Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttoa käsittelevä neuvoa-antava komitea (MAC) on suositellut Yhdistyneen kuningaskunnan kausityöntekijöiden viisumin joustavoittamista.
MAC:n 16. heinäkuuta julkaistussa katsauksessa todetaan, että joustavampi kausityöntekijöiden viisumireitti helpottaisi maanviljelijöiden suunnittelua ja henkilöstön rekrytointia, kertoo The Standard.
Komitean suosituksilla pyritään ratkaisemaan työvoimapula maataloudessa ja varmistamaan Yhdistyneen kuningaskunnan elintarvikehuollon vakaus.
Maatalousala on viime aikoina kohdannut merkittäviä haasteita, kuten Brexitin ja COVID-19-pandemian pahentama työvoimapula.
Yhdistynyt kuningaskunta voi varmistaa työvoiman tasaisen tarjonnan kriittisiin maataloustehtäviin tekemällä kausityöntekijöiden viisumista joustavamman ja vähentämällä kustannuksia.
MAC totesi, että joustavuuden saavuttamiseksi hallituksen olisi lyhennettävä harkinta-aikaa kuudesta kuukaudesta kolmeen kuukauteen.
Se lisäsi, että työntekijöiden olisi voitava työskennellä ”minkä tahansa kuuden kuukauden jakson aikana yksittäisen kalenterivuoden aikana”.
Valiokunta ehdottaa myös, että työntekijöiden hyvinvointi otetaan paremmin huomioon ja että työnantajien ja työntekijöiden taloudellista taakkaa vähennetään.
Joustavamman kausityöntekijäviisumin tarve
Kausityöntekijöiden viisumi antaa tällä hetkellä työntekijöille mahdollisuuden oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kuusi kuukautta.
MAC on kuitenkin todennut, että tämä aika on usein riittämätön maatalousalan työnantajille.
Monet elintarvikealan yritykset Yhdistyneessä kuningaskunnassa ovat hyvin riippuvaisia kausityövoimasta esimerkiksi sadonkorjuun kaltaisissa tehtävissä.
Valiokunta on ehdottanut viisumin voimassaolon pidentämistä ja sitä, että työntekijöiden olisi helpompi palata seuraaville kausille.
MAC:n puheenjohtaja, professori Brian Bell korosti, että on tärkeää, että viisumijärjestelmä on joustavampi, jotta se vastaisi paremmin maatalousalan tarpeita.
”Maatalousalalla on haastavaa palkata kotitaloustyöntekijöitä kausiluonteisesti”, Bell sanoi.
Bell kehotti Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta vahvistamaan kausityöntekijöiden viisumien myöntämisen vuosittain jatkuvasti.
Näin ala tietäisi vuosia etukäteen, jos järjestelmä suljettaisiin.
Kausityöntekijöiden hyvinvoinnin ja palkkauksen parantaminen
MAC korosti myös kausityöntekijöiden työolojen parantamisen tärkeyttä.
Tähän sisältyy oikeudenmukaisten palkkojen, riittävän asumisen ja terveydenhuollon saatavuuden varmistaminen.
Parantamalla siirtotyöläisten kokemuksia Yhdistynyt kuningaskunta toivoo saavansa luotettavaa ja motivoitunutta työvoimaa.
Professori Bell totesi, että hallituksen on otettava huomioon työntekijöiden hyvinvointi ja maksettava enemmän.
”Avoimuuden ja viestinnän lisääminen on avainasemassa mahdollisen hyväksikäytön torjunnassa”, MAC:n puheenjohtaja totesi.
MAC:n katsauksessa todettiin, että hallituksen ja työnantajien on tiedotettava työntekijöille paremmin heidän laillisista oikeuksistaan.
Se korosti, että hallituksen olisi valvottava näitä oikeuksia ennakoivilla tarkastuksilla.
Valiokunta suositteli myös, että työntekijöille yksinkertaistettaisiin menettelyä, jonka avulla he voivat saada tuloveronpalautuksia ja luopua automaattisesta eläkkeelle siirtymisestä.
Kausityöntekijöiden taloudellisen taakan vähentäminen
MAC suositteli myös työnantajien ja työntekijöiden taloudellisen taakan keventämistä.
