Euroopan komissio oli ehdottanut Eurooppa-neuvostolle neuvottelujen aloittamista Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa vastavuoroisesta nuorten liikkuvuutta koskevasta sopimuksesta.
Sopimuksen tavoitteena on lisätä nuorten EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten vapaata liikkuvuutta, jotta he voivat opiskella, työskennellä ja asua Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja EU:ssa.
Euroopan vihreästä sopimuksesta, toimielinten välisistä suhteista ja tulevaisuudennäkymistä vastaavan varatoimitusjohtajan Maroš Šefčovičin mukaan liikkuvuuden väheneminen on yksi merkittävimmistä seurauksista, joita Yhdistyneen kuningaskunnan ero EU:sta aiheuttaa.
Hän lisäsi, että se vaikutti eniten nuoriin. Se on rajoittanut heidän mahdollisuuksiaan tutustua elämään ja osallistua kulttuuri-, koulutus-, tutkimus- ja koulutusvaihtoon.
Šefčovič sanoi, että komission ehdotuksella pyritään ”rakentamaan uudelleen inhimilliset sillat nuorten eurooppalaisten välille kanaalin molemmin puolin”.
”Tänään otamme ensimmäisen askeleen kohti kunnianhimoista mutta realistista sopimusta EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä, jolla tämä ongelma voitaisiin ratkaista”, Šefčovič totesi 18. huhtikuuta 2024 julkaistussa lausunnossaan.
Teknisesti ottaen kyseessä on vain komission ehdotus, josta Eurooppa-neuvosto keskustelee.
Jos neuvosto hyväksyy ehdotuksen, Euroopan komissio voi aloittaa neuvottelut nuorten liikkuvuutta koskevasta sopimuksesta Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.
Ehdotus Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n väliseksi nuorten liikkuvuussopimukseksi
Komission ehdottama nuorten liikkuvuusohjelma olisi avoin 18-30-vuotiaille Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n kansalaisille.
Komission tiedotusasiakirjan mukaan pätevät osallistujat voisivat oleskella kohdemaassa enintään neljä vuotta.
Tukikelpoisuusehtoihin kuuluvat voimassa oleva matkustusasiakirja, voimassa oleva kattava sairausvakuutus ja todiste siitä, että hakijalla on varaa elättää itsensä.
Näiden ehtojen on pysyttävä voimassa koko osallistujan kohdemaassa oleskelun ajan.
Ehdotuksessa säädettäisiin myös perusteista hakemusten hylkäämiselle. Henkilöt voitaisiin esimerkiksi hylätä, jos heidän katsottaisiin olevan uhka ”yleiselle järjestykselle, yleiselle turvallisuudelle ja kansanterveydelle”.
Liikkuvuuteen ei sovellettaisi kiintiöjärjestelmää, eikä sitä rajoitettaisi tiettyyn tarkoitukseen.
Selvityksessä todettiin, että tuensaajien ”olisi voitava tänä aikana harjoittaa erilaisia toimintoja, kuten opiskella, kouluttautua, työskennellä tai matkustaa”.
Ehdotuksen mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan osallistujat voisivat kuitenkin asua, työskennellä, opiskella ja matkustaa vain kohdemaassa. Se ei sallisi EU:n sisäistä liikkuvuutta.
Enintään 90 päivän matkoihin muissa EU:n jäsenvaltioissa sovelletaan Schengen-alueen sääntöjä tai kyseisen valtion lakeja.
Ehdotettu nuorten liikkuvuussopimus ei vaikuttaisi Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n nykyisiin viisumi- tai oleskelulupareitteihin.
Liikkuvuuden esteiden poistaminen, yhdenvertaisen kohtelun varmistaminen
Euroopan komissio paljasti, että Yhdistynyt kuningaskunta ”on osoittanut kiinnostusta” nuorten liikkuvuutta koskevaan sopimukseen. Se vahvisti, että se oli ”[reached] yhteydessä useisiin jäsenvaltioihin”.
Ehdotuksella pyritään puuttumaan tähän jäsenvaltioiden yhteiseen huoleen EU:n laajuisesti.
”Vain EU:n tason lähestymistavalla voidaan varmistaa, että kaikkia jäsenvaltioita kohdellaan tasapuolisesti nuorten liikkuvuuden osalta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan”, komissio totesi.
Ehdotetussa Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisessä nuorten liikkuvuussopimuksessa käsitellään myös opiskelijoiden ja harjoittelijoiden liikkuvuuden esteitä.
