Dorset on toinen Yhdistyneessä kuningaskunnassa (UK) sijaitseva matkailukohde, joka ottaa pian käyttöön turistiveron.
Heinäkuun 1. päivästä alkaen Bournemouthin, Christchurchin ja Poolen (BCP) rantakaupunkien vierailijat joutuvat maksamaan lomastaan ylimääräistä.
Kolmen kaupungin hotelliyrittäjät äänestivät vierailumaksun perimisestä yöpyviltä matkailijoilta.
Äänestys on tehty sen jälkeen, kun Accommodation Business Improvement District (ABID) -järjestöä oli kuultu.
Matkailijaveron, jonka mukaan matkailijat maksavat 2 puntaa huoneesta yötä kohti, odotetaan tuottavan 12 miljoonaa puntaa seuraavien viiden vuoden aikana.
Rosie Radwell Marsham Court -hotellista, ABID:n varjojohtokunnan puheenjohtaja, sanoi, että lisävarat vaikuttaisivat merkittävästi alueen matkailuun.
”Olemme innoissamme tulevaisuudesta, ja olemme jo alkaneet suunnitella hankkeita ja tapahtumia, joilla voimme lisätä alueen matkailua”, hän sanoi.
Radwell kiitti myös muita majoituspalvelujen tarjoajia siitä, että he ovat ymmärtäneet kumppanuustyön voiman ja tarpeen toimia nyt.”
BBC kertoi, että ABID ilmoitti, että turistiveron tavoitteena on ”vahvistaa ja kasvattaa matkailua rannikkoalueella”.
Sen tarkoituksena on ”turvata paikallinen talous” eikä estää matkailua tai valvoa matkailua.
Matkailijaverosta saaduilla varoilla houkutellaan lisää kävijöitä Dorsetin rannikolle.
Sillä tuetaan matkailutapahtumia, kuten Bournemouth Air Festivalia, Arts by the Sea -tapahtumaa, Poole Christmas Maritime -tapahtumaa ja Christmas Tree Wonderlandia.
BCP:n neuvosto ilmoitti aiemmin suunnitelmista leikata kustannuksia lakkauttamalla avustukset lomakeskuksen vuosittaiselle ilmafestivaalille vuoden 2024 jälkeen.
Se lopettaa myös osallistumismaksujen maksamisen Sininen lippu -järjestelmään, joka on hyvin hoidettujen rantojen vuosittainen sertifiointiohjelma.
Muut Yhdistyneen kuningaskunnan kaupungit, joissa on turistivero
Manchester City oli ensimmäinen Yhdistyneen kuningaskunnan kohde, joka otti viime vuonna käyttöön ”vierailijamaksun”, kun 80 prosenttia paikallisista hotelliyrittäjistä äänesti sen puolesta.
Järjestelmä muistuttaa maksua, jonka matkailijat joutuvat maksamaan vieraillessaan Englannin etelärannikolla sijaitsevissa kolmessa rantakaupungissa heinäkuussa.
Huhtikuusta 2023 alkaen Manchester Cityn kävijät joutuivat maksamaan 1 punnan per huone yöltä. Vuoden kuluttua se oli kerännyt noin 2,8 miljoonaa puntaa.
Englannin kolmanneksi suurimman kaupungin turistiverolla pyritään myös rahoittamaan toimenpiteitä, joilla houkutellaan lisää kävijöitä.
Yksi sen tavoitteista on auttaa lisäämään matkailutuloja erityisesti matalien käyttöasteiden aikana.
Tavoitteena on myös pitää käyttöasteet korkeina, kun Manchesteriin rakennetaan lisää matkailuhotelleja ja -huoneistoja.
Tähän mennessä varoja on käytetty katujen siivoukseen ja markkinointikampanjoihin, joilla kaupunkia on pyritty markkinoimaan matkailusesongin ulkopuolella.
Muita matkailijaveroa suunnittelevia kaupunkeja ovat Cambridge sekä Cornwallin ja Devonin rantakaupungit.
