Airports Council Internationalin (ACI) mukaan Lontoon Heathrow’n lentoasema on maailman neljänneksi vilkkain vuonna 2023.
Yhdistyneen kuningaskunnan suurin lentoasema nousi vuoden 2022 kahdeksannelta sijalta neljänneksi vuonna 2023.
Heathrow’n lentoasemalla oli 79,1 miljoonaa matkustajaa vuonna 2023, mikä on 28,2 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
Vaikka se on 2,1 prosenttia jäljessä vuoden 2019 matkustajamäärästä, se ylitti pandemiaa edeltäneen kuudennen sijansa.
Hartsfield-Jackson Atlantan kansainvälinen lentoasema Yhdysvalloissa (USA) vei kärkipaikan. Se on pitänyt ykkössijaa jo kolmen vuoden ajan.
Ensimmäistä kertaa toiseksi sijoittui Arabiemiraateissa sijaitseva Dubain lentoasema. Matkustajamäärät kasvoivat 31,7 prosenttia.
Dallas Fort Worthin lentoasema Yhdysvalloissa sijoittui kolmanneksi ja putosi yhden sijan alaspäin vuodesta 2022.
Kansainvälisten matkustajien osalta ACI:n lentoasemien sijoitus pysyi samana neljän ensimmäisen sijan osalta vuoteen 2022 verrattuna.
Eniten kansainvälisiä matkustajia on Dubaissa, 86,9 miljoonaa matkustajaa vuonna 2023. Se on pysynyt kärjessä jo kolmen vuoden ajan.
Lontoo sijoittui toiseksi 74,9 miljoonalla kansainvälisellä matkustajalla.
Kolmanneksi sijoittui Amsterdam 61,8 miljoonalla ja neljänneksi Pariisi 61,4 miljoonalla kansainvälisellä matkustajalla.
ACI Worldin pääjohtaja Luis Felipe de Oliveira totesi tiedotteessa, että ”maailmanlaajuinen lentoliikenne vuonna 2023 perustuu pääasiassa kansainväliseen segmenttiin”.
Vuonna 2023 lentoasemilla kirjattiin 8,5 miljardia matkustajaa, mikä on 27,2 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja 93,8 prosenttia pandemiaa edeltävästä matkustajamäärästä.
Nousua vauhditti pääasiassa se, että Kiina on jälleen avannut ovensa kansainväliselle matkailulle ja että matkailijoiden määrä on kasvanut taloudellisista tekijöistä huolimatta.
Heathrow’n lentoasema vaatii jälleen kerran ETA:n poistamista kauttakulkumatkustajilta.
Heathrow’n lentoaseman toimitusjohtaja Thomas Woldbye on kehottanut Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta luopumaan kauttakulkumatkustajien sähköisestä matkustusluvasta (ETA).
Hän teki niin jälleen, kun maailman neljänneksi vilkkain lentoasema ilmoitti jälleen kuukaudesta, jonka matkustajamäärät olivat ennätykselliset.
Maaliskuussa 2024 Heathrow’n lentoasemalla oli yhteensä 6,7 miljoonaa matkustajaa.
Se osoittaa kahdeksan prosentin kasvua maaliskuuhun 2023 verrattuna ja on merkittävin kyseiselle kuukaudelle kirjattu luku.
Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan Heathrow’lla oli myös kaikkien aikojen vilkkain pääsiäislomaviikonloppu, ja siellä oli 936 000 matkustajaa.
Woldebye oli tyytyväinen siihen, että Heathrow tarjosi ”sujuvia matkoja ennätysmäärälle matkustajia”.
”Pitääkseen vauhtia yllä hallituksen on vapautettava ETA-järjestelmästä lentoteitse matkustavat kauttakulkumatkustajat”, hän totesi lehdistötilaisuudessa Travel Tomorrow -lehden mukaan.
Kauttakulkumatkustajat ovat matkustajia, joilla on jatkolento Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mutta joiden ei tarvitse käydä rajatarkastuksessa.
Woldbye sanoi, että ETA:n poistaminen jatkoyhteysmatkustajien osalta ”estää kannustamasta [them] käyttämään rahaa ja tekemään liiketoimintaa muualla”.