Ensinnäkin sen tavoitteena on tarjota kaikille EU:n osallistujille oikeudenmukainen ja tasapuolinen kohtelu korkea-asteen koulutuksen lukukausimaksujen osalta.
Brexit johti siihen, että monet EU-opiskelijat eivät enää olleet oikeutettuja kotimaan lukukausimaksuihin. Heidän on nyt maksettava ulkomaiset tai kansainväliset lukukausimaksut. Ehdotuksella pyritään poistamaan tämä epätasa-arvo.
Toinen on se, että vaikka osallistujien olisi maksettava viisumeista ja oleskeluluvista, ne eivät saisi olla kohtuuttomia tai kohtuuttomia.”
Ehdotuksella varmistettaisiin myös, että EU:n kansalaiset voivat osallistua koulutukseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa, vaikka koulutus liittyisi EU:ssa suoritettaviin opintoihin.
Yhdistyneen kuningaskunnan lainsäädännön mukaan harjoittelija katsotaan yleensä työntekijäksi tai toimihenkilöksi. EU:n kansalaiset voivat hakea harjoittelupaikkaa, jos he täyttävät tietyt työviisumireitit.
Tähän sisältyy viisumivaatimusten täyttäminen, kuten tietty palkkakynnys ja terveysmaahanmuuton lisämaksu.
Nuorten liikkuvuussopimuksen piiriin kuuluviin henkilöihin ei sovellettaisi tällaisia vaatimuksia.
Muut pyynnöt Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisen nuorten liikkuvuussopimuksen tekemiseksi
Tammikuussa 2024 Lontoon pormestari Sadiq Khan vaati, että nuoret voisivat liikkua vapaammin EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä.
Hän vaati, että Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus tekee EU:n kanssa vastavuoroisen sopimuksen nuorten liikkuvuudesta. Se antaisi nuorille mahdollisuuden opiskella, matkustaa ja täyttää avoimia työpaikkoja talouden kriittisillä aloilla.
Khan korosti: ”Olen selvillä siitä, että kannatan nuorten liikkuvuusohjelmaa, joka hyödyttäisi meitä taloudellisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti.” Khan sanoi, että ”olen valmis tukemaan nuorten liikkuvuusohjelmaa.”
Heinäkuussa 2023 entinen konservatiivisen ja unionistisen puolueen kabinettiministeri ja johtava brexitin kannattaja George Eustice kannatti samanlaista ajatusta.
Best for Britain -kampanjaryhmän vuonna 2023 tekemä kyselytutkimus osoitti, että 68 prosenttia 10 000 äänestäjästä kannattaa vastavuoroista nuorten liikkuvuusjärjestelmää EU:n kanssa.
Kyselyssä kävi myös ilmi, että 61 prosenttia vastaajista kannatti Yhdistyneen kuningaskunnan liittämistä uudelleen Erasmus-ohjelmaan.
Best for Britain -järjestön toimitusjohtaja Naomi Smith totesi, että ”vastavuoroinen nuorten liikkuvuusohjelma EU:n kanssa on molemminpuolinen voitto”.
Britannian matkatoimistojen yhdistyksen (ABTA) julkisista asioista vastaava johtaja Luke Petherbridge on samaa mieltä, kuten The Independent -lehti kertoo.
”Olemme erittäin tyytyväisiä tämänpäiväiseen ilmoitukseen ja kehotamme Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta olemaan valmis aloittamaan neuvottelut”, hän sanoi.
BBC:n mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ei kuitenkaan ole innostunut EU:n tarjoamasta EU:n laajuisesta nuorten liikkuvuusjärjestelystä.
”Emme ole ottamassa käyttöön EU:n laajuista nuorten liikkuvuusohjelmaa – vapaa liikkuvuus EU:ssa lopetettiin, eikä sen käyttöönottoa ole suunnitteilla”, hallituksen tiedottaja sanoi päivä sen jälkeen, kun EU:n ehdotus oli tullut uutisiin.
Britannian hallitus suhtautuu avoimemmin maakohtaiseen nuorten liikkuvuusjärjestelmään kuin sopimukseen, jota sovellettaisiin kaikkiin 27 EU:n jäsenvaltioon.
Yhdistyneessä kuningaskunnassa on tällä hetkellä käytössä nuorten liikkuvuusviisumi, jonka avulla 13 maasta, kuten Australiasta ja Uudesta-Seelannista, tulevat nuoret voivat opiskella tai työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kaksi vuotta.