Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on tehostanut toimiaan laittoman maahanmuuton torjumiseksi uusilla toimenpiteillä, joilla vahvistetaan rajaturvallisuutta ja uudistetaan turvapaikkajärjestelmää.
Nämä ovat osa laajempaa suunnitelmaa, jolla pyritään hallitsemaan maahanmuuttoa paremmin ja puuttumaan laittomien rajanylitysten ja maahanmuuttorikosten aiheuttamiin ongelmiin.
Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Sir Keir Starmer ilmoitti 18. heinäkuuta Euroopan poliittisen yhteisön huippukokouksessa suunnitelmista rikollisjengien torjumiseksi.
Estämällä laitonta maahanmuuttoa sen alkulähteillä näillä ehdotuksilla varmistetaan Yhdistyneen kuningaskunnan rajojen turvallisuus ja suojellaan haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä.
Yhdistyneen kuningaskunnan ulko-, kansainyhteisö- ja kehitysyhteistyövirasto investoi kolmen vuoden aikana enintään 84 miljoonaa puntaa hankkeisiin Afrikassa ja Lähi-idässä.
Tällä rahoituksella puututaan siirtymään joutumisen perimmäisiin syihin, kuten konflikteihin, ilmastonmuutokseen, köyhyyteen ja muihin humanitaarisiin hätätilanteisiin.
Starmer paljasti myös suunnitelmansa tehdä yhteistyötä eteläisen pallonpuoliskon ja eurooppalaisten kumppaneiden kanssa laittoman maahanmuuton torjumiseksi sen alkulähteillä.
Yhteistyön tavoitteena on luoda turvallisempi ja vakaampi ympäristö maahanmuuttajien kotimaahan, mikä vähentää vaarallisten matkojen tarvetta.
Hän paljasti myös uusia sopimusaloitteita Slovenian ja Slovakian kanssa järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi.
Slovenian ja Slovakian kanssa tehdyt sopimukset tehostavat lainvalvontaviranomaisten välistä yhteistyötä.
Ne auttavat vahvistamaan Yhdistyneen kuningaskunnan turvallisuutta rajat ylittävän terrorismin, vakavan järjestäytyneen rikollisuuden ja ihmiskaupan torjunnassa.
”Huippukokous on tuonut yhteen keskeiset eurooppalaiset kollegamme osana suhteiden uudelleenkäynnistämistä”, totesi Yhdistyneen kuningaskunnan ulkoministeri David Lammy tiedotteessa.
Lammy lisäsi, että huippukokouksen tarkoituksena ei ollut ainoastaan puuttua laittomaan maahanmuuttoon vaan myös muihin Euroopan kohtaamiin yhteisiin haasteisiin.
Näihin haasteisiin kuuluu tarve lisätä turvallisuusyhteistyötä ja jatkaa Ukrainan tukemista Venäjän hyökkäyksen edessä.
Koulutuksen ja työllisyyden tukeminen muuttoliikkeen ehkäisemiseksi
Yhdistynyt kuningaskunta haluaa parantaa elämää kotimaassa tarjoamalla koulutusta ja työmahdollisuuksia.
Britannian hallitus johtaa Jordaniassa ja Libanonissa uusia ohjelmia, joilla autetaan syyrialaispakolaisia oppimaan taitoja ja löytämään työpaikkoja.
Tämä on osa YK:n maailmanlaajuisessa pakolaisfoorumissa annettua lupausta varmistaa, että lapset voivat käydä koulua. Tämä auttaa vähentämään hyväksikäytön riskiä.
Yhdistynyt kuningaskunta tukee Pohjois- ja Itä-Afrikan parempaa alueellista muuttoliikkeen hallintaa koskevia ohjelmia. Tämä auttaa suojelemaan maahanmuuttajien oikeuksia ja täyttämään työpaikkojen puutteita.
Hallitus aikoo myös lähettää humanitaarista apua konflikteista kärsiville ihmisille, kuten sudanilaisille pakolaisille Tšadissa, auttaakseen heitä pysymään alueellaan.
Lisäksi Yhdistynyt kuningaskunta aikoo lisätä sellaisten maailmanlaajuisten järjestöjen rahoitusta, jotka auttavat maita vastaanottamaan pakolaisia ja valmistautumaan ilmastonmuutokseen ja luonnonkatastrofeihin.
Ne antavat myös enintään 2 miljoonaa puntaa Libyassa toimivalle Kansainväliselle siirtolaisuusjärjestölle, jotta siirtolaiset voivat palata turvallisesti kotiin.
