Yhdistyneen kuningaskunnan uusi sähköinen matkustuslupa (ETA) vaarantaa sen Ranskan hallituksen kanssa tekemän sopimuksen koulumatkoista.
Huhtikuun 2. päivästä 2025 alkaen kaikkien Euroopan kansalaisten, myös ranskalaisten koululaisten, on hankittava ETA-lupa ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista.
Ranskalaiset ja muut eurooppalaiset vierailijat voivat alkaa hakea ETA-lupaa 5. maaliskuuta 2025.
Yksi ETA-paikan harvoista vaatimuksista on kuitenkin passi, jota ei monilla Euroopan kansalaisilla ole.
Tämä vaatimus on suoraan ristiriidassa alkuperäisessä Ranskan ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisessä koulumatkasopimuksessa vahvistetun, vain henkilökorttia koskevan määräyksen kanssa.
Ranskan ja Yhdistyneen kuningaskunnan välinen koulumatkasopimus
Joulukuussa 2023 maiden välisellä sopimuksella otettiin käyttöön uudet säännöt, joilla helpotetaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavien ranskalaisten koululaisryhmien matkustusvaatimuksia.
Tämän sopimuksen mukaan ranskalaiset opiskelijat voisivat matkustaa Britanniaan vain kansallisella henkilökortillaan.
Toisaalta ranskalaisissa kouluissa opiskelevat EU:n ulkopuoliset opiskelijat voivat osallistua näihin matkoihin ilman viisumia.
Tämä järjestely vähensi kustannuksia ja paperityötä, mikä lisäsi ranskalaisten koulujen vierailuja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan 30 prosenttia.
Se oli lupaava elpyminen vuosien Brexitiin liittyvän laskun jälkeen. Silti Yhdistyneen kuningaskunnan tuleva ETA uhkaa heikentää sen menestystä.
Tämä on herättänyt huolta ranskalaisissa kouluttajissa ja matkanjärjestäjissä, jotka pelkäävät, että ohjelma voi häiriintyä.
Oppilaitosten ja ranskalaisten koulumatkojen järjestäjien huolenaiheet
Ranskalaisen matkailualan järjestön Les Entreprises du Voyagen puheenjohtaja Valérie Boned kirjoitti Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministerille Yvette Cooperille.
Financial Timesin mukaan Bonedin kirjeessä pyydettiin pikaisesti selvitystä koulumatkojen ohjelman tilanteesta ja nopeiden toimien tarpeesta.
”Mitä nopeammin saamme tilanteen selvitettyä, sitä vähemmän sillä on vaikutusta vuoden 2025 koulumatkojen määrään”, hän kirjoitti.
Hänen kirjeessään korostettiin, että uusi ETA-järjestelmä voi rasittaa suunnittelua.
Se korosti myös todellista mahdollisuutta, että ranskalaiset koulut saattavat perua matkoja lisääntyneen logistisen taakan vuoksi.
Ranskalaiset opettajat, kuten Isabelle Regiani, Jean Jaurès Middle Schoolin opettaja Sarregueminesissa, ovat ilmaisseet turhautuneisuutensa.
Hän selitti, että ”15-vuotiaiden teini-ikäisten valvottujen ryhmien vaatiminen ETA-menettelyn läpi lyhyelle matkalle Englantiin on täyttä järjettömyyttä.” Hän totesi, että ”ETA-menettelyn läpikäyminen on täysin järjetöntä”.
Regina totesi, että monet hänen kollegoistaan järjestivät ennen päiväretkiä Englantiin, mutta ovat harkinneet asiaa uudelleen paperityön takia.
”Toivomme hartaasti, että Britannian hallitus harkitsee tilannetta uudelleen”, hän lisäsi.
Koulumatkojen opetuksellinen ja kulttuurinen vaikutus
Ranska-Yhdistynyt kuningaskunta -koulumatkaohjelmaa on kiitelty laajalti sen roolista kulttuuri- ja koulutusvaihdon edistämisessä.
