Kaksoiskansalaisia koskevan Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n ymmärtäminen

| 20 elokuun, 2024
Kaksoiskansalaisia koskevan Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n ymmärtäminen
Kuvan tarjoaa PublicDomainPictures Pixabayn kautta.

Matkustaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (UK) on muuttumassa miljoonille vierailijoille, jotka eivät yleensä tarvitse viisumia.

Ison-Britannian uusi sähköinen matkustuslupajärjestelmä (ETA) otetaan käyttöön kaikkien viisumivapaiden matkustajien osalta vuoden 2024 loppuun mennessä tai vuoden 2025 alussa.

Mutta miten Yhdistyneen kuningaskunnan uusi ETA-ohjelma kaksoiskansalaisille tarkalleen ottaen toimii? Kerrotaanpa tarkemmin.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA?

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä on osa Yhdistyneen kuningaskunnan laajempia pyrkimyksiä parantaa rajaturvallisuutta ja virtaviivaistaa maahanmuuttoprosessia.

ETA ei ole viisumi, vaan digitaalinen matkustuslupa, jolla matkustajat voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa lyhyillä, enintään kuuden kuukauden mittaisilla matkoilla ilman viisumia.

Muiden kuin viisumivapaiden matkustajien on haettava ETA-lupaa ja saatava se ennen lennolle tai muuhun Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvaan kuljetukseen nousemista.

Järjestelmän mukaan matkustajien on tehtävä hakemus verkossa, annettava henkilötiedot ja vastattava turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.

Näin varmistetaan, että kaikki Yhdistyneessä kuningaskunnassa vierailevat henkilöt seulotaan ja tarkistetaan ennen heidän saapumistaan.

Kun ETA on hyväksytty, se on voimassa useita lyhyitä matkoja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kahden vuoden aikana tai kunnes matkustajan passi vanhenee, sen mukaan, kumpi ensin tapahtuu.

Jos passitiedot muuttuvat, passinhaltijan on myös haettava ETA-lupaa uudelleen ennen matkaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Miten kaksoiskansalaisia koskeva ETA-ohjelma toimii Yhdistyneessä kuningaskunnassa?

Kaksoiskansalaisia koskevan Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n ymmärtäminen
Kuva: Bartek Zakrzewski Pixabaysta

Henkilöitä, joilla on kaksi kansalaisuutta, pidetään kaksoiskansalaisina. Tämä tarkoittaa, että heillä on kahden eri maan passi, joissa heidät tunnustetaan kansalaisiksi.

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustaviin matkustajiin, joilla on kaksoiskansalaisuus, sovelletaan edelleen ETA-järjestelmää, jos he ovat oikeutettuja siihen. Jos näin on, on tärkeää matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan käyttäen samaa passia, jota käytettiin ETA-hakemuksen tekemisessä, jotta vältytään ongelmilta Yhdistyneen kuningaskunnan rajalla.

Kaksoiskansalaiset, joilla on viisumi ja viisumiton passi.

Se on suhteellisen yksinkertaista kaksoiskansalaisille, joilla on yksi passi maasta, joka vaatii viisumin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista varten, ja toinen maasta, joka ei vaadi viisumia.

Koska viisumivapaa passi mahdollistaa maahantulon pelkällä ETA-todistuksella, heidän olisi käytettävä tätä passia matkustaessaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Näin he voivat välttää viisumin hankkimisen ja täyttää silti Yhdistyneen kuningaskunnan maahantulovaatimukset. Yhdistyneen kuningaskunnan viisumin hakeminen on kalliimpaa, vaatii enemmän asiakirjoja ja henkilökohtaisen tapaamisen, ja päätöksen saaminen kestää kauemmin.

Oletetaan esimerkiksi, että sinulla on Intian ja Kanadan passi. Siinä tapauksessa sinun pitäisi hakea ETA-lupaa Kanadan passilla, koska Intian passin perusteella sinun on haettava viisumia.

