EU:n kerrotaan laativan uutta ehdotusta nuorten liikkuvuudesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle

| 13 syyskuun, 2024
EU:n kerrotaan laativan uutta ehdotusta nuorten liikkuvuudesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle
Kuvan tarjoaa Freepik

Euroopan unionin (EU) kerrotaan valmistelevan uutta ehdotusta nuorten liikkuvuudesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle.

Liikkuvuussopimuksilla pyritään luomaan nuorille uusia mahdollisuuksia asua, työskennellä ja opiskella rajojen yli.

Sillä pyritään edistämään kulttuurien välistä vaihtoa ja yhteistyötä kahden osallistujamaan välillä.

The Guardianin EU-lähteiden mukaan kaikki jäsenvaltiot toivovat saavansa aikaan päteviä neuvottelukohtia tulevina viikkoina.

Näitä tietoja käytetään pohjana uudelle nuorten liikkuvuutta koskevalle ehdotukselle, jolla voi olla ratkaiseva merkitys EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan suhteiden uudelleenjärjestelyssä.

Brexitin aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat rajoittaneet nuorten mahdollisuuksia asua, opiskella tai työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Manner-Euroopassa.

Onnistuessaan uusi aloite voisi myös auttaa palauttamaan Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n väliset yhteydet, jotka ovat heikentyneet vuoden 2020 jälkeen.

Se tarjoaisi uuden alun seuraavalle sukupolvelle nuoria, jotka haluavat tutustua Kanaalin molemmin puolin.

EU:n uusi ehdotus nuorten liikkuvuudesta

EU:n raportoidun uuden ehdotuksen tavoitteena on ottaa uudelleen käyttöön nuorten liikkuvuusjärjestelmä, josta voisivat hyötyä molemmat osapuolet.

Nuorten liikkuvuutta koskevan uuden ehdotuksen yksityiskohdat ovat kuitenkin vielä salassa.

Nuorten odotetaan kuitenkin saavan työskennellä ja opiskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja EU:ssa väliaikaisesti.

Tavoitteena on helpottaa kansainvälisen kokemuksen hankkimista, mikä on yhä tärkeämpää globalisoituneessa maailmassa.

Uusi keskustelu nuorten liikkuvuudesta käynnistettiin, kun Saksan liittokansleri Olaf Scholz korosti, että saksalaisten ja brittiläisten nuorten välinen vuorovaikutus on vähentynyt hälyttävästi.

”Haluamme muuttaa sitä; jos tuntee toisensa hyvin, ymmärtää toisiaan paremmin”, Scholz sanoi toimittajille.

Saksan Yhdistyneen kuningaskunnan suurlähettiläs Miguel Berger korosti myös, että nuorten liikkuvuutta koskevilla sopimuksilla ei ole mitään tekemistä maahanmuuton tai vapaan liikkuvuuden kanssa.

[Youth mobility] ”perustuu viisumivaatimuksiin ja rajoitettuihin ajanjaksoihin. Ihmiset lähtevät tietyn ajan kuluttua”, hän sanoi.

Berger lisäsi, että liikkuvuus luo mielekkäitä yhteyksiä, jotka toimivat ”liimana” Euroopan maiden välillä.

”Loppujen lopuksi ne ovat suhteidemme selkäranka: nuorisovaihdot, urheilutapahtumat, ystävyyskaupunkitoiminta”, Saksan Yhdistyneen kuningaskunnan suurlähettiläs sanoi.

Hän lisäsi: ”Meillä ei voi olla suhdetta, joka perustuu vain poliitikkojen tapaamisiin.”

Iso-Britanniaa painostetaan varmistamaan nuorten liikkuvuutta koskeva sopimus

EU:n kerrotaan laativan uutta ehdotusta nuorten liikkuvuudesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle
Kuva Marián Okálin kautta Pixabayn kautta.

Neuvottelujen edetessä Yhdistyneen kuningaskunnan hallitukseen kohdistuu yhä enemmän paineita saada aikaan sopimus EU:n kanssa.

Nuorisojärjestöt, oppilaitokset ja yritykset ovat kaikki ilmaisseet huolensa Brexitin vaikutuksesta nuorten liikkuvuuteen.

Monet yritykset, erityisesti teknologia-, ravintola- ja taidealoilla, ovat kokeneet nuoren, liikkuvan työvoiman menetyksen.

Brexitin jälkeiset tiukemmat viisumi- ja työlupasäännökset ovat myös tehneet yritysten kannalta haastavammaksi rekrytoida nuoria osaajia EU:sta.

Työnantajat väittävät, että nuorten liikkuvuusohjelma voisi auttaa ratkaisemaan työvoimapulaa ja houkuttelemaan ammattitaitoisia työntekijöitä ympäri Eurooppaa. Tämä voi auttaa vauhdittamaan Yhdistyneen kuningaskunnan taloutta.

Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistot ovat puhuneet voimakkaasti siitä, että nuorten liikkuvuussopimus olisi ensisijainen tavoite, jotta pääsy Euroopan maihin helpottuisi.

EU:n opiskelijoiden määrän väheneminen on myös vähentänyt kampuksen monimuotoisuutta, mikä on rajoittanut brittiläisten opiskelijoiden mahdollisuuksia saada kulttuurienvälisiä oppimiskokemuksia.

Aiemmat ehdotukset nuorten liikkuvuudesta Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välillä

Huhtikuussa 2024 Yhdistynyt kuningaskunta hylkäsi EU:n ehdotuksen nuorten liikkuvuudesta. Se korosti, että se ei palauta vapaata liikkuvuutta.

Monet uskoivat, että EU:n ehdotus oli hätiköity vastaisku Yhdistyneen kuningaskunnan nuorisoliikkuvuutta koskeville tarjouksille kuudelle EU:n jäsenvaltiolle, mukaan lukien Ranska ja Saksa.

Yhdistyneen kuningaskunnan tavoitteena oli neuvotella erilliset sopimukset kunkin EU-maan kanssa, jotta brittinuoret voisivat matkustaa ja työskennellä kyseisissä maissa.

Toisaalta hylätyssä EU:n ehdotuksessa kannatetaan yhtenäisempää lähestymistapaa.

Yksittäisten maiden kanssa käytävien neuvottelujen sijaan he haluavat mieluummin kattavan EU:n laajuisen sopimuksen Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.

Tämä yksinkertaistaisi prosessia ja varmistaisi yhdenmukaiset säännöt ja edut kaikissa EU:n jäsenvaltioissa.

EU:n ehdotukseen sisältyi muun muassa alennetut viisumi- ja terveydenhuoltomaksut, yhtäläiset lukukausimaksut brittiläisille ja EU:n nuorille sekä osallistujakiintiöiden poistaminen.

Se poikkesi merkittävästi Yhdistyneen kuningaskunnan nykyisistä nuorten liikkuvuutta koskevista sopimuksista muun muassa Kanadan ja Australian kanssa.

Vaikka raporttien mukaan Yhdistynyt kuningaskunta harkitsee uudelleen EU:n ehdotusta, se on pysynyt tiukasti vaatimassa nuorten liikkuvuutta koskevaa sopimusta maittain.

Lähteiden mukaan nuorten liikkuvuutta koskeva ehdotus, jossa opiskelijoille ei anneta mahdollisuutta opiskella Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistoissa ja päinvastoin, voisi menestyä paremmin.

Opiskelijavirrassa on aina ollut ”epätasapaino”, sillä enemmän EU:n nuoria on halunnut opiskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa kuin EU:ssa asuvia brittejä.

Tämä aiheutti Yhdistyneen kuningaskunnan laitoksille taloudellisia rasitteita, joita ne eivät voi hyväksyä nuorten liikkuvuusohjelmassa.

Opiskelijoiden liikkuvuuden mahdollinen puute voitaisiin korjata, jos Yhdistynyt kuningaskunta liittyisi uudelleen EU:n Erasmus-ohjelmaan.

Ohjelma, johon Yhdistynyt kuningaskunta osallistui ennen brexitiä, tarjoaa opiskelijoille vaihtomahdollisuuksia eri puolilla Eurooppaa.

Tästä voi olla hyötyä, sillä Yhdistyneen kuningaskunnan Turing-ohjelma, joka korvaa Erasmus-ohjelman, ei ole yhtä menestyksekäs.

Vielä on toivoa Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisestä nuorten liikkuvuussopimuksesta

EU:n kerrotaan laativan uutta ehdotusta nuorten liikkuvuudesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle
Kuvan tarjoaa Naassom Azevedo Pixabayn kautta.

Nähtäväksi jää, saako EU:n laatima uusi nuorten liikkuvuutta koskeva sopimus lopulta Yhdistyneen kuningaskunnan suostumaan.

Sekä Yhdistynyt kuningaskunta että EU näyttävät sitoutuneen löytämään ratkaisun, joka hyödyttää nuoria.

On kuitenkin toivoa, että nuorten liikkuvuutta koskevan sopimuksen edut voisivat olla näitä esteitä suuremmat.

Monet pitävät sitä ratkaisevana askeleena Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisten suhteiden uudelleenrakentamisessa.

Se tapahtuu myös ajankohtana, jolloin molemmat osapuolet pyrkivät lujittamaan siteitä muilla aloilla.

Jos sopimus saadaan aikaan, se voisi toimia mallina tuleville sopimuksille, jotka koskevat muita Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n suhteiden osa-alueita, jotka ovat olleet kireät Brexitin jälkeen.

Monet pitävät sitä ratkaisevana askeleena Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisten suhteiden uudelleenrakentamisessa.

Se tapahtuu myös ajankohtana, jolloin molemmat osapuolet pyrkivät lujittamaan siteitä muilla aloilla.

Jos sopimus saadaan aikaan, se voisi toimia mallina tuleville sopimuksille, jotka koskevat muita Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n suhteiden osa-alueita, jotka ovat olleet kireät Brexitin jälkeen.