Vuodesta 2018 lähtien Englannin kanaalin kautta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (UK) on saapunut yli 150 000 pienveneilijää.
Hallituksen virallisten lukujen mukaan pelkästään joulupäivänä saapui yhteensä 451 ihmistä.
Matkalle lähti yhteensä 11 venettä, ja lisää odotettiin tulevan lähipäivinä.
Näistä usein vaarallisista matkoista on tullut Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttokeskustelun keskeinen aihe.
Se on jälleen kerran herättänyt huolta rajaturvallisuudesta, humanitaarisista velvoitteista ja järjestäytyneestä rikollisuudesta.
Seitsemän vuoden aikana havaittu nouseva suuntaus kuvastaa muuttoliikkeen hallinnan monimutkaistumista.
Poliittiset johtajat ja aktivistit ovat erimielisiä siitä, miten ongelmaan tulisi parhaiten puuttua.
Pienten alusten saapuminen: kasvava suuntaus
Pienveneiden määrä on kasvanut dramaattisesti viimeisten seitsemän vuoden aikana.
Vuonna 2018 vaarallisen matkan teki vain 299 ihmistä. Vuonna 2019 kirjattiin 1 843 ylitystä ja vuonna 2020 8 466 ylitystä.
Vuoteen 2022 mennessä luku oli kuitenkin noussut 45 774:ään, kun koko vuoden 2021 luku oli 28 526.
Vaikka vuonna 2023 rajanylitykset vähenivät 29 437:ään, vuonna 2024 luvut nousivat jälleen, ja joulukuussa oli kirjattu 35 898 siirtolaista.
Tämä merkitsee 22 prosentin kasvua verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2023, mutta samalla prosentilla vähemmän kuin vuonna 2022.
Pelkästään tämän vuoden joulupäivänä 451 ihmistä saapui 11 pienellä veneellä, ja toisena joulupäivänä 407 ihmistä.
Näiden lomamatkojen ansiosta Kanaalin ylitysten kokonaismäärä vuodesta 2018 lähtien on ylittänyt 150 000 rajan.
Ranskan rannikkovartioston tietojen mukaan tänä vuonna noin 50 ihmistä on kuollut yrittäessään ylittää Kanaalin.
Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) on myös raportoinut useista muista siirtolaisten kuolemantapauksista, joiden uskotaan liittyvän ylitysyrityksiin.
Näin ollen vuodesta 2024 tulee todennäköisimmin kuolettavin ylitysvuosi sen jälkeen, kun salakuljetusreitit alkoivat vuonna 2018.
Hallituksen vastaus ja lupaukset
Tämä uusi virstanpylväs saavutettiin sen jälkeen, kun Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri Yvette Cooper totesi, että hallituksella on moraalinen velvollisuus puuttua pienveneillä saapuviin ihmisiin.
”Meidän on etsittävä rikollisjengejä, jotka käyttävät hyväkseen haavoittuvia ihmisiä ja vaarantavat heidän henkensä”, hän sanoi.
Cooper korosti myös suunnitelmia parantaa rajaturvallisuutta ja nopeuttaa niiden henkilöiden poistamista, joilla ei ole laillista oleskeluoikeutta.
Kansallisen rikostorjuntaviraston mukaan se johtaa noin 70:tä järjestäytynyttä maahanmuuttorikollisuutta tai ihmiskauppaa koskevaa tutkimusta.
Sisäministeri korosti, että he ovat The Independentin mukaan ”päättäneet määrätietoisesti edetä” turvapaikkahakemusten käsittelyssä.
Hän sanoi, että turvapaikanhakijoiden majoittaminen ”sopimattomiin ja erittäin kalliisiin” hotelleihin on vähenemässä.
Labourin hallinto on vaatinut kansainvälistä yhteistyötä näiden vaarallisten rajanylitysten mahdollistavien salakuljetusverkostojen purkamiseksi.
Se ei kuitenkaan sitoudu tiettyyn määräaikaan, johon mennessä lukujen odotetaan vähenevän ”jyrkästi”.
Hallituksen tiedottaja sanoi: ”Me kaikki haluamme lopettaa vaaralliset pienveneiden ylitykset, jotka uhkaavat ihmishenkiä ja heikentävät rajaturvallisuuttamme.”
Kritiikki ja vastakkaiset näkemykset
Nykyinen työväenpuolueen hallitus syyttää edellistä hallitusta Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuton voimakkaasta kasvusta.
