Iso-Britannia käynnistää Skills England -hankkeen, jonka tavoitteena on vähentää siirtotyöläisiin turvautumista.

| 26 heinäkuun, 2024
Iso-Britannia käynnistää Skills England -hankkeen, jonka tavoitteena on vähentää siirtotyöläisiin turvautumista.
Kuva: BC Y Pixabaysta

Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) hallitus lähestyy maahanmuuton vähentämistä eri tavalla parantamalla paikallisten työntekijöiden ammattitaitokoulutusta.

Tämän aloitteen tavoitteena on ratkaista työvoimapula ja täyttää avoimet työpaikat paikallisilla osaajilla sen sijaan, että turvauduttaisiin ulkomaisiin työntekijöihin.

Pääministeri Sir Kier Starmer ja opetusministeri Bridget Phillipson esittelivät Skills Englandin, uuden hallituksen elimen.

Starmerin mukaan se avaa uusia mahdollisuuksia nuorille ja antaa brittiläisille yrityksille mahdollisuuden rekrytoida ja palkata enemmän kotimaisia osaajia.

”Skills England luo puitteet, joita tarvitaan tämän tavoitteen saavuttamiseksi ja vähentää samalla riippuvuuttamme ulkomailta tulevista työntekijöistä”, hän sanoi tiedotteessa.

Phillipsonin mukaan maan osaamisjärjestelmä on ”hajanainen ja rikkinäinen”.

”Työnantajat haluavat investoida työntekijöihinsä, mutta liian pitkään heitä on estetty saamasta tarvitsemaansa koulutusta”, hän lisäsi.

Vuodesta 2017 vuoteen 2022 ammattitaitoisten työntekijöiden puute Yhdistyneessä kuningaskunnassa kaksinkertaistuu yli 500 000:een, koska päteviä ehdokkaita ei ole riittävästi.

Tällä hetkellä sen osuus maan avoimista työpaikoista on 36 prosenttia.

Mikä on Skills England

Skills Englandin tavoitteena on korjata osaamisvajeita ja tarjota parempia mahdollisuuksia Yhdistyneen kuningaskunnan työvoimalle.

Siinä keskitytään sellaisen osaamisjärjestelmän luomiseen, joka vastaa eri toimialojen tarpeita.

Näihin aloihin kuuluvat muun muassa rakentaminen, tietotekniikka, terveydenhuolto ja insinöörityö.

Skills England yksilöi maahanmuuttoa käsittelevän neuvoa-antavan komitean ( Migration Advisory Committee, MAC) avulla ne taidot, joista on pulaa.

Sen jälkeen se kehittää koulutusohjelmia, joilla paikallisille työntekijöille annetaan nämä taidot ja puututaan työvoimapulaan.

Tavoitteena on vähentää maan riippuvuutta maahanmuuttajista avoimien työpaikkojen täyttämisessä.

Tavoitteena on myös luoda työvoimaa, joka pystyy vastaamaan talouden vaatimuksiin ilman, että osaamista tuodaan ulkomailta.

Lisäksi Skills England varmistaa, että nuorilla briteillä on oikeat mahdollisuudet ja koulutusmahdollisuudet.

BBC kertoi, että pääministeri Starmer syytti maan ”johdonmukaisen” osaamisjärjestelmän puuttumista siitä, että maa on ”liian riippuvainen” maahanmuutosta.

Tämä johti siihen, että nuorilta puuttui koulutusmahdollisuuksia, mikä vei heiltä ”työn arvokkuuden”.

”Emme tyydy vain vetämään helposta vivusta eli taitojen tuonnista. Olemme kääntämässä sivua siitä”, hän sanoi puheessaan Farnborough’n kansainvälisessä ilmailunäyttelyssä.

Starmer lisäsi: ”Maamme menestys riippuu siitä, että saamme pitkällä aikavälillä korkeasti koulutettua työvoimaa.”

Skills Englandin perustamisen seuraavat vaiheet

Kuva Indosup Pixabaysta

Philipson on nimittänyt Richard Pennycookin CBE:n, joka on opetusministeriön (DfE) johtava ei-toimiva johtaja, Skills Englandin väliaikaiseksi puheenjohtajaksi.

Uuden hallituksen elimen perustaminen ja reagoivan ja yhteistyöhön perustuvan osaamisjärjestelmän luominen vie yhdeksästä kahteentoista kuukautta.

Skills Englandin toiminnan käynnistämisen ensimmäisessä vaiheessa perustetaan organisaatio ja aloitetaan työ tulevien osaamistarpeiden arvioimiseksi.

Uusi hallituksen elin alkaa myös rakentaa vahvoja suhteita työnantajiin.

Oppisopimuskoulutuksen ja teknisen koulutuksen instituutin (Institute for Apprenticeships and Technical Education, IfATE) tehtävät siirtyvät Skills Englandille. Tähän sisältyy myös työnantajien mahdollisuus muokata ammattitaitokoulutusta.

Sen jälkeen nimitetään aikanaan pysyvä hallitus, puheenjohtaja ja toimitusjohtaja.

Skills England laatii luettelon koulutusohjelmista, jotka voivat saada rahoitusta.

Tähän vastuuseen kuuluu kustannustehokkuuden varmistaminen ja valtion rahoittamien koulutusvaihtoehtojen mukauttaminen sekä oppijoiden että työnantajien käytettävissä oleviin osaamistarpeisiin.

Lisäksi hallitus aikoo ottaa käyttöön laaja-alaisen strategian 16 ikävuoden jälkeistä koulutusta varten.

Aloitteella pyritään poistamaan esteet nuorten brittien mahdollisuuksilta, edistämään ammattitaitoisen työvoiman kehittymistä ja vauhdittamaan talouskasvua.

Philipsonin mukaan Skills England yhdistää yritykset ammattiliittoihin, pormestareihin, yliopistoihin, korkeakouluihin ja koulutuksen tarjoajiin.

Tämä antaa hallitukselle ”kokonaiskuvan osaamisvajeista koko maassa”, edistää kasvua kaikilla aloilla ja antaa ihmisille mahdollisuuden ansaita elantonsa.

Taitokoulutusohjelmiin liittyvät haasteet ja epäilykset

Kuva: Janno Nivergall Pixabaysta

Vaikka monet kannattavat paikallisen ammattitaitokoulutuksen parantamista, jotkut ovat huolissaan sen käytännöllisyydestä ja tehokkuudesta.

Vieraanvaraisuuden, sosiaalihuollon, NHS:n ja rakentamisen kaltaiset alat ovat turvautuneet kotimaisten ammattitaitopulan vuoksi voimakkaasti ulkomaisiin työntekijöihin.

Hallituksen ponnisteluista huolimatta aloitteen onnistumiseen liittyy haasteita ja epäilyksiä.

Aiemmat yritykset lisätä kotimaista ammattitaitokoulutusta eivät ole täysin ratkaisseet työvoimapulaa.

Institute for Fiscal Studies (IFS) on varoittanut laajamittaisten koulutustukien käyttöönotosta, kuten The Standard uutisoi.

Se on huolissaan siitä, että merkittävä osa tästä rahoituksesta saatetaan käyttää koulutusohjelmiin, jotka yritykset olisivat rahoittaneet itsenäisesti.

Tämä saattaa heikentää tukien yleistä tehokkuutta.

Skills England -aloitteen onnistuminen riippuu hallituksen, yritysten ja oppilaitosten tehokkaasta yhteistyöstä.

Sen varmistaminen, että koulutusohjelmat vastaavat talouden todellisia tarpeita, on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan vähentää maan riippuvuutta maahanmuutosta.