Sisäministeri paljastaa uudet rajaturvallisuustoimenpiteet maahanmuuton valvomiseksi

| 27 elokuun, 2024
Sisäministeri paljastaa uudet rajaturvallisuustoimenpiteet maahanmuuton valvomiseksi
Kuva Eric Masurilta Unsplashin kautta.

Yhdistynyt kuningaskunta (UK) on ryhtynyt uusiin toimiin tiukempien rajaturvallisuustoimenpiteiden ja sääntöjen täytäntöönpanon tehostamiseksi.

Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri Yvette Cooper ilmoitti 21. elokuuta joukosta uusia toimia, joita hallitus toteuttaa rajaturvallisuuden vahvistamiseksi.

Uusilla toimenpiteillä pyritään myös tiukentamaan maahanmuuton valvontaa ja lisäämään merkittävästi epäonnistuneiden turvapaikanhakijoiden palauttamista.

Muutokset ovat osa hallituksen suunnitelmaa, jolla pyritään hallitsemaan paremmin, ketkä tulevat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ja vähentämään laitonta maahanmuuttoa.

”Lisäämällä täytäntöönpanovalmiuksia ja palautuksia luomme järjestelmän, jota valvotaan ja hallitaan paremmin”, Cooper sanoi tiedotteessa.

Uudet rajaturvallisuustoimenpiteet toteutetaan sen jälkeen, kun pääministeri tapasi useiden Euroopan maiden johtajia keskustellakseen rajaturvallisuustoimenpiteistä.

Yhteistyön tavoitteena on löytää yhteisiä ratkaisuja maahanmuuton haasteisiin, kuten yhteisiä toimia ihmissalakuljetuksen torjumiseksi.

Sisäministeri on tehnyt tiivistä yhteistyötä kansainvälisten kumppaneiden kanssa yhteistyön tehostamiseksi järjestäytyneen maahanmuuttorikollisuuden torjunnassa.

Uudet rajaturvallisuustoimenpiteet käyttöön

Cooper on hahmotellut useita tärkeitä rajaturvallisuustoimenpiteitä, joihin hallitus aikoo ryhtyä.

Tiedustelu- ja täytäntöönpanovalmiuksien parantaminen

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus lisää 100 uutta National Crime Agencyn (NCA) virkamiestä.

Tämän lisäksi Euroopan unionin (EU) lainvalvontaviraston Europolin palveluksessa olevien kansallisten kilpailuviranomaisten määrä on kasvanut 50 prosenttia.

Nämä virkamiehet keskittyvät häiritsemään järjestäytyneitä maahanmuuttorikollisuutta harjoittavia verkostoja, jotka salakuljettavat ihmisiä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Niiden tavoitteena on pysäyttää rikollisryhmät, jotka auttavat ihmisiä saapumaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan laittomasti, usein vaarallisilla veneillä Englannin kanaalin yli.

Tällä hetkellä kansallinen kilpailuviranomainen tutkii jo noin 70 riskialtista salakuljetus- ja ihmiskaupparyhmää.

He olivat yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa takavarikoineet noin 400 ihmissalakuljetukseen tarkoitettua venettä ja moottoria.

Säilöönottokapasiteetin lisääminen

Sisäministeri paljastaa uudet rajaturvallisuustoimenpiteet maahanmuuton valvomiseksi
Kuvan tarjoaa Philip Robins Unsplashin kautta.

Hallitus aikoo avata uudelleen kaksi säilöönottokeskusta, Campsfieldin ja Haslarin, ja lisätä niihin 290 uutta vuodepaikkaa.

Näihin laitoksiin sijoitetaan lisää ihmisiä, jotka odottavat siirtoa takaisin kotimaahansa.

Monet ihmisoikeusaktivistit ovat huolissaan siitä, että näiden keskusten avaaminen uudelleen voisi aiheuttaa lisää ongelmia.

He pelkäävät myös, että se tuo mukanaan aiemmat ongelmat, kuten huonot säilöönotto-olosuhteet.

