Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti on hyväksynyt kiistanalaisen laittoman maahanmuuton vastaisen lakiesityksen, jonka mukaan hallitus voi karkottaa maahanmuuttajia Afrikkaan.
Ruandan turvallisuutta koskeva lakiehdotus läpäisi Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin 22. huhtikuuta 2024.
Sen tarkoituksena on estää laittomia maahanmuuttajia ylittämästä Englannin kanaalia tullakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
”Tämän käänteentekevän lainsäädännön hyväksyminen ei ole vain edistysaskel, vaan perustavanlaatuinen muutos muuttoliikettä koskevassa maailmanlaajuisessa yhtälössä”, totesi Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Rishi Sunak lausunnossaan.
Hän korosti, että lakiehdotus lähettää laittomille maahanmuuttajille selkeän viestin siitä, että ”jos tulette tänne laittomasti, ette voi jäädä tänne”.
Kuningas Kaarlen odotetaan antavan kuninkaallisen hyväksynnän lakiesitykselle lähipäivinä, jolloin siitä tulee laki.
Ihmisoikeusaktivistit ja maahanmuuttajaryhmät ovat lupautuneet jatkamaan taistelua Yhdistyneen kuningaskunnan tulevaa politiikkaa vastaan myös sen hyväksymisen jälkeen.
He väittivät, että Ruandan lakiehdotus on epäeettistä ja epäinhimillistä lähettää maahanmuuttajia maahan, jossa he eivät halua elää.
Mikä on Ruandan turvallisuutta koskeva lakiesitys?
Ruandan turvallisuutta koskeva lakiehdotus on osa pääministeri Sunakin suunnitelmaa, jolla pyritään pysäyttämään laittomia siirtolaisia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuljettavat veneet.
Lisäksi sen tavoitteena on purkaa rikollisjärjestöjen liiketoimintamalli, joka helpottaa tällaisten paperittomien maahanmuuttajien matkustamista.
Kanaalin yli pienillä veneillä kulkevien siirtolaisten määrä nousi ennätyksellisen korkeaksi 46 000:een vuonna 2022, kun neljä vuotta aiemmin heitä oli vain 299.
Monet pienveneillä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvat ihmiset hakevat turvapaikkaa, ja hallitus on myöntänyt sen aiemmin monille.
Konservatiivihallitus kuitenkin väitti, että venemuuttajia ei pitäisi kohdella pakolaisina, koska he eivät hakeneet turvapaikkaa ensimmäisestä saavuttamastaan turvallisesta maasta, kuten Ranskasta.
Huhtikuussa 2022 Yhdistynyt kuningaskunta teki Ruandan kanssa sopimuksen salamatkustajien ja venemuuttajien lähettämisestä Itä-Afrikkaan.
Jos nämä laittomat maahanmuuttajat hakevat turvapaikkaa Yhdistyneestä kuningaskunnasta, hallitus arvioi heidän hakemuksensa heidän oleskellessaan Ruandassa.
Jos heidän turvapaikkahakemuksensa hyväksytään, nämä siirtolaiset jäävät Itä-Afrikan maahan.
Ruandan turvallisuutta koskevan lakiehdotuksen täytäntöönpano
Lakiehdotuksen hyväksyminen tarkoittaa, että hallitus voi aloittaa laittomia maahanmuuttajia Ruandaan tuovien lentojen operatiivisen suunnittelun.
”Keskitymme nyt siihen, että saamme lennot käyntiin, ja olen varma, että mikään ei estä meitä tekemästä sitä ja pelastamasta ihmishenkiä”, pääministeri Sunak sanoi.
Sisäministeri James Cleverly paljasti: ”Suunnitelmat ovat hyvässä vauhdissa lentojen aloittamiseksi [to Rwanda] 10-12 viikon kuluessa.”
Tämä edellyttää, että lentokenttä on valmiustilassa ja että kaupalliset tilauslentokoneet on varattu tiettyjä lentoja varten.
Hallitus oli myös lisännyt erään säilöönottolaitoksen kapasiteettia niin, että sinne voidaan sijoittaa jopa 2 000 henkilöä.
Se myös valmistelee 200 koulutettua sosiaalityöntekijää ja varaa 25 oikeussalia vaateiden ja oikeudenkäyntien nopeuttamiseksi.
Lisäksi 500 korkeasti koulutettua henkilöä odottaa saattamaan laittomia siirtolaisia Ruandaan.
Lisäksi 300 ihmistä suorittaa parhaillaan koulutusta, jotta he olisivat valmiita tulevina viikkoina.
Ruandan turvallisuutta koskevan lakiehdotuksen hyväksymisen esteet
Yhdistyneen kuningaskunnan entinen pääministeri Boris Johnson ehdotti ensimmäisen kerran laittomien maahanmuuttajien karkottamista Ruandaan vuonna 2022.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin kuitenkin esti Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen yrityksen karkottaa henkilöitä Ruandaan kesäkuussa 2022.
Tapaus päätyi korkeimpaan oikeuteen, joka päätti, että Ruanda ei ole turvallinen kolmas maa, johon siirtolaiset voidaan lähettää.
Korkeimman oikeuden tuomarit totesivat, että siirtolaisten karkottaminen Itä-Afrikan maahan altistaa heidät ”todelliselle pahoinpitelyn vaaralle”.
Tämä johtui siitä, että Ruandan hallitus saattoi lähettää siirtolaiset takaisin kotimaahansa, josta he olivat paenneet.
Itä-Afrikan maalla on myös vain vähän kokemusta Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja muualta maailmasta tulevien maahanmuuttajien turvapaikkamenettelyistä.
Tämän vuoksi Yhdistynyt kuningaskunta ja Ruanda allekirjoittivat joulukuussa 2023 kansainvälisesti sitovan sopimuksen, jolla vahvistetaan maahanmuuttajien suojelua.
Se varmisti, että Ruanda ei lähetä Yhdistyneestä kuningaskunnasta karkotettuja maahanmuuttajia takaisin kotimaahansa tai muuhun turvattomaan maahan.
Sopimuksen nojalla Ruanda on myös ottanut käyttöön tehostetun turvapaikkajärjestelmän.
Siihen kuuluu erityinen tuomioistuin, joka käsittelee yksittäisiä valituksia hylätyistä turvapaikkahakemuksista.
Sopimuksessa annetaan myös seurantakomitealle valtuudet asettaa painopistealueet ja varmistaa niiden noudattaminen.
Mitä se tarkoittaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tuleville laittomille maahanmuuttajille?
Kun Ruandan turvallisuutta koskeva lakiehdotus on hyväksytty, maahanmuuttajien on vaikeampi riitauttaa karkotus.
Lakiehdotuksen mukaan Britannian hallitus voi myös jättää huomiotta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen määräykset, jotka voisivat estää karkotukset.
Huolimatta siitä, että Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti on hyväksynyt lainsäädännön, Ruandan lakiehdotus voi kuitenkin edelleen kohdata oikeudellisia haasteita ja viivästyttää karkottamista.
Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) johtavat virkamiehet antoivat 22. huhtikuuta yhteisen julkilausuman, jossa he kehottivat Yhdistynyttä kuningaskuntaa harkitsemaan uudelleen Ruandan karkotussuunnitelmaansa.
ABC Newsin mukaan YK varoitti, että se on ”pakolaissopimuksen vastainen” ja että sillä on ”haitallinen vaikutus” ihmisoikeuksiin ja pakolaisten suojeluun.