Rajaturvallisuus-, turvapaikka- ja maahanmuuttolaki
Näiden uusien toimenpiteiden ohella 17. heinäkuuta 2025 pidetyssä kuninkaan puheessa esiteltiin uusi rajaturvallisuus-, turvapaikka- ja maahanmuuttolaki.
Lakiehdotuksen tavoitteena on päivittää Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttojärjestelmä uusilla välineillä ja valtuuksilla lainvalvontaa varten.
”Hallitukseni pyrkii vahvistamaan rajaa ja tekemään kaduista turvallisempia”, kuningas Kaarle sanoi puheessaan.
Hän sanoi, että uusi lakiesitys ”nykyaikaistaa turvapaikka- ja maahanmuuttojärjestelmää”.
Turvapaikkaprosessin uudistaminen vähentää tapausten ruuhkaa ja nopeuttaa turvallisista maista tulevien ihmisten palauttamista.
Se myös lopettaa hotellien käytön turvapaikanhakijoille, mikä säästää hallitukselta paljon rahaa.
Tavoitteena on tehdä järjestelmästä oikeudenmukaisempi ja nopeampi, suojella niitä, jotka sitä tarvitsevat, ja samalla vähentää laitonta maahantuloa.
Lakiehdotuksella perustetaan myös uusi rajaturvallisuuskomentokunta (Border Security Command, BSC), josta sisäministeri Yvette Cooper on jo ilmoittanut.
BSC:n avulla ”tehostetaan terrorismin vastaisia toimivaltuuksia järjestäytyneen maahanmuuttorikollisuuden torjumiseksi”.
Heillä on valtuudet pysäyttää ja tutkia rajalla maahanmuuttorikoksista epäiltyjä henkilöitä.
Ihmissalakuljetukseen ja siihen liittyviin rikoksiin osallistuville määrätään tiukemmat rangaistukset.
Tähän sisältyy salakuljetuspalvelujen mainostamisen ja näihin operaatioihin tarkoitettujen materiaalien toimittamisen laittomaksi tekeminen.
Nämä välineet estävät laittoman maahantulon ja varmistavat tehokkaamman ja valvotumman turvapaikkamenettelyn.
Yhdistyneen kuningaskunnan turvapaikkahakemusten käsittely ulkomailla
Uusien toimenpiteiden ensisijaisena tavoitteena on käsitellä turvapaikkajärjestelmän suurta ruuhkaa.
Hallitusta on arvosteltu pitkistä käsittelyajoista ja hotellien käytöstä turvapaikanhakijoiden majoittamiseen.
BBC kertoi, että Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri ei ole sulkenut pois mahdollisuutta käsitellä turvapaikkahakemuksia ulkomailla.
Starmer sanoi, että ”on kiinnostusta” siihen, miten turvapaikanhakijoiden offshore-käsittely Albaniassa tai Italiassa voisi toimia.
Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri kuitenkin sanoi, että keskustelussa keskitytään enemmänkin siihen, että jengit saataisiin kuriin alun perin.
”Olen aina sanonut, että tarkastelemme, mikä toimii ja missä tapauksissa tapaukset voidaan käsitellä lähempänä alkuperämaata”, Starmer sanoi.
Hän lisäsi: ”Se on sitten asia, jota on tietenkin tarkasteltava.” Hän lisäsi: ”Se on asia, jota on tietenkin tarkasteltava.”
Yhdistyneen kuningaskunnan taistelu laitonta maahanmuuttoa vastaan jatkuu.
Yhdistyneen kuningaskunnan viimeaikaiset toimet laittoman maahanmuuton vähentämiseksi ovat kattava yritys vahvistaa rajaturvallisuutta ja uudistaa turvapaikkajärjestelmää.
Näiden uusien toimenpiteiden vaikutus muuttoliikennemalleihin, politiikkaan ja turvapaikanhakijoiden kohteluun on ratkaiseva.
Hallitus on luvannut pysyä valppaana ja mukauttaa strategioitaan laittoman maahanmuuton muuttuviin haasteisiin vastaamiseksi.
Rajaturvallisuutta, turvapaikka-asioita ja maahanmuuttoa koskevan lakiehdotuksen esittäminen on merkittävä askel,
Kansallisen turvallisuuden ja ihmisoikeuksien suojelun varmistamiseksi tarvitaan kuitenkin tasapainoinen lähestymistapa.