Yhdistyneen kuningaskunnan ja Euroopan unionin (EU) välisten suhteiden palauttamiseksi käydyissä neuvotteluissa on keskitytty nuorten liikkuvuutta koskevan sopimuksen tekemiseen.
Nuorten liikkuvuussopimus antaisi molempien alueiden nuorille aikuisille mahdollisuuden matkustaa, työskennellä ja hankkia kokemusta ulkomailla helpommin.
EU:n johtajat katsovat, että mahdollinen nuorten liikkuvuutta koskeva sopimus on ratkaisevan tärkeä luottamuksen palauttamiseksi ja myönteisen yhteistyösuhteen rakentamiseksi uudelleen Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.
Se on kuitenkin edelleen monimutkainen ja arkaluonteinen kysymys molemmille osapuolille.
Jotkut Euroopan parlamentin jäsenet väittävät, että Yhdistynyt kuningaskunta on valmis tekemään EU:n kanssa sopimuksen nuorten liikkuvuudesta.
Tämä siitä huolimatta, että Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on toistuvasti hylännyt aiemmat EU:n nuorisoliikkuvuusehdotukset Lontoossa vallitsevan poliittisen varovaisuuden vallitessa.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välinen sopimus nuorten liikkuvuudesta ei ole silti taattu, sillä paine molempia osapuolia hyödyttävän sopimuksen aikaansaamiseksi kasvaa.
Nuorten liikkuvuutta koskeva sopimus on keskeinen osa EU:n Brexit-uudelleenjärjestelyä.
EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välinen nuorten liikkuvuussopimus tarjoaisi eurooppalaisille nuorille jäsenneltyjä mahdollisuuksia opiskeluun, työhön tai kulttuurivaihtoon.
Brysselissä EU:n diplomaatit ja Euroopan parlamentin jäsenet tekevät selväksi, että nuorten liikkuvuutta koskeva sopimus on ensisijainen tavoite.
Se on linjassa sen pitkän aikavälin tavoitteiden kanssa, jotka koskevat kulttuurivaihdon, työvoiman monimuotoisuuden ja yhteisen oppimisen edistämistä koko mantereella.
Diplomaatit totesivat, että nuorten liikkuvuutta koskeva sopimus on olennaisen tärkeä Brexitin uudelleenkäynnistämisen kannalta, ja se edellyttää, että Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdistynyt kuningaskunta tekevät myönnytyksiä.
Myös Saksa ja Ranska ovat tukeneet voimakkaasti nuorten liikkuvuutta keinona lievittää jännitteitä.
Vuodetusta EU:n asiakirjasta kävi myös ilmi neuvotteluvaltuutus, jossa asetetaan etusijalle nuorten liikkuvuutta koskeva sopimus Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisten suhteiden parantamiseksi.
Virallisia neuvotteluja hoitavan Euroopan komission odotetaan jatkavan nuorten liikkuvuutta koskevan järjestelyn kehittämistä Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.
Se sisältää tiettävästi rajoitettuja liikkuvuusvaihtoehtoja nuorille, jotka on räätälöity vastaamaan Britannian huoliin maahanmuutosta ja työllisyysvaikutuksista.
Starmerin varovainen suhtautuminen uusiin EU-sopimuksiin
Yhdistynyt kuningaskunta on suhtautunut varovaisen avoimesti nuorten liikkuvuutta koskevaan järjestelyyn EU:n kanssa.
Pääministeri Sir Keir Starmer ei ole täysin sulkenut pois nuorten liikkuvuutta koskevaa sopimusta, vaikka hän on aiemmin hylännyt ehdotukset.
Hänen toimistonsa on toistanut edellisen hallinnon kannattaneen maakohtaisia sopimuksia EU:n laajuisen yleisen järjestelmän sijaan.
Starmer kuitenkin vältti sitoutumista nuorten liikkuvuutta koskevaan sopimukseen ennen kuin neuvottelut EU:n kanssa ovat edenneet.
Hänen hallituksensa on sitoutunut palauttamaan yhteistyösuhteen EU:n kanssa, mutta sillä on selkeät rajat.
”Emme harkitse paluuta täyteen liikkumisvapauteen, mutta olemme sitoutuneet löytämään uusia tapoja tehdä yhteistyötä EU:n kanssa”, pääministeri sanoi.