Valiokunta ehdotti, että Yhdistyneen kuningaskunnan elintarvikealan olisi katettava siirtotyöläisten etukäteiskustannukset, kuten viisumimaksut ja matkakulut, kertoi Financial Times.
Se paljasti, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa kausityöntekijät ovat usein vaarassa joutua velkaorjuuteen.
Tämä johtuu siitä, että he lainaavat rahaa lento- ja viisumikustannusten kattamiseksi ilman selkeää käsitystä siitä, kuinka paljon he tulevat ansaitsemaan.
MAC kehotti hallitusta antamaan enemmän varmuutta siitä, kuinka paljon kausityöntekijät ansaitsevat.
Se vaati vähintään kahden kuukauden palkan takaamista, jotta varmistetaan, että he voivat kattaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tulosta aiheutuvat korkeat kustannukset.
Valiokunta kehotti alaa myös ottamaan pikaisesti käyttöön ”työnantaja maksaa -periaatteen”.
Näin työnantajat joutuisivat kattamaan rekrytointi- ja uudelleensijoituskustannukset työntekijöiden sijasta.
Hallituksen vastaus MAC:n suosituksiin
Työntekijöiden oikeuksien puolustajat kiittivät MAC:n suosituksia ja kehottivat hallitusta kiinnittämään niihin huomiota.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on suhtautunut myönteisesti MAC:n suosituksiin ja harkitsee niitä huolellisesti.
Sisäministeriö on ilmoittanut, että se on sitoutunut tukemaan maatalousalaa ja varmistamaan, että maanviljelijät saavat tarvitsemaansa työvoimaa.
”Kiitämme neuvoa-antavaa maahanmuuttokomiteaa sen raportista, harkitsemme huolellisesti sen havaintoja ja vastaamme niihin aikanaan”, hallituksen edustaja sanoi.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ilmoitti aiemmin, että kausityöntekijöiden viisumia jatketaan vuoteen 2029 asti.
Se kuitenkin vähentää ajan myötä reitillä käytettävissä olevien lähtö- ja saapumisaikojen määrää, mikä kannustaa viljelijöitä käyttämään enemmän automaatiota.
Ennen 4. heinäkuuta pidettyjä parlamenttivaaleja työväenpuolue lupasi uudistaa maahanmuuttojärjestelmää vähentääkseen riippuvuutta ulkomaisista työntekijöistä.
He ehdottivat, että työnantajien viisumioikeus riippuisi siitä, miten ne pyrkivät kouluttamaan työntekijöitä Yhdistyneestä kuningaskunnasta.
Työväenpuolueen hallitus ei kuitenkaan ole virkaanastumisensa jälkeen ehdottanut muutoksia kausityöntekijöiden viisumireittiin.
Kausityöntekijöiden viisumin tulevaisuudennäkymät
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus tarjosi alun perin vuonna 2019 kausityöntekijöiden viisumia, jossa oli 2 500 viisumia EU:n ulkopuolisille työntekijöille.
Brexitin jälkeen määrä kasvoi 30 000 viisumiin vuonna 2022. Entinen pääministeri Boris Johnson lupasi kuitenkin vähentää näitä määriä vuodesta 2023 alkaen väärinkäytöstä aiheutuvien huolien vuoksi.
Vuonna 2025 on saatavilla 45 000 kausityöntekijäviisumia. On kuitenkin vielä epäselvää, jatkuuko se tai kuinka monta paikkaa on käytettävissä vuoden 2029 jälkeen.
Silti joustavuuden lisääminen Yhdistyneen kuningaskunnan kausityöntekijöiden viisumissa on lupaava askel kohti työvoimapulan ratkaisemista ja elintarviketurvan varmistamista.
Viisumien keston pidentäminen, taloudellisten rasitteiden vähentäminen ja työolojen parantaminen voivat auttaa Yhdistynyttä kuningaskuntaa houkuttelemaan lisää kausityöntekijöitä.
”Näiden muutosten odotetaan tarjoavan viljelijöille kaivattua tukea ja auttavan varmistamaan työvoiman tasaisen tarjonnan kausiluonteisiin tehtäviin.
Yhdistyneen kuningaskunnan elintarvikehuollon tulevaisuus ja kausityöntekijöiden hyvinvointi riippuu hallituksen vastauksesta näihin suosituksiin.