Vuoden 2023 sopimuksen jälkeen tuhannet ranskalaiset opiskelijat ovat voineet tutustua Yhdistyneen kuningaskunnan kulttuuriin.
He pääsivät vierailemaan Yhdistyneen kuningaskunnan maamerkkeihin, osallistumaan kielikursseille ja kokemaan brittiläistä kulttuuria omakohtaisesti.
Ranskalaisen koulumatkojen tarjoajan PG Tripsin johtaja Edward Hisbergues totesi, että ohjelman säilyttäminen on ”välttämätöntä”, jotta voidaan estää ranskalaisten koulumatkojen väheneminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
PG Trips -tutkimuksessa todettiin, että yli 75 prosenttia ranskalaisista opettajista järjestäisi koulumatkoja epätodennäköisemmin, jos Yhdistyneen kuningaskunnan ETA vaikeuttaisi matkustamista.
Ranskalaiset virkamiehet ovat korostaneet ohjelman merkitystä ratkaisevana linkkinä Ranskan ja Britannian suhteiden vaalimisessa nuorten sukupolvien keskuudessa.
Yksi hallituksen edustaja totesi: ”Olemme tiiviissä yhteydessä brittiläisiin kollegoihimme, jotta se pysyy täysin toimintakykyisenä.”
Turvallisuuden ja saavutettavuuden tasapainottaminen
ETA-järjestelmä on osa Yhdistyneen kuningaskunnan laajempaa aloitetta rajavalvonnan nykyaikaistamiseksi ja virtaviivaistamiseksi.
ETA:n myötä kaikkien muiden kuin vierailuvelvollisten vierailijoiden on rekisteröitävä tietonsa ja matkasuunnitelmansa ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista.
Tämä parantaa turvallisuutta, koska matkustajat tarkastetaan etukäteen ennen maahan saapumista.
ETA-hakemus on suunniteltu nopeaksi, ja se vaatii matkustajan passin, henkilötiedot, turvakysymyksiin vastaamisen ja maksun.
Kaikille matkustajille, myös lapsille, pakolliset passit ovat kuitenkin merkittävä haaste ranskalaisille koululaisryhmille, jotka yleensä käyttävät matkoillaan henkilökortteja.
EU:n tulevalla uudella rajatarkastusjärjestelmällä, maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmällä (Entry/Exit System, EES), pyritään samanlaisiin turvallisuustavoitteisiin.
Se korvaa manuaalisen passin leimaamisen kirjaamalla biometristen tietojen avulla kolmansien maiden kansalaisten jokaisen maahantulon ja maastapoistumisen.
EES:n käyttöönoton on kuitenkin varoitettu aiheuttavan pitkiä viiveitä rajanylityskäsittelyssä erityisesti alkuvaiheessa.
Tämä johtuu siitä, että sormenjälkien ja kasvojen skannauksen rekisteröinti on rajalla rajoitettu, eikä sitä voi tehdä etukäteen.
Nämä päällekkäiset järjestelmät ovat herättäneet kysymyksiä Yhdistyneen kuningaskunnan matkojen yleisestä saavutettavuudesta ja houkuttelevuudesta eurooppalaisten matkailijoiden kannalta.
Mahdollinen kompromissi?
ETA:n täytäntöönpanoon on enää kuukausia aikaa, ja ranskalaiset koulut ja matkailujärjestöt odottavat Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriön päätöstä.
Ranskan koulumatkan osallistujat voivat saada vapautuksen passi- ja ETA-vaatimuksista matkasopimuksen noudattamiseksi.
Virallista poikkeusta ETA-vaatimuksesta ei ole kuitenkaan vielä vahvistettu.
Eräät Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen virkamiehet ovat vihjailleet, että se voi olla mahdollista, jos Ranska ja muut EU:n jäsenvaltiot esittävät yhtenäisen pyynnön.
Keskustelujen jatkuessa opettajat toivovat edelleen, että Britannian hallitus harkitsee tilannetta uudelleen.
Ranska-Yhdistynyt kuningaskunta -koulumatkaohjelman tulevaisuus on vaakalaudalla, kun koulut ja perheet odottavat lopullista päätöstä.