Konservatiivit ovat kuitenkin ilmaisseet huolensa hallituksen strategioiden tehokkuudesta, kertoo The Guardian.
Varjoasuntoministeri Chris Philp kutsui ”loukkaukseksi” sitä, että Labour-puolue on sallinut 858 pienveneen saapumisen joulupäivänä ja vapunpäivänä.
Hän lisäsi, että laittomien rajanylitysten lisääntymistä ei voida hyväksyä, ja korosti, että tarvitaan vahvempia pelotteita.
Philp ehdotti hylättyjen Ruandan uudelleensijoitussuunnitelmien elvyttämistä, joiden tarkoituksena oli lähettää turvapaikanhakijat Ruandaan estämään pienten veneiden ylitykset.
”Työväenpuolue on pettänyt meidät romuttamalla Ruandan pelotteen ennen sen alkamista. Näimme Australiassa, että maastapoistamispelotteet toimivat”, Philp totesi.
Yli 22 324 pienvenettä on saapunut sen jälkeen, kun pääministeri Sir Kier Starmer otti heinäkuussa pidettyjen vaalien jälkeen vastaan numero 10:n viran.
Hän on sittemmin sitoutunut lopettamaan salakuljetusjengien liiketoimintamallit ja lisäämään yhteistyötä muiden maiden kanssa.
Starmer on myös ilmaissut olevansa valmis maksamaan muille maille, jotta ne auttaisivat torjumaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvaa laitonta maahanmuuttoa.
Salakuljettajajoukkojen rooli pienveneiden saapumisissa
Vaikka Yhdistyneessä kuningaskunnassa Kanaalin ylitysten määrä on kasvanut voimakkaasti, se on edelleen pienempi kuin joissakin Euroopan maissa.
Esimerkiksi Italiaan saapui vuonna 2023 yli 136 000 matkustajaa meritse. Myös Espanja ja Kreikka kohtaavat merkittäviä muuttovirtoja Välimeren kautta.
Yhdistyneen kuningaskunnan ainutlaatuinen maantieteellinen asema asettaa kuitenkin erityisiä haasteita erityisesti merirajan vartioinnille.
Yksi tärkeimmistä ylitysten taustalla olevista tekijöistä on järjestäytyneet salakuljetusverkostot.
Nämä rikollisryhmät käyttävät hyväkseen haavoittuvassa asemassa olevia maahanmuuttajia ja mainostavat TikTokin kautta ”pakettitarjouksia”, joissa luvataan turvallinen kulku, asunto ja työpaikat Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
The Times kertoo, että nämä sopimukset voivat maksaa jopa 12 000 puntaa henkilöä kohti, ja niihin liittyy usein ylikansoitettuja veneitä tai piilokuljetuksia kuorma-autoissa.
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö on luvannut määrätä tiukempia rangaistuksia salakuljettajille ja tehdä yhteistyötä teknologiayritysten kanssa laittomia rajanylityksiä koskevien verkkomainosten poistamiseksi.
Rajaturvallisuuden ja humanitaarisuuden tasapainottaminen
Pienten veneiden saapuminen ylittää rajaturvallisuuden ja herättää tärkeitä kysymyksiä humanitaarisista velvoitteista.
Monet siirtolaiset lähtevät näille vaarallisille matkoille paetakseen sotaa, vainoa ja köyhyyttä.
Kasvava määrä on kuitenkin rasittanut Yhdistyneen kuningaskunnan turvapaikkajärjestelmää, ja tapausten ruuhkautuminen aiheuttaa viivästyksiä turvaa hakeville.
Sisäministeri Cooper myönsi, että tarvitaan tasapainoinen lähestymistapa.
”Tarvitsemme tiukkaa valvontaa laittomia rajanylityksiä vastaan, mutta meidän on myös varmistettava, että niitä, joilla on todellisia vaatimuksia, kohdellaan oikeudenmukaisesti”, hän sanoi.
Ehdotettuihin strategioihin kuuluu muun muassa turvallisten ja laillisten muuttoreittien tukeminen ja muuttoliikkeen perimmäisiin syihin puuttuminen lähtömaissa.
Kriitikot väittävät jo nyt, että nykyinen politiikka on riittämätöntä. Uusien strategioiden täysi vaikutus muotoutuu kuitenkin vasta tulevina vuosina.