Euroopan unioni (EU) aikoo pyytää Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta lieventämään tutkijoiden viisumisääntöjä.
Lontoossa 12. helmikuuta 2024 pidetyssä kokouksessa Yhdistyneen kuningaskunnan tiede-, yritys- ja tutkimusjohtajia kannustettiin hyödyntämään Horisontti Eurooppa -rahoitusta.
Tämä siitä huolimatta, että Yhdistyneeseen kuningaskuntaan työskentelemään pyrkivien eurooppalaisten tutkijoiden kustannukset ja viisumit aiheuttavat huolta.
Tutkimuksesta ja innovoinnista vastaava komissaari Iliana Ivanova on huolissaan siitä, että korkeat viisumimaksut saattavat estää brittiläisiä tutkijoita osallistumasta Horisontti-ohjelmaan.
”Meillä on joitakin vaikeuksia eurooppalaisten tutkijoiden kanssa, jotka lähtevät Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, koska viisumiongelmat ja korkeammat kustannukset aiheuttavat ongelmia”, Ivanova kertoi Financial Timesille.
Yhdistyneen kuningaskunnan tiede-, innovaatio- ja teknologiaministeri Michelle Donelan torjui kuitenkin väitteet, joiden mukaan Yhdistyneellä kuningaskunnalla on vaikeuksia rekrytoida osallistujia.
Hän kertoi, että tutkijoiden, innovaattoreiden ja yritysten ”tärkein viesti” oli se, oliko hanke heidän etujensa mukainen ja auttoiko se Britannian talouden kasvua.
Britannian kansalaiset voivat jälleen johtaa EU:n tieteellisiä ohjelmia
Horisontti Eurooppa on EU:n ensisijainen tutkimuksen ja innovoinnin rahoitusohjelma. Sen budjetti vuosiksi 2021-2027 on tällä hetkellä 93 miljardia euroa, ja siihen osallistuu lähes 90 maata.
Vuonna 2020 Yhdistynyt kuningaskunta poistui Horisontti-ohjelmasta Brexitin jälkeen. Se teki kuitenkin viime vuonna sopimuksen EU:n kanssa liittymisestään EU:hun tammikuussa 2024.
Tämä tarkoittaa, että brittiläiset laitokset voivat jälleen johtaa konsortioita ja olla näkyvästi esillä, kuten ne tekivät ennen ohjelmasta poistumistaan.
Horisontti-ohjelmaan osallistuvat maat myöntävät varoja, jotka sitten jaetaan ansioiden perusteella yksittäisille henkilöille tai järjestöille.
Yksityishenkilöt tai organisaatiot voivat sitten käyttää apurahaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen, lääketieteen kehityksen ja tekoälyn tutkimiseen.
Horizon käsittelee myös Yhdistyneiden kansakuntien (YK) kestävän kehityksen tavoitteita, kuten köyhyyttä, ruokaa, energiaa ja koulutusta.
Se tuottaa kehittynyttä osaamista ja teknologiaa, mikä johtaa työpaikkojen luomiseen, talouskasvuun ja teollisuuden kilpailukykyyn.
Yhdistyneen kuningaskunnan korkeat viisumimaksut ja tiukat EU:n viisumisäännöt ovat esteenä.
Lokakuussa 2023 Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus korotti Yhdistyneen kuningaskunnan työ- ja vierailuviisumimaksuja 15 prosentilla.
Hallitus korotti myös perheviisumeja, asettautumis- ja kansalaisuusviisumeja 20 prosentilla ja opiskelijaviisumeja 35 prosentilla.
Helmikuussa 2024 myös kansallisen terveyspalvelun (NHS) maahanmuuton terveyslisämaksu nousee 66 prosenttia, 624 punnasta 1 035 puntaan vuodessa.
Royal Society eli Yhdistyneen kuningaskunnan kansallinen tiedeakatemia on kritisoinut kansainvälisten tutkijoiden korkeita viisumimaksuja.
Se viittasi ”viisumikustannuksiin, jotka ovat jopa 10 kertaa korkeammat kuin muiden johtavien tiedekansojen keskimääräiset viisumimaksut”.
Campaign for Science and Engineering -järjestö, joka on riippumaton tieteen ja tekniikan puolestapuhuja Yhdistyneessä kuningaskunnassa, sanoo, että ennakkokustannukset ovat nousseet 57,3 prosenttia.
Heidän laskelmansa osoittavat, että viiden vuoden Global Talent -viisumilla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tulevien tutkijoiden kustannukset nousivat 3 743 punnasta 5 890 puntaan.
Global Talent -viisumi on Yhdistyneen kuningaskunnan työviisumi lahjakkaille henkilöille, jotka työskentelevät yliopistojen, taiteen ja kulttuurin sekä digitaaliteknologian aloilla.
Toisaalta Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten työnteko-oikeudet vaihtelevat EU:n eri jäsenvaltioissa, ja joissakin niistä vaaditaan oleskelulupa jopa palkallisia luentoja varten.
Useat EU:n jäsenvaltiot ovat sisäisiä keskusteluja tuntevien virkamiesten mukaan pyytäneet maahanmuuton terveyslisämaksun poistamista.
Muut jäsenvaltiot ehdottivat, että Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa tehtäisiin kattava liikkuvuussopimus tutkimus- ja kehitystoiminnan alalla.
Molemmilla ehdotuksilla pyritään helpottamaan tutkijoiden liikkuvuutta ja edistämään yhteistyötä EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä.
Tiedemiehiä ja tutkijoita kehotetaan hyödyntämään Horisontti puiteohjelmaa.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n johtajat kannustavat tutkijoita, tiedemiehiä ja muita lahjakkuuksia hakemaan viisumia viisumisäännöistä, kustannuksista ja terveydenhuollon lisämaksuista huolimatta.
”Viestini brittiläisille tutkijoille ja innovatiivisille yrityksille on yksinkertainen ja selkeä: hakekaa!” Ivanova sanoi lausunnossaan.
Hän korosti, että monet henkilöt ovat tehneet yhteistyötä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa edistääkseen tiedettä, akateemista uraa ja yrityksiä.
EU-komissaari lisäsi: ”Odotan innolla, että Horisontti Eurooppa -ohjelman edunsaajia Yhdistyneestä kuningaskunnasta tulee olemaan paljon enemmän tulevina vuosina.”
Britannian tiedeministeri Donelan yhtyi Ivanovan mainostamaan Horizon-ohjelmaa ja lisäsi, että se on avannut tutkijoille uusia mahdollisuuksia.
”Olemme päättäneet tehdä kaiken voitavamme yhdessä eurooppalaisten kollegojemme kanssa, jotta voimme tarttua tähän hetkeen ja kaikkeen, mitä se voi tehdä auttaaksemme älykkäimpiä mieliämme luomaan työpaikkoja, kasvua ja läpimurtoja, jotka parantavat meidän kaikkien elämää”, Donelan sanoi.
Horisontti-ohjelmasta rahoitusta saaneet brittiläiset yritykset ovat muun muassa Nova Innovation (17 miljoonaa puntaa vuorovesienergiaan) ja The Floow (3 miljoonaa puntaa liikenneturvallisuustutkimukseen).