Maahanmuuttajien rajanylitykset lisääntyvät Yhdistyneessä kuningaskunnassa Ruandan laista huolimatta

| 28 kesäkuun, 2024
Maahanmuuttajien rajanylitykset lisääntyvät Yhdistyneessä kuningaskunnassa Ruandan laista huolimatta
Kuva: Partonez via Wikimedia Commons

Huolimatta uudesta Yhdistyneen kuningaskunnan laista, jolla pyritään estämään maahanmuuttajien rajanylitys, maahan saapuu yhä enemmän ihmisiä laittomasti Englannin kanaalin kautta kuin koskaan aiemmin.

Reutersin raportin mukaan kesäkuussa 2024 Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tällä tavoin pyrkivien ihmisten määrä saavutti uuden ennätyksen.

Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriön tietojen mukaan 18. kesäkuuta saapui 882 siirtolaista, mikä on yhteensä yli 12 300 tänä vuonna.

The Telegraphin mukaan kokonaismäärä on 18 prosenttia suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan, jolloin rajanylityksiä oli 10 472.

Määrä on myös viisi prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2022, jolloin pienveneillä saapui 11 690 henkilöä.

Uudessa ennätyksessä on myös korkein maahanmuuttajien yhteenlaskettu määrä yhden päivän aikana sitten vuoden 2022.

Edellinen korkein yhden päivän luku kirjattiin marraskuussa 2022, jolloin saapui 947 siirtolaista yhden päivän aikana.

Se ylitti myös syyskuussa 2023 kirjatun korkeimman yhden päivän 872 saapumispäivän määrän.

Vuonna 2022 Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapui ennätysmäärä laittomasti maahan tulevia maahanmuuttajia, 45 774 henkilöä.

Määrä laskee 36 prosenttia vuonna 2023, jolloin maahanmuuttajien rajanylityksiä on yhteensä 29 437.

Tämä lisäys asettaa hallitukselle suuria paineita ennen 4. heinäkuuta pidettäviä kansallisia vaaleja.

Laittoman maahanmuuton hillitseminen ja pienten veneiden saapumisen pysäyttäminen ovat olleet pääministeri Rishi Sunakin tärkeimpiä lupauksia.

Hän on taistellut Ruanda-lain puolesta, jotta maahanmuuttajat eivät saapuisi laittomasti Yhdistyneeseen kuningaskuntaan pienillä veneillä.

Ruandan lailla pyritään estämään maahanmuuttajien rajanylitykset

Sunakin johdolla Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus otti käyttöön Ruandan turvallisuutta koskevan lain (Safety of Rwanda Act), jonka tarkoituksena oli estää siirtolaisten rajanylitykset ja laiton maahanmuutto.

Lain ensisijaisena tavoitteena on estää ihmisiä tekemästä vaarallisia matkoja Englannin kanaalin yli pienillä veneillä ja pelastaa ihmishenkiä.

Sen tarkoituksena on myös murtaa salakuljettajien liiketoimintamalli, joka perustuu laittomien maahanmuuttajien kuljettamiseen Kanaalin yli.

Lähettämällä laittomia maahanmuuttajia Ruandaan hallitus toivoo, että Yhdistynyt kuningaskunta ei ole yhtä houkutteleva paikka niille, jotka yrittävät päästä maahan laittomasti.

Laki antaa hallitukselle mahdollisuuden karkottaa laittomasti Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvat henkilöt Ruandaan, jossa heidän turvapaikkahakemuksensa arvioidaan.

Jos heidän turvapaikkahakemuksensa hyväksytään, he jäävät Itä-Afrikan maahan ja aloittavat siellä uuden elämän.

Ruandan lain arvostelu ja vastustaminen

Ihmisoikeusryhmät, lakimiehet ja poliitikot ovat vastustaneet Ruandan lakia ja pitäneet sitä vääränä ja epäoikeudenmukaisena.

Yhdistyneet Kansakunnat (YK) on ilmaissut vakavan huolensa ja varoittanut, että sillä voi olla ”haitallinen vaikutus” ihmisoikeuksiin ja pakolaisten suojeluun.

Monet väittävät, että turvapaikanhakijoiden lähettäminen maahan, johon heillä ei ole mitään yhteyttä, on epäinhimillistä.

Ihmiset ovat huolissaan siitä, että laki ei pysäytä laittomien maahanmuuttajien rajanylityksiä ja saattaa haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset entistä suurempaan vaaraan.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on sanonut, että jos se valitaan, se hylkää Ruanda-politiikan ja perustaa sen sijaan rajaturvallisuusjoukon.

Tähän osallistuisi poliisin, kotimaisten tiedustelupalvelujen ja syyttäjien henkilöstöä, joka työskentelisi kansainvälisten virastojen kanssa ihmissalakuljetuksen lopettamiseksi.

Oppositiopuolue aikoo myös perustaa uusia palautus- ja täytäntöönpanoyksiköitä poistamaan Britanniasta ihmisiä, joilla ei ole oikeutta olla siellä.

Kasvava muuttoliikekriisi

Ruandan laki ei ole ainoa Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen toteuttama toimenpide laittoman maahanmuuton ja maahanmuuttajien rajanylitysten estämiseksi.

Se on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen Euroopan unionin (EU) kanssa laittoman maahanmuuton torjumiseksi.

Sopimuksessa luodaan perusta Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen ja EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin välisille koordinoiduille toimille eri aloilla.

Yhteistyöhön kuuluu tietojen ja tiedustelutietojen jakaminen maahanmuuton suuntauksista, rajavalvonnasta, asiakirjapetoksista sekä palautusten ja rajojen hallinnasta.

Molemmat maat parantavat myös rajavartijoiden taitoja koulutuksen avulla ja hyötyvät toistensa tehokkaista strategioista.

Yhdistynyt kuningaskunta ja EU tekevät myös operatiivista ja teknistä yhteistyötä, tekevät tutkimusta ja kehittävät uutta teknologiaa.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus tekee myös tiivistä yhteistyötä naapurimaiden kanssa laittoman maahanmuuton torjumiseksi.

Näistä ponnisteluista huolimatta yhä useammat ihmiset yrittävät ylittää Englannin kanaalin.

Tämä osoittaa, että hallituksen on ehkä löydettävä tehokkaampia keinoja maahanmuuttajien rajanylitysten estämiseksi.