Schengen-viisumia hakevien matkustajien on maksettava korkeampia maksuja ensi kuusta alkaen.
Schengen-viisumi on lyhytaikainen oleskelulupa, joka oikeuttaa matkustamaan Schengen-alueella enintään 90 päivän ajan 180 päivän kuluessa.
Schengen-alueeseen kuuluu 26 Euroopan unionin (EU) jäsenvaltiota ja neljä naapurimaata, Sveitsi, Norja, Islanti ja Liechtenstein, jotka ovat poistaneet sisärajatarkastukset.
Euroopan komissio on hyväksynyt ehdotuksen Schengen-viisumimaksujen korottamisesta 12 prosentilla.
Slovenian ulko- ja Eurooppa-asioiden ministeriön mukaan ”korotusta sovelletaan maailmanlaajuisesti 11. kesäkuuta 2024 alkaen”.
Kuten ehdotusluonnoksessa todetaan, uudet Schengen-viisumimaksut ovat 90 euroa aikuisilta ja 45 euroa 6-12-vuotiailta lapsilta.
Niiden maiden osalta, jotka eivät ole yhteistyöhaluisia vastaanottamaan karkotettuja kansalaisia takaisin jäsenvaltioista, uudet viisumimaksut ovat 135 tai 180 euroa.
Ennen kesäkuussa tapahtunutta viisumimaksujen korotusta Schengen-viisumi maksoi 80 euroa aikuisilta ja 40 euroa lapsilta.
Jäsenvaltioista karkotettujen henkilöiden paluumuuttomaksu oli aiemmin 120 tai 160 euroa.
Schengen-viisumimaksujen korotus on seurausta EU:n viisumimaksujen rutiinitarkistuksesta, joka tehdään joka kolmas vuosi.
Viimeisimmässä tarkistuksessa joulukuussa 2023 viisumimaksujen korottaminen sai ”ylivoimaisen enemmistön” tuen.
Komissio ilmoitti viisumimaksujen korotuksen syyksi inflaation ja virkamiesten palkkojen nousun jäsenvaltioissa.
EU korotti Schengen-viisumimaksuja viimeksi helmikuussa 2020, jolloin hakemuksen jättämiskustannukset nousivat 60 eurosta 80 euroon.
Se ei ole ilmoittanut viisumimaksujen korotuspäivää. Komission odotetaan kuitenkin julkaisevan sen virallisessa lehdessään viikon loppuun mennessä.
IATA varoittaa, että korkeammat viisumimaksut voivat estää matkailua.
Ehdotus Schengen-viisumimaksujen korottamisesta sai paheksuntaa monilta eri tahoilta.
”Yksikään saaduista kommenteista ei kannattanut maksujen korottamista”, EU:n komission ehdotuksessa todetaan.
Monissa kommenteissa väitettiin, että korkeat elinkustannukset ja inflaatio saattavat haitata matkustamista ja estää ihmisten välisiä yhteyksiä.
Kansainvälinen ilmakuljetusliitto (IATA) julkaisi raportin viisumimaksujen korotusten vaikutuksesta matkustamiseen.
”Tämä tarkistus saattaa estää matkailijoita valitsemasta Schengen-kohteita”, IATA:n palautteessa todetaan.
Se lisäsi, että se voi vaikuttaa kielteisesti EU:n matkailuun ”erityisesti silloin, kun muut paikat eivät vaadi viisumia tai tarjoavat kustannustehokkaampia vaihtoehtoja”.
Viisumimaksujen korottaminen tekisi matkustamisesta Schengen-alueelle entistä edullisempaa, ja sillä voisi olla heijastusvaikutuksia paikallisiin talouksiin.
Muissa ehdotusta koskevissa kommenteissa viitattiin ”viisumipalvelujen huonoon laatuun”.
Näitä ovat muun muassa vaikeudet nimitysten saamisessa, epäyhtenäiset käytännöt jäsenvaltioiden välillä ja avoimuuden puute.
Jotkut vastaajat arvostelivat myös ulkoisten palveluntarjoajien roolia, joka sisältyy ehdotettuun Schengen-viisumimaksujen korotukseen.
Uusien viisumimaksujen yhdenmukaistaminen Schengen-viisumien digitalisoinnin kanssa
Palautteessaan IATA kannusti EU:ta myös mukauttamaan viisumimaksut EU:n digitalisaatiosuunnitelmiin.
Euroopan komissio pyrkii digitalisoimaan Schengen-viisumihakemukset vuonna 2026.
Digitaalinen Schengen-viisumi on tulostettava 2D-viivakoodi, jonka myöntävän maan varmentaja on allekirjoittanut digitaalisesti.
Siinä on viisuminhaltijan kasvot, henkilötiedot, viisumin myöntänyt maa, asiaankuuluvat tiedot ja mahdolliset viisumiehdot.
Joulukuussa 2023 EU hyväksyi uudet säännöt, joiden mukaan Schengen-viisumeita voidaan hakea verkossa.
Uuden politiikan mukaan uusi Schengen-viisumin online-alusta on Euroopan unionin viisumihakemusjärjestelmä eli EU VAP.
EU:n vapaaehtoisen toimintasuunnitelman myötä henkilökohtaisia tapaamisia ei enää tarvita muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
Ainoastaan ensikertalaisten, sellaisten henkilöiden, joiden biometriset tiedot eivät ole voimassa, ja niiden, joilla on uudet matkustusasiakirjat, on käytävä konsulaateissa tai viisumikeskuksissa.
Hakijat voivat täyttää hakemuksensa, vastata matkustamiseen liittyviin kysymyksiin ja ladata vaaditut asiakirjat alustalla.
He voivat myös maksaa Schengen-viisumimaksut verkossa EU:n VAP-järjestelmään liitetyn yhdyskäytävän kautta, mutta heillä on edelleen mahdollisuus maksaa viisumivirkailijoiden luona.
Järjestelmä välittää hakemukset ja maksut automaattisesti asianomaisiin jäsenmaihin.
Siirtyminen kohti viisumivapaata järjestelmää
IATA kehotti myös EU:ta pyrkimään mahdollisimman suureen viisumivapauteen.
Tämä voidaan saavuttaa käyttämällä viisumihelpotustekniikoita, totesi maailman lentoyhtiöiden ammattijärjestö.
Vuoden 2025 puoliväliin mennessä EU ottaa käyttöön eurooppalaisen matkatieto- ja matkustuslupajärjestelmän(ETIAS).
Kyseessä ei ole viisumi vaan sähköinen matkustuslupa, jolla matkustajat voivat vierailla Schengen-alueella ilman viisumia.
Se toimii samalla tavalla kuin Yhdysvaltojen sähköinen matkustuslupajärjestelmä (ESTA) ja Yhdistyneen kuningaskunnan sähköinen matkustuslupa (ETA).
EU ottaa myöhemmin tänä vuonna käyttöön myös uuden biometrisen rajavalvontajärjestelmän, Entry/Exit System (EES).
EES-järjestelmä rekisteröi lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävän Schengen-viisumin haltijoiden ja muiden kuin viisumin haltijoiden maahantulon ja maastapoistumisen kasvokuva- tai sormenjälkiskannauksen avulla.