Kaksoiskansalaiset, joilla on kaksi viisumivapaata passia

Matkustajat, joilla on kaksi passia, jotka molemmat on myönnetty sellaisissa maissa, jotka eivät tällä hetkellä vaadi viisumia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumiseen, tarvitsevat ETA-tietoa matkalle ainakin toiseen passistaan.

Sinulla on esimerkiksi Kanadan ja Australian passi. Sinun pitäisi hakea ETA-paikkaa vain yhdellä passilla, joko Kanadan tai Australian passilla.

Jos olet hakenut ETA-lupaa Kanadan passilla, sinun on esitettävä tämä passi, kun nouset Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lähtevälle lennolle.

Passin vaihtaminen matkan aikana voi aiheuttaa ongelmia rajalla. Yhdistyneen kuningaskunnan ETA on digitaalisesti sidottu siihen passiin, jota käytit hakemusta tehdessäsi.

Matkustajat, joilla on kaksi viisumivapaata passia, voivat jättää erilliset ETA-hakemukset kummallekin passilleen, jos he haluavat käyttää kumpaakin passia joustavasti Yhdistyneen kuningaskunnan matkoihin.

Kaksoiskansalaiset, joilla on ETA-viisumivapaa passi ja viisumivapaa passi.

Ne, joilla on Britannian passi, on vapautettu ETA-vaatimuksesta. Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset voivat tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman ylimääräistä matkustuslupaa.

Tätä sääntöä sovelletaan myös ETA-järjestelmästä kokonaan vapautettujen maiden kansalaisiin. Tämä koskee Irlannin kansalaisia ja Britannian merentakaisten alueiden kansalaisia.

Tässä tapauksessa matkustajilla on mahdollisuus valita. He voivat joko matkustaa Britannian, Irlannin tai Britannian merentakaisten alueiden passilla tai käyttää viisumivapaata passiaan ja hakea ETA-paikkaa.

Asiantuntijat suosittelevat Britannian tai muun vapautetun passin käyttämistä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumiseen asioiden yksinkertaistamiseksi. Näin ETA-hakemuksesta ei tarvitse maksaa ja matkustaminen sujuu helpommin.

Usein kysytyt kysymykset kaksoiskansalaisia koskevasta Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelystä

Kaksoiskansalaisia koskevan Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n ymmärtäminen
Kuvan tarjoaa Freepik

Yhdistyneen kuningaskunnan uuden ETA-järjestelmän myötä kaksoiskansalaisilla voi olla monia kysymyksiä siitä, miten sitä sovelletaan heihin. Seuraavassa käsitellään joitakin yleisimpiä kysymyksiä.

Voinko hakea ETA-lupaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan molemmilla passeillani?

Voit hakea ETA-lupaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan molemmilla passeilla, mutta asiantuntijat eivät suosittele tätä. Sinun tulisi hakea ETA-lupaa toisella passillasi ja käyttää samaa passia matkustaessasi Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Passin vaihtaminen voi johtaa maahanmuutto-ongelmiin, sillä Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-matka on sidottu ETA-hakemuksessa käytettyyn passiin.

Entä jos jossakin passissani ei vaadita Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-aikaa?

Jos sinulla on Britannian passi tai muu ETA-vapaa passi, sinun ei tarvitse hakea ETA-lupaa, jos matkustat kyseisellä passilla. Tarvitset ETA-hakemuksen vain, jos päätät matkustaa muulla kuin ETA-vapaalla passilla.

Kun haen ETA-lupaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, tarvitseeko minun ilmoittaa Yhdistyneen kuningaskunnan hallitukselle kaksoiskansalaisuudestani?

Sinun on ilmoitettava Yhdistyneen kuningaskunnan hakemuslomakkeessa tiedot kaikista kansalaisuuksistasi. Tämä auttaa varmistamaan perusteellisen turvatarkastuksen. Jos ETA-matka myönnetään, se kuitenkin yhdistetään hakemuksen yhteydessä käyttämiisi ensisijaisiin passitietoihin.