Cornwallin neuvosto on käynnistänyt valtuustojen johtaman selvityksen matkailun ympärivuotisten hyötyjen parantamiseksi, mukaan lukien turistivero.
Visit Cornwallin toimitusjohtaja Malcolm Bell kannattaa veroa, joka kohdistuu vuosittain neljään miljoonaan merenrantakaupungin kävijään.
Hän korosti, että jos matkailijamaksu otetaan käyttöön, myös naapurikaupunki Devonissa pitäisi olla sellainen.
Näin varmistetaan, että lisäkustannukset eivät lannista kävijöitä ja että lomarannat pysyvät kilpailukykyisinä.
Toisaalta Cambridge oli ilmoittanut suunnitelmista ottaa käyttöön turistivero jo vuonna 2025.
Matkailumaksu olisi 2 puntaa per huone yötä kohti, ja sen arvioidaan tuottavan noin 2,6 miljoonaa puntaa vuodessa.
Neuvostot eivät voi määrätä matkailumaksuja
Alahuoneen tiedotusasiakirjan mukaan kaupunginvaltuustoilla ei ole toimivaltaa määrätä turistiveroja.
Manchester Cityn, Liverpoolin ja Dorsetin Bournemouthin, Christchurchin ja Poolen kaltaiset kaupungit ovat kuitenkin tehneet niin laillisen kiertotien avulla.
Cambridgen kaupunginvaltuuston talouskehityspäällikkö Jemma Little sanoi, että kaupungin on ensin muodostettava ABID.
Sen jälkeen ”on järjestettävä äänestys, jossa kyseisellä valuma-alueella olevat hotellit [of Greater Cambridge]” äänestävät turistiveron puolesta.
Kun Cambridgen ABID-järjestelmä on toiminnassa, alueen tukikelpoiset hotellit voisivat kerätä matkailumaksun asiakkailta.
Liverpoolin ABID toimii hieman eri tavalla. Sen mukaan vähintään 45 000 punnan arvoisista kiinteistöistä peritään maksu, jonka enimmäismäärä on 50 000 puntaa.
Vero on 1,6 prosenttia kiinteistön arvosta, mutta se nousee 4,5 prosenttiin vuodesta 2024 vuoteen 2026.
Liverpoolin ABID arvioi, että se tuottaa vuosittain 939 000 puntaa näinä viimeisinä vuosina.
Matkailuun liittyviä veroja koskeva Yhdistyneen kuningaskunnan lainsäädäntö
Skotlannissa on jo otettu käyttöön lainsäädäntö, jonka mukaan paikallisviranomaiset voivat periä lyhytaikaiseen majoitukseen liittyviä ”turistiveroja”.
Myös Walesin hallitus on ehdottanut vastaavanlaisen lainsäädännön käyttöönottoa, mutta ei ole vielä esittänyt aikataulua.
Toisaalta Englannissa ei ole suunnitelmia ehdottaa politiikkoja, joilla matkailijaveroja määrättäisiin.
Kaikkien Yhdistyneessä kuningaskunnassa vierailevien viisumivapaiden kansalaisten on kuitenkin maksettava lisämaksua, kun uusi sähköinen matkustuslupajärjestelmä (ETA) otetaan laajasti käyttöön.
ETA ei ole vero eikä viisumi. Kyseessä on 10 punnan digitaalinen matkustuslupa, joka on voimassa kaksi vuotta ja joka mahdollistaa useamman lyhytaikaisen, enintään kuuden kuukauden mittaisen oleskelun.
Tähän sisältyvät lyhyet vierailut matkailua, perheen ja ystävien luona vierailua, liike-elämää, opiskelua, tilapäistä luovaa työtä ja kauttakulkua varten.
Tällä hetkellä vain Bahrainista, Jordaniasta, Kuwaitista, Omanista, Qatarista, Saudi-Arabiasta ja Yhdistyneistä arabiemiirikunnista tulevilla vierailijoilla on oltava ETA ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista.