Yhdistynyt kuningaskunta on Eurostatin mukaan kahdeksanneksi helpoin Euroopan maa, johon on helppo muuttaa.

| 15 tammikuun, 2024
Yhdistynyt kuningaskunta on Eurostatin mukaan kahdeksanneksi helpoin Euroopan maa, johon on helppo muuttaa.

Yhdistynyt kuningaskunta (UK) ei ole vaivattomin eurooppalainen maa, johon muuttaa, mutta se on silti 10 parhaan maan joukossa.

Yhdistynyt kuningaskunta sijoittui kahdeksanneksi helpoimmaksi maaksi kansalaisuuden hankkimisessa Euroopan unionin (EU) ulkopuolisten maiden asukkaille. Näin kertoo Kanadan maahanmuuttovirasto CanadaCIS.

CanadaCIS tutki, mitkä Euroopan maat ovat EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisuuden saamisen kannalta helpoimpia ja haastavimpia.

Tutkimuksessa analysoitiin Eurostatin maahanmuuttotietoja vuosilta 2009-2021 ja keskityttiin EU:n ulkopuolella asuvien henkilöiden hakemusten onnistumisprosentteihin.

Noin kolmelle 50:stä (3,2 %) asukkaasta myönnettiin Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisuus Eurostatin 12 vuoden tietojen perusteella vuosilta 2009-2021.

”Sen lisäksi, että Euroopalla on joitakin vahvimpia passeja, se on myös yksi parhaista elämänlaatua kuvaavista indikaattoreista, mukaan lukien hyvät uranäkymät, elinolot ja terveydenhuolto”, sanoi CanadaCIS:n maahanmuuttoasiantuntija Bryan Brooks. Financial Express .

Maailmanlaajuista muuttoliikettä koskevan erillisen tutkimuksen mukaan Yhdistynyt kuningaskunta on kolmanneksi suosituin maahanmuuttoalue korkeammista elinkustannuksista huolimatta.

Maa houkuttelee ammattilaisia eri aloilta, kuten rahoituksesta, terveydenhuollosta, koulutuksesta ja teknologiasta.

10 helpointa ja vaikeinta Euroopan maata, joihin on helpointa muuttaa.

”Analyysi osoittaa, että Keski-Eurooppa on haastavin alue kansalaisuuden saamiseksi, kun taas Pohjois- ja Länsi-Eurooppa on helpoin”, totesi Brooks CanadaCIS:stä.

Ruotsi, maailman onnellisin maa, otti kärkipaikan, sillä se hyväksyi eniten kansalaisuutta EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten keskuudessa. Lähes joka kymmenes EU:n ulkopuolinen ulkomaalainen saa kansalaisuuden Ruotsissa, mikä on yli kaksinkertainen määrä EU:n keskiarvoon verrattuna.

Kaksi-viisi parasta ovat Norja, Alankomaat, Portugali ja Islanti. Näihin maihin hakee useampi kuin joka 25. hakija.

Irlanti on kuudennella ja Romania seitsemännellä sijalla, ja Yhdistynyt kuningaskunta on kahdeksannella sijalla. Belgia ja Suomi täydentävät kärkikymmenikön.

Useimmissa Pohjois-Euroopan maissa, kuten Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Suomessa, kansalaisuusaste on yksi korkeimmista. Tanska on ainoa Pohjois-Euroopan maa, joka ei ole mukana.

Etelä-Euroopassa Portugali oli helpoin. Samaan aikaan Alankomaat, Irlanti ja Yhdistynyt kuningaskunta olivat helpoimmat länsimaat, joihin oli helppo muuttaa.

Puola on Keski-Euroopan kärjessä 4 prosentin ja Kroatia 3,9 prosentin osuuksillaan.

Kun on kyse Euroopan maista, joihin on haastavinta muuttaa, Virossa on alhaisin keskimääräinen prosenttiosuus kansalaisuuden saaneista asukkaista. Vain yksi 200:sta Virossa asuvasta sai kansalaisuuden.

Latvia, Tšekki ja Liettua ovat seuraavat kolme maata, joiden kansalaiseksi on vaikeinta päästä. Alle yksi prosentti EU:n ulkopuolella asuvista henkilöistä on saanut kansalaisuuden kaikissa kolmessa maassa.

Nämä maat sijoittuivat viidennestä yhdeksänteen sijalle Euroopan maista, joihin on vaikeinta muuttaa: Itävalta, Liechtenstein, Slovakia, Slovenia ja Saksa. Nämä maat myöntävät kansalaisuuden alle yhdelle viidestäkymmenestä EU:n ulkopuolella asuvasta henkilöstä.

Tanska sijoittui 10 haastavimman maan joukkoon Keski-Euroopan ulkopuolella, sillä sen kansalaisuuden saaminen oli 2 prosenttia.

Merkittäviä muutoksia Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttopolitiikkaan

Yhdistynyt kuningaskunta toteuttaa suunnitelmansa tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaa vuoteen 2024 asti hillitäkseen nettomaahanmuuttoa ja vähentääkseen julkisten palvelujen kuormitusta.

Ammattitaitoisten työntekijöiden on täytettävä uusi vähimmäistuloraja, joka on 38 700 puntaa vuodessa. Summa on lähes 50 prosenttia suurempi kuin 26 200 puntaa.

Terveydenhuolto- ja hoivatyöntekijät on vapautettu tästä vähimmäistulojen korotuksesta, mutta he eivät saa enää tuoda maahan huollettavia henkilöitä.

Care Quality Commissionin (CQC) on jatkossa säänneltävä myös kaikkia hoivayrityksiä, jotka haluavat sponsoroida hoivatyöntekijöitä.

Perheviisumin hakijoihin sovelletaan myös korkeampia vähimmäistulovaatimuksia. Tämä astuu voimaan vaiheittain vuoden 2024 aikana, ja 38 700 punnan kokonaismäärä tulee voimaan vuoden 2025 loppuun mennessä.

Yhdistyneen kuningaskunnan puuteammattiluettelo (SOL), joka tunnetaan nykyisin nimellä Immigration Salary List (ISL), ja Graduate-viisumi ovat molemmat muuttoliikkeen neuvoa-antavan komitean (MAC) tarkistettavina.

SOL menettää 20 prosentin alennuksensa, ja MAC tarkistaa, mitkä nykyiset SOL-työpaikat olisi säilytettävä ISL:ssä uusien palkkarajojen mukaisesti.

Kaikki muut opiskelijat eivät voi tuoda perheenjäseniään Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tämän vuoden tammikuusta alkaen, lukuun ottamatta jatko-opiskelijoita ja valtion rahoittamilla stipendeillä opiskelevia kansainvälisiä opiskelijoita.

Kasvava nettomuutto

Kansallisen tilastokeskuksen (ONS) virallisten lukujen mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan kokonaisnettomuutto kesäkuusta 2022 kesäkuuhun 2023 on arviolta 672 000.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa huollettavana olevien viisumien myöntäminen on lisääntynyt 930 prosenttia vuodesta 2019 lähtien. Syyskuuhun 2023 mennessä se oli yhteensä 152 980, kun se syyskuussa 2019 oli 14 839.

Se osoittaa myös, että EU:n ulkopuolisista maista tuleva muuttoliike on lisääntynyt merkittävästi, ja maahanmuuttajien listan kärjessä ovat Intia, Nigeria ja Kiina.

Useimmat Yhdistyneestä kuningaskunnasta tulevat korkeakoulutukseen (39 %) tai työskentelemään terveydenhuolto- ja sosiaalihuoltoalalla (33 %).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *