

| 18 maaliskuun, 2024
EU laatii uudet säännöt viisumivapaiden matkojen keskeyttämisestä kolmansissa maissa.

Euroopan unionin (EU) parlamentin jäsenmaiden edustajat valmistelevat parhaillaan uusia asetuksia, jotka koskevat viisumivapauden keskeyttämistä kolmansien maiden osalta.

Uusi lainsäädäntö vaikuttaa 61 EU:n ulkopuoliseen valtioon, mukaan lukien Yhdistynyt kuningaskunta, jonka kansalaiset voivat matkustaa Schengen-alueelle ilman viisumia.

Näiden viisumivapaiden maiden kansalaiset voivat oleskella Schengen-alueella 90 päivää minkä tahansa 180 päivän jakson aikana.

”Kun tämä uusi laki hyväksytään, se lisää EU:n välineitä torjua tilanteita, joissa viisumivapaata matkustamista käytetään väärin tai se on EU:n etujen vastaista”, todetaan Eurooppa-neuvoston julkilausumassa.

Sopimusluonnos, joka allekirjoitetaan 13. maaliskuuta 2024, antaa Eurooppa-neuvostolle mahdollisuuden aloittaa neuvottelut Euroopan parlamentin kanssa.

Molempien osapuolten on päästävä yhteisymmärrykseen lopullisen oikeudellisen asiakirjan laatimisesta, jolla päivitetään kolmansien maiden viisumivapauden keskeyttämistä koskevat säännöt.

Uudet perusteet viisumivapauden keskeyttämiselle

Päivitetyt asetukset laajentavat EU:n mahdollisuuksia puuttua viisumivapaan matkustamisen väärinkäyttöön EU:ssa.

Siinä lisättiin uusia perusteita, joiden nojalla EU voi keskeyttää viisumivapaan matkustamisen kolmannen maan osalta. Näitä ovat

Epäyhtenäinen viisumivapauspolitiikka

Ensimmäinen on se, että viisumivapaa maa ei enää noudata EU:n viisumivapauspolitiikkaa.

Esimerkkinä voidaan mainita EU:hun suuntautuvien maahantulojen lisääntyminen erityisesti silloin, kun kolmas maa sijaitsee lähellä EU:ta.

Sijoittajien kansalaisuusjärjestelmät

Viisumivapauden keskeyttämisen mahdollisia syitä voidaan lisätä myös silloin, kun kolmannessa maassa on käytössä sijoittajakansalaisuusjärjestelmä.

Sijoittajakansalaisuusjärjestelmä tarjoaa kansalaisuuden/residenssin investointien perusteella ilman, että edellytetään aitoa yhteyttä maahan.

Ulkomaisille sijoittajille myönnetään usein kansalaisuus ilman taustatarkastuksia tai ilman niitä.

Tällöin he saavat kyseisen kolmannen maan passin, joka mahdollistaa viisumivapaan pääsyn Schengen-alueelle.

EU on usein kritisoinut tällaisia järjestelmiä, ei ainoastaan kolmansien maiden vaan myös EU:n jäsenvaltioiden järjestelmiä.

Sijoittajien kansalaisuusjärjestelmät voivat toimia takaovena rikollisten ja korruptoituneiden henkilöiden pääsylle Eurooppaan.

Asiakirjojen turvallisuutta koskevien lakien ja menettelyjen puute

Kolmas on hybridiuhat ja puutteet asiakirjojen turvallisuutta koskevissa laeissa tai menettelyissä.

Asiakirjojen turvallisuutta koskevilla laeilla tarkoitetaan lainsäädäntöä, joka on luotu asiakirjojen sisältämien arkaluonteisten tai luottamuksellisten tietojen suojaamiseksi.

Nämä lait estävät tällaisten tietojen luvattoman käytön, luovuttamisen tai tuhoamisen.

EU-suhteiden äkillinen heikkeneminen

Jäsenvaltioiden edustajat päättivät myös lisätä luonnokseen viisumivapauden keskeyttämisen, jos EU:n suhteet kolmanteen maahan heikkenevät ”merkittävästi ja äkillisesti”.

Tämä on erityisen tärkeää ”ihmisoikeuksiin ja perusvapauksiin” liittyvissä kysymyksissä.

Nykyiset perusteet viisumivapauden keskeyttämiselle

Tällä hetkellä EU:n hallitus on jo asettanut seuraavat perusteet viisumivapauden keskeyttämiselle muiden maiden osalta.

  • Niiden EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten määrä, joilta on evätty maahantulo tai jotka oleskelevat Schengen-alueella liian kauan, on kasvanut merkittävästi.
  • Sellaisen kolmannen maan kansalaisten tekemien perusteettomien turvapaikkahakemusten määrä, jonka tunnustamisaste on alhainen, on kasvanut huomattavasti.
  • Maa ei tee yhteistyötä EU:n kanssa sellaisten henkilöiden takaisinottamisessa tai hyväksymisessä, joita on pyydetty poistumaan EU:n alueelta. Syynä voi olla yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuva riski tai välitön uhka, kuten rikosten lisääntyminen.
  • Maa ei täyttänyt viisumivapauden myöntämisen edellytyksiä viisumivapaan aseman saavuttamiseksi. Tämä on esitetty selkeämmin uudessa asetuksessa.

Viisumivapauden keskeyttämisen kynnysarvo ja kesto

Eurooppa-neuvosto määritteli myös yksityiskohtaisesti kynnysarvot tai vertailuarvot, joiden perusteella viisumivapauden soveltaminen keskeytetään.

EU:n jäsenvaltiot ovat asettaneet raja-arvoksi 30 prosenttia ehdotetun 50 prosentin sijasta.

Tämä koskee maahantulokiellon ja oleskelun jatkamisen, perusteettomien turvapaikkahakemusten ja vakavien rikosten lisääntymistä.

Toisaalta vertailuarvo, jonka perusteella määritetään, onko turvapaikanhakijoiden tunnustamisprosentti alhainen, on asetettu 20 prosenttiin ehdotetun neljän prosentin sijasta.

Viitejakso, jonka kuluessa on tunnistettava olosuhteet, jotka voivat johtaa viisumivapauden keskeyttämiseen, on päivitetty vähintään kahdeksi kuukaudeksi.

Näin voidaan ottaa huomioon pidemmät ajanjaksot, kuten vuosittaiset suuntaukset, eikä vain äkillisiä muutoksia asiaankuuluvissa olosuhteissa.

Viisumivapautta koskevan väliaikaisen keskeyttämisen kestoa on pidennetty 9 kuukaudesta 12 kuukauteen. EU:lla on myös mahdollisuus jatkaa sitä 24 kuukaudella.

Nykyisen säännön mukaan viisumivapauden väliaikainen keskeyttäminen kestää vain 18 kuukautta.

Keskeytyksen aikana Euroopan komissio aloittaa keskustelut kolmannen maan kanssa keskeytyksen aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi.

”Jos tilanteen korjaamiseksi ei löydetä ratkaisua, EU voi päättää peruuttaa viisumivapauden pysyvästi”, lausunnossa todetaan.

EU parantaa rajaturvallisuutta

Kolmansien maiden viisumivapauden keskeyttämistä koskevien nykyisten lakien päivittämisellä pyritään torjumaan ”merkittäviä muuttoliike- ja turvallisuushaasteita”.

Esimerkiksi oleskelun ylittäminen ja perusteettomat turvapaikkahakemukset voivat johtaa laittomaan maahanmuuttoon.

EU aikoo ottaa käyttöön lisää ratkaisuja ja suojatoimia parantaakseen rajojensa turvallisuutta.

Sen uusi automatisoitu biometrinen rajajärjestelmä, Entry/Exit System (EES), otetaan käyttöön lokakuussa 2024.

EU:n Schengen-alueelle saapuvien viisumivapaiden matkustajien ja lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävän viisumin haltijoiden on rekisteröitävä sormenjälkensä ja kasvokuvauksensa rajalla.

EES-järjestelmään kirjataan maahantulo, maastapoistuminen ja käännytykset sekä havaitaan oleskelunsa päättymisen jälkeen oleskelevat henkilöt ja väärennettyjä asiakirjoja käyttävät henkilöt.

Ennen Schengen-alueelle matkustamista viisumivapaiden matkustajien on myös hankittava ETIAS-järjestelmä ( European Travel Information and Authorization System ).

ETIAS, joka toimii samalla tavalla kuin Yhdistyneen kuningaskunnan sähköinen matkustuslupa (UK ETA), on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 puolivälissä.

Yhdistynyt kuningaskunta ja EU ovat myös hiljattain allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen laittoman maahanmuuton torjumiseksi alueella.