Hallitus kuitenkin uskoo, että karkotusten lisääntymisen hallitseminen on välttämätöntä.

Lisää karkotuksia

Merkittävä osa uusia toimenpiteitä on karkotuslentojen suunniteltu lisääminen.

Britannian hallituksen tavoitteena on palauttaa enemmän epäonnistuneita turvapaikanhakijoita kuin kertaakaan sitten vuoden 2018.

Sen tavoitteena on karkottaa vuoden loppuun mennessä 14 000 ihmistä, joille ei ole myönnetty turvapaikkaa tai joilla ei ole oikeutta oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Tämän helpottamiseksi hallitus oli siirtänyt 300 työntekijää keskittymään karkotusten nopeuttamiseen.

Laittoman työnteon kitkeminen

Sisäministeri ilmoitti uudesta tiedusteluun perustuvasta ohjelmasta, jonka tarkoituksena on tunnistaa brittiläiset työnantajat, jotka palkkaavat henkilöitä, joilla ei ole laillista oikeutta tehdä työtä.

Yrityksille voi koitua rangaistuksia, kuten sakkoja, toiminnan lopettaminen tai jopa oikeustoimet.

Hallitus toivoo, että laittoman työnteon lopettamisen myötä yhä harvempi yrittää päästä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman lupaa.

Uusien rajaturvallisuustoimenpiteiden perustelut ja haasteet

Sisäministeri paljastaa uudet rajaturvallisuustoimenpiteet maahanmuuton valvomiseksi
Kuvan tarjoaa Philip Robins Unsplashin kautta.

Cooper korosti, että nämä toimenpiteet ovat välttämättömiä järjestyksen palauttamiseksi ja sen varmistamiseksi, että maahanmuuttolakeja noudatetaan oikeudenmukaisesti ja tehokkaasti.

”Ryhdymme voimakkaisiin ja selkeisiin toimiin rajaturvallisuuden parantamiseksi ja sen varmistamiseksi, että sääntöjä noudatetaan ja pannaan täytäntöön”, hän sanoi.

Uusi rajaturvallisuusjoukkojen komentokeskus auttaa tekemään tiivistä yhteistyötä muiden maiden kanssa salakuljetusryhmien pysäyttämiseksi.

Kriitikot kuitenkin väittävät, että toimenpiteet, erityisesti pidätyskeskusten avaaminen uudelleen, ovat askel taaksepäin.

Säilöönottokeskusten lisääminen tuo takaisin näissä laitoksissa aiemmin esiintyneet ongelmat.

Toisten mielestä hallituksen pitäisi sen sijaan keskittyä auttamaan ihmisiä, jotka pakenevat vaarallisia tilanteita kotimaassaan.

Ihmisoikeusryhmät ovat ilmaisseet huolensa siitä, että hallituksen lähestymistapa saattaa epäinhimillistää maahanmuuttajia.

Näillä toimenpiteillä ei myöskään ehkä pystytä puuttumaan muuttoliikkeen perimmäisiin syihin, kuten sotiin ja vainoon maahanmuuttajien kotimaassa.

Katse eteenpäin

Monet arvioivat näiden uusien rajaturvallisuustoimenpiteiden onnistumista sen perusteella, miten tehokkaasti ne vähentävät laitonta maahanmuuttoa.

Monet haluavat myös nähdä, pystyvätkö ne selviytymään epäonnistuneiden turvapaikanhakijoiden karkottamiseen liittyvistä oikeudellisista ja logistisista haasteista.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on luvannut omaksua tasapainoisen lähestymistavan maahanmuuton valvontaan.

Tähän sisältyy ihmisoikeuksien kunnioittaminen samalla kun säilytetään Yhdistyneen kuningaskunnan rajojen koskemattomuus.

Hallitus aikoo myös jatkaa yhteistyötä muiden maiden kanssa laittoman maahanmuuton torjumiseksi.

Se uskoo, että tiivis yhteistyö muiden maiden kanssa voi häiritä rikollisverkostoja, jotka hyötyvät ihmisten salakuljetuksesta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.