Hallitus tutkii mahdollisuuksia järjestelmälliseen ihmisten väliseen vaihtoon, mutta ei kuitenkaan halua laajempia muutoksia muuttoliikkeeseen.
Starmerin toimisto on laatinut EU-suhteita varten kolmen pilarin strategian, jossa keskitytään turvallisuuteen, kauppaan ja kulttuuri- ja kansalaissuhteisiin.
EU-neuvotteluja valvovan Eurooppa-ministeri Nick Thomas-Symondsin sanotaan kannattavan ”pragmaattista lähestymistapaa”.
Hän tunnustaa haasteet, jotka liittyvät Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisten erimielisyyksien yhteensovittamiseen ja samalla molempia osapuolia hyödyttävien sopimusten tekemiseen.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välistä nuorten liikkuvuussopimusta koskeva tuki ja huolenaiheet
Nuorten liikkuvuussopimus saa Yhdistyneessä kuningaskunnassa huomattavaa kannatusta erityisesti Eurooppa-myönteisten parlamentin jäsenten keskuudessa.
Liberaalidemokraattien kansanedustaja Ian Roome korosti, että vastaavia sopimuksia on jo tehty esimerkiksi Japanin ja Etelä-Korean kanssa.
”Jos Islanti ja Monaco voidaan hyväksyä Yhdistyneen kuningaskunnan vastavuoroisen nuorten liikkuvuusohjelman (YMS) piiriin, myös lähinaapureidemme, kuten Irlannin ja Ranskan, pitäisi olla hyväksyttyjä maita”, hän sanoi Politicolle.
Monet kannattajat, kuten työväenpuolueen kansanedustaja Stella Creasy, korostavat, että nuorten liikkuvuutta koskeva sopimus ei merkitsisi paluuta vapaaseen liikkuvuuteen.
Sen sijaan siihen sisältyisi erityisiä, jäsenneltyjä ehtoja, joilla rajoitetaan oleskelun kestoa ja sallittuja työtehtäviä.
Jotkin Yhdistyneen kuningaskunnan virkamiehet ovat kuitenkin huolissaan siitä, että nuorten liikkuvuutta koskeva sopimus kaikkien EU:n jäsenvaltioiden kanssa saattaisi vaikuttaa maahanmuuton määrään.
Sisäministeri Yvette Cooper on ilmaissut huolensa siitä, että tällainen järjestelmä voisi olla väylä paluuseen avoimeen maahanmuuttoon.
Tämä on ollut arkaluonteinen kysymys Brexit-kansanäänestyksestä lähtien, ja se on ollut olennainen osa sitä, miksi Yhdistynyt kuningaskunta lähti blokista.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on vakuuttanut, että mahdollisessa sopimuksessa noudatetaan tiukkoja ehtoja eikä vapaata liikkuvuutta palauteta.
Haasteet ja neuvottelujen tulevaisuus
EU:n jäsenvaltioissa ja Yhdistyneen kuningaskunnan poliittisissa piireissä ollaan edelleen innostuneita nuorten liikkuvuutta koskevasta sopimuksesta.
Molempia osapuolia tyydyttävän sopimuksen aikaansaaminen edellyttää kuitenkin huolellista neuvottelua.
Diplomaatit varoittavat, että neuvotteluissa saatetaan keskustella arkaluonteisista aiheista, kuten maahanmuuton enimmäismääristä, kelpoisuuskriteereistä ja oleskelun kestosta.
Eräs korkea-arvoinen brittilähde kertoi The Independent -lehdelle: ”He [the EU] ovat erittäin hyviä neuvottelemaan. He ovat hyvin kovia.”
Monet ovat kuitenkin optimistisia sen suhteen, että huolellisesti laadittu sopimus voisi kuroa umpeen erimielisyyksiä ja lähentää nuoria eurooppalaisia ja brittejä.
Se voisi edistää yhteistyön henkeä, jonka molemmat alueet toivovat leimaavan niiden suhteita Brexitin jälkeen.
Nuorten liikkuvuutta koskevat neuvottelut ovat toistaiseksi arvokas tilaisuus lujittaa suhteita ja edistää kulttuurien välistä ymmärrystä tuleville sukupolville.