Heathrow’n pomo korosti: ”Meidän on tasoitettava toimintaedellytyksiä, jotta Yhdistyneen kuningaskunnan ilmailuteollisuus on jatkossakin maailmanluokkaa.”
ETA-järjestelmän vaikutus kauttakulkumatkustajiin on jo näkynyt Qatarista Heathrow’n lentoasemalle tulevien lentäjien määrän vähenemisenä.
”Neljän ensimmäisen kuukauden aikana, jolloin ETA-järjestelyt olivat voimassa, Qatarista matkusti 19 000 kauttakulkumatkustajaa vähemmän”, Heathrow’n lentoaseman lausunnossa sanottiin.
Sen jälkeen, kun ETA otettiin käyttöön Qatarin matkustajille marraskuussa 2023, vaihtoreitillä kirjattiin ”kuukausittain alhaisimmat kuukausittaiset osuudet yli kymmeneen vuoteen”.
Se, että kauttakulkumatkustajien on saatava ETA ennen jatkolennolle nousemista, asettaa Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasemat”epäedulliseen kilpailuasemaan”.
Heathrow’n lentoasema totesi, että ETA on ”valtava isku” pitkän matkan reiteille, jotka tukeutuvat voimakkaasti kauttakulkumatkustajiin.
Nämä reitit voivat pian olla kannattamattomia ja vaikuttaa kielteisesti ”Yhdistyneen kuningaskunnan talouteen, vientiin ja laajempiin yhteyksiin”.
Lisää vaatimuksia ETA:n poistamiseksi lentokenttäkauttakulkumatkustajien osalta.
Heathrow’n lentoasema ei ole ainoa taho, joka vaatii Ison-Britannian hallitusta luopumaan ETA:sta lentokenttäkauttakulkijoiden osalta.
Yhdistyneessä kuningaskunnassa rekisteröityjen lentoyhtiöiden ammattijärjestö Airlines UK, Yhdistyneen kuningaskunnan lentoyhtiöiden edustajien lautakunta (Board of Airline Representatives, BAR) ja maailmanlaajuisten lentoyhtiöiden ammattijärjestö International Air Transport Association (IATA) yhtyvät tähän kehotukseen.
Yhdistyneen kuningaskunnan lentoyhtiöt ja BAR UK katsovat, että lentoteitse matkustavat kauttakulkumatkustajat eivät teknisesti ylitä maan rajoja, kun he jatkavat matkaa jatkopaikkaan.
British Airwaysin toimitusjohtaja Sean Doyle ilmaisi huolensa siitä, että ETA estää matkustajia matkustamasta Lontoon Heathrow’n lentoaseman kautta.
Myös Virgin Atlanticin entinen viestintäjohtaja Paul Charles oli korostanut: ”Transitin verottaminen on yhtä kuin epäonnistuminen.”
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö on kuitenkin päättänyt vaatia ETA-tietoa kaikilta kauttakulkumatkustajilta riippumatta siitä, kulkevatko he rajatarkastuksen läpi.
Se korosti, että ETA ”pysäyttää ihmiset, jotka saattavat käyttää jatkolentoja välttääkseen luvan saamisen matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan”.
Sisäministeriö totesi kuitenkin myös, että se ”pitää tätä asiaa silmällä, kun jatkamme järjestelmän käyttöönottoa”.
Yhdistyneen kuningaskunnan ETA on pakollinen matkustajille, jotka eivät tarvitse viisumia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuakseen. Tämä koskee muun muassa Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen kansalaisia.
Tällä hetkellä vain Bahrainista, Jordaniasta, Kuwaitista, Omanista, Qatarista, Saudi-Arabiasta ja Yhdistyneistä arabiemiirikunnista tulevat matkustajat tarvitsevat ETA-luvan matkustaakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
ETA-hakemus maksaa 10 puntaa. Se on voimassa kaksi vuotta, ja se mahdollistaa useita lyhyitä matkoja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vapaa-ajan, liike- tai opiskelutarkoituksessa.
Toisin kuin muilla Euroopan suurilla lentoasemilla, kaikki matkustajat, joilla on jatkolento Yhdistyneessä kuningaskunnassa, tarvitsevat ETA-tiedon jatkolentoa varten.