Mitä tapahtuu, jos Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemukseni hylätään?

Jos ETA-hakemuksesi hylätään, sinun on otettava yhteyttä Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi- ja maahanmuuttovirastoon saadaksesi selville syyn. Sinun on ehkä annettava lisätietoja tai haettava viisumia hylkäämisen syystä riippuen.

Voinko silti päästä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan toisella passillani, jos ETA-lupani evätään?

Jos sinulla on Britannian passi tai ETA-vapaa passi, voit silti tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kyseisellä passilla. Näin on, vaikka Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemuksesi toisesta passistasi evättäisiin.

Jos kuitenkin molemmat passisi edellyttävät ETA-lupaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja toisen passin myöntäminen evätään, et voi päästä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kummallakaan passilla ennen kuin asia on ratkaistu.

Voinko käyttää Yhdistyneen kuningaskunnan passia tullessani Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja käyttää Euroopan unionin (EU) passia tullessani Schengen-alueelle?

Henkilöt, joilla on sekä Yhdistyneen kuningaskunnan passi että EU-maan (Irlantia lukuun ottamatta) passi, voivat käyttää Yhdistyneen kuningaskunnan passiaan saapuakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman ETA-paikkaa. Matkustaessaan EU-maihin he voivat käyttää EU-passejaan.

On syytä huomata, että EU:n kansalaiset eivät tällä hetkellä tarvitse ETA-lupaa vieraillakseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tämä saattaa kuitenkin muuttua vuoden 2024 loppuun mennessä tai vuoden 2025 alussa, kun järjestelmä laajenee.

Minulla on Yhdysvaltain passi ja Yhdistyneen kuningaskunnan passi. Voinko vaihtaa passia matkustaessani Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdysvaltoihin?

Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaiset voivat tulla EU:hun Yhdysvaltojen passilla ja palata Yhdistyneeseen kuningaskuntaan Yhdistyneen kuningaskunnan passilla. Näin vältetään sekaannukset Yhdistyneen kuningaskunnan maahantulovaatimuksista.

Palatessaan esimerkiksi Yhdysvaltoihin, jossa kansalaisten on käytettävä maahantuloa varten Yhdysvaltain passia, he voivat kuitenkin vaihtaa asiakirjoja.

Sama koskee muita kaksoiskansalaisia, joilla on Britannian passi.

Mitä kaksoiskansalaisten Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n osalta on odotettavissa jatkossa?

Yhdistyneen kuningaskunnan uusi ETA-järjestelmä tulee epäilemättä muuttamaan sitä, miten matkustajat suunnittelevat matkojaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, erityisesti ne, joilla on kaksoiskansalaisuus.

Tärkeintä on ymmärtää, mitä passia kannattaa käyttää, ja varmistaa, että ETA-hakemus on täytetty oikein ja hyvissä ajoin, jotta vältytään komplikaatioilta.

ETAn tavanomainen käsittelyaika on yleensä noin 72 tuntia. On kuitenkin suositeltavaa varata enemmän aikaa mahdollisten komplikaatioiden varalta.

On tärkeää huomata, että ETA antaa luvan matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Se ei kuitenkaan takaa maahantuloa. Rajaviranomaiset päättävät edelleen lopullisesti maahanpääsystä.

Kun järjestelmä otetaan käyttöön, sinun on pysyttävä ajan tasalla kaikista päivityksistä ja muutoksista, jotka saattavat vaikuttaa matkasuunnitelmiisi.

Kokeneiden matkustajien tai ensimmäistä kertaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tulevien vierailijoiden on hyvä tietää, miten ETA-matka toimii kaksoiskansalaisten kohdalla. Näin varmistetaan vaivaton matkustaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